Street art in Charleroi: kunst en industrie

Street art maakt de wereld een beetje mooier. Het grauwe oogt net wat minder grauw als je kleur en glitters toevoegt. Steeds meer steden snappen dat: street art lijkt vooral populair in steden met een industrieel verleden. Zo ook in Charleroi België. In deze blog neem ik je mee naar de mooiste street art in Charleroi.

Tip: lees meer over een street art in België.

jenny tussen de street art in charleroi

Street art Charleroi

De mijnen sluiten, de staalindustrie verplaatst steeds meer naar goedkopere landen. Wat overblijft is een stad die langzaam zijn kleur en glorie verliest. Als Assepoester die om klokslag middernacht haar weelde verliest, niks dan een glazen muiltje achterlatend. Een herinnering aan betere tijden.

Assepoester wordt gevonden door haar muiltje en Charleroi zit in de lift. Internationale kunstenaars geven de stad een nieuw uiterlijk. Er komt steeds meer street art in Charleroi. Samen met zijn industriële erfgoed vormt street art een van de belangrijkste Charleroi bezienswaardigheden.

kleurrijke mural in charleroi

Asphalte: een wandeling langs internationale kunstwerken

Asphalte nodigt het publiek uit om Charleroi anders te gaan bekijken, als een stad die omgetoverd wordt tot onvervalst openluchtmuseum. De eerste editie van Asphalte vond plaats in 2014 in samenwerking met BPS22, het museum voor moderne kunst. Twee jaar later kwamen er tijdens de tweede editie van Asphalte nieuwe werken bij. HuskMitNavn street art charleroi

Diverse grote internationale namen hebben hun sporen achter gelaten in Charleroi. Denk hierbij aan Maya Hayuk, Sozyone Gonzalez en HuskMitNavn.

Street art in Charleroi is meer dan murals en spray can art. Ook het standbeeld van Boris Tellegen is opgenomen in de street art route.

spray can art op een loods

Straatkunst omarmt de omgeving

Street art in Charleroi gaat verder dan kunstenaars die hun kunnen tentoonstellen. Ik vind de werken van bijvoorbeeld Os Gemeos bijvoorbeeld geweldig, maar je ziet aan kun gele man niet of het kunstwerk in Berlijn, Lissabon of Heerlen staat.

pamflet charleroi

Het werk van  Hell’O Monsters, featuring Jérôme Meynen, François Dieltiens en Antoine Detaille is wat dat betreft anders. Het laat de problemen van het multiculturele Charleroi zien: allemaal kleine monsters die hun eigen Danse Macabre opvoeren.

Sozyone Gonzalez laat het gangsterleven van Charleroi tot leven komen. Zou het echt zo erg zijn geweest?

grote mural op een flatgebouw

Street art in Charleroi in de metro

De metro van Charleroi is een doolhof van gebruikte en ongebruikte spoorlijnen. Langs de ongebruikte lijnen zegeviert illegale graffiti – snelle tags, hier mag je niet komen. Op overige stations kun je ware kunstwerken bewonderen, zowel bovengronds als ondergronds.

spray can art op een verlaten metro

De metrohalte Beaux-Arts die niet meer wordt gebruikt heeft een kleurrijke make-over gekregen van Todd James. Zijn werk was oorspronkelijk groter dan alleen de ingang, helaas is een deel overschilderd. Saai wit. Zo gaat dat met street art.

streetart langs de samber

Street art in Charleroi langs de Samber

Verlaten industrie. Prikkeldraad en roest. Een schichtige urbex fotograaf probeert om de schoonheid van het verval vast te leggen. Andere fabrieken zijn nog vol in bedrijf, hete stoom spuit je om de oren.

industriele kunst

Om illegale tags en graffiti tegen te gaan hebben fabrieken artiesten ingehuurd om muren op te fleuren. Metershoge werken met een boodschap: een terugblik op de industriële geschiedenis van Charleroi en een knipoog naar de toekomst.

Street art bij Bois du Cazier

In 1956 vond de mijnramp van Bois du Cazier plaatst. Het dorp kon niet anders dan toekijken hoe 262 mijnwerkers omkwamen in het ondergrondse vuur.

Nog altijd staan de nabestaanden er: op de muren rond de ingang van de voormalige mijn zijn hun afbeeldingen vereeuwigd.

Tip: Brussel ligt op een steenworp afstand van Charleroi. Daar is een heuse striproute.

mural cazier

Meer tips voor Charleroi en omgeving

Charleroi is een leuke bestemming voor een stedentrip. Want er is valt veel meer te beleven dan alleen het spotten van street art in Charleroi! Denk hierbij aan lekker eten, toffe musea en industrieel erfgoed.

Ik schreef een uitgebreide blog over mijn stedentrip met naar Charleroi en Bois du Cazier. Ik overnachtte in het Leonardo hotel in het centrum van Charleroi.