Street art in Berlijn: wandelen langs gave murals en graffiti

Berlin is poor but sexy. Niet op de Kurfürsterdamm in het voormalige West-Berlijn. Ook niet als je de toerist uithangt bij de Brandenburger Tor of de Reichstag. Toch is Berlijn een stad met vele gezichten: er is veel gave street art in Berlijn. Street art, murals en graffiti fleuren de stad op. Ik ging op zoek naar de mooiste straatkunst.

In Berlijn is veel street art te vinden. Street art is dynamische straatkunst: werken die er vandaag nog zijn kunnen ineens verdwenen zijn. Je kunt met een gids een tour boeken langs de mooiste street art in Berlijn. Tijdens een tour kan een gids je meer vertellen over de geschiedenis van kunst op straat en kan bij je mee nemen naar verborgen plekken.

Je street art tour Berlin kun je hier eenvoudig boeken. Ik koos er voor om zonder gids op pad te gaan. 

East Side Galery: de bekendste street art Berlijn

De East Side Galery is waarschijnlijk de bekendste plek in Berlijn om street art te zien. Het restant van de Berlijnse muur is omgetoverd tot een groot openluchtmuseum. Urban art laat mensen stil staan bij de verdeling van Berlin, de voormalige DDR, de koude oorlog en het ijzeren gordijn.

Begin 2016 is de muur opnieuw beschilderd en de zijn werken van internationale street art kunstenaars in ere hersteld. Helaas is de muur in volle glorie alleen van achter hekken te bewonderen. Jammer. De beruchte mural van een trabant of de wereldberoemde socialistische kus van Sovjetleider Leonid Breznjev en de partijleider van Oost-Duitsland Erich Honecker zijn toch anders met zo’n hek ervoor…

Aan de achterkant van de East Side Galery is een legal wall. Hier zijn werken van minder bekende kunstenaars te vinden. Het ooit zo beruchte stukje niemandsland achter de Oost-Berlijnse muur is getransformeerd tot een park met kleurrijke straatkunst en uitzicht op de rivier de Spree. Ik vind het bijzonder: enkele decennia geleden werd er geschoten op mensen die over de muur van oost naar west wilden vluchten en nu nemen toeristen er selfies in de zon en genieten locals van een biertje.

Street art Berlijn: straatkunst van beroemde artiesten

Berlijn kent verschillende werken van bekende street art artiesten als Blu, Osgemeo en Roa. Zij maakten onder andere de volgende muurschilderingen:

Street art in Kreuzberg

Kreuzberg wordt steeds hipper. Was het vroeger nog een wijk met lage huren en veel gastarbeiders, tegenwoordig is Kreuzberg een gezellig multicuturele wijk met veel toffe clubs, bars en goedkope (fastfood)restaurantjes van over de hele wereld.

Zwerf door de straten van Kreuzberg, misschien kom je de volgende werken nog wel tegen:

street art kreuzberg
street art kreuzberg berlijn

Let’s dance langs de street art in Berlijn

Ik ben heb mezelf niet ondergedompeld in het Berlijnse nachtleven, maar word jij niet net als ik helemaal blij van deze street art? Met name de zilverkleurige glitters vind ik echt ge-wel-dig. Deze kunstwerken zijn door de hele stad te vinden.

Hackerscher Markt: Anne Frank in Berlijn

Ook rondom de Hackescher Markt vind je veel mooie muurschilderingen, met name op de muren en tunnels van de S-bahn. Aanraders zijn de muur langs de Dirckschen Straße en natuurlijk het (naamloze) hofje bij de Blindenwerkstatt Otto Weidt en het Anne Frank Zentrum aan de aan de Rosenthaler Straße.

street art hackescher markt

Dynamisch Berlijn

De street art in Berlijn is dynamisch geheel. Kunstwerken komen en gaan. Sommige werken verdwijnen niet in zijn geheel maar vallen geleidelijk ten prooi aan vandalen. Naast de ingang van het Anne Frank Zentrum is een metersgroot portret van het Joodse meisje gemaakt door kunstenaar street art kunstenaar Jimmy C., wat nu helaas alweer voorzien is van diverse nametags. Zonde. Straatkunst komt en gaat, soms heeft het zijn charme maar soms is het jammer.

Wil je niet net als ik doelloos rondlopen?

Wil je niet doelloos dwalen door Berlijn op zoek naar gratis kunst? Bekijk dan deze kaart van Berlijn met street art. Op Google maps staan ook verschillende kant-en-klare routes. De Nederlandse Emma geeft kunstzinnige en kleurrijke rondleidingen langs de street art van Berlijn (in het Nederlands). Haar tocht gaat door het bonte Kreuzberg. Murals, paste-ups, culturele iconen en moderne en commerciële benaderingen van street art anno 2020 zitten in de rondleiding inbegrepen.