Dresden is een romantische stad met veel barok, maar Dresden is óók een rauwe stad met veel street art. Ga mee op ontdekking in Dresden-Neustad en maak een stadswandeling met gids langs de toffe street art in Dresden.
Tip: Een street art tour in Dresden boek je voordelig via GetYourGuide.
Street art in Dresden: het start met Graffiti tags
“En welke street art vind je niet mooi?” vraagt gids Danilo me. Daar hoef ik niet lang over na te denken. Ik houd niet van name tags. Een snelle graffiti tag van een bomber vergelijk ik eerder met een hond die tegen een paaltje plast dan met een vorm van kunst. Het zal best knap zijn dat je je handtekening of tag in een vloeiende beweging kan zetten, maar dan hoef ik het nog niet mooi te vinden. Over smaak valt niet te twisten.
Wanneer je op zoek gaat naar street art in Dresden zul je vanzelfsprekend graffiti tags vinden. Gelukkig is er meer!
Street art versus urban art
De lijn tussen street art in Dresden en vandalisme in dun. Danilo maakt in zijn verhaal bewust onderscheid tussen street art en urban art: urban art is toegankelijk voor een groter publiek. Deze urban art zou in een museum kunnen passen, en een brug kunnen vormen tussen straatkunst en conventionele kunst. Een straatkunstenaar als Banksky heeft zowel werk op straat als in een museum. Het kunstenaarscollectie ‘de Strakke Hand’ presenteert werken van oude meesters als straatkunst in Utrecht. Maar er is ook street art in Dresden die minder gedetailleerd is daarom minder mooi is.
De lokale straatkunstenaar Jesse Besser heeft veel muren beschilderd in opdracht van de eigenaar: zijn kleurrijke murals in Dresden zorgen dat muren niet beklad worden – dat is althans de bedoeling. Zijn street art in Dresden is zeer toegankelijk en maakt de straten van de oude stad mooier.
De oorlog in steet art in Dresden
Respecteer het werk van straatkunstenaars. Over het algemeen is het not done om kunstwerken van andere artiesten over te schilderen. In Dresden woedt echter een ‘burgeroorlog’: werken van muralisten worden beklad door de writers. De street art wint van de urban art.
Dynamische straatkunst
Street art is een dynamische vorm van kunst. Werken verdwijnen en nieuwe werken ontstaan. Soms is dat een vooruitgang, soms ook niet.
Op een pand aan de Louisenstrasse is een metersgrootte mural van Richaaard te bewonderen. Dit is een van mijn favoriete murals in Dresden. De lokale straat art artiest Richaaard had eerder een vergelijkbare mural gemaakt, maar dat pand werd gesloopt. Of hij een nieuwe mural wilde maken? De kunstenaar koos er voor om geen kopie van zichzelf te maken en hij maakte een toffe nieuwe mural in een vergelijkbare stijl.
Het bovenste deel van de mural representeert de vruchtbaarheid van de wijk Louise, het onderste deel de verbondenheid in de wijk. Zo gaaf wanneer straatkunst een link met de omgeving vormt!
Stencil art Dresden
De street art scene in Dresden doe me een beetje aan Hamburg denken. De stad loopt niet over van de grote murals, in plaats daarvan zijn er vele pareltjes. Soms is er spraken van 3D art, andere street art artiesten kiezen voor stencil art en sticker art.
Stencil art heeft zo zijn voordelen boven spray can art: je kunt thuis rustig het kunstwerk voorbereiden, gebruik makend van meerdere lagen verf en meerdere kleuren. De artiesten kunnen meer detail in hun creatie brengen. Daarnaast kan de artiest het kunstwerk sneller aanbrengen op een muur: een dikke laag lijm volstaat. De pakkans is daardoor kleiner. Hoe je het wendt of keert: street art is veelal illegaal.
Extra voordeel: de boetes voor stencil art zijn lager dan voor spray can art.
Kunsthof passage Dresden
De Kunsthofpassage in Dresden Neustadt is een aaneenschakeling van hofjes met elk een eigen thema. De hofjes zijn eind jaren ’90 drastisch aangepakt: saaie betonnen Oostblokflats hebben een kleurtje en een kunstzinnige invulling gekregen. In de hofjes zitten leuke kleine winkeltjes en ateliers.
In blogs en op instagram zie je vooral het hofje met de vier elementen terug. Ik snap die keus, het is ook een van mijn favorieten. Het grote blauwe blok huizen symboliseert het element water. Op regenachtige dagen komt het water hier via een stelsel van trechters en regenpijpen naar beneden zetten. Op zonnige dagen wordt ieder half uur de kraan even geopend. Dit voegt een interactief element toe aan de street art in Dresden.
Tegenover de grote blauwe vlakken ligt een huizenblok dat het element vuur symboliseert. De heldere gele tinten worden onderbroken door oranje ‘vlammen’, een interessante ruimtelijke toevoeging.
Het element aarde ligt aan je voeten, het element lucht boven je hoofd. Zo leuk!
Meer straartkunst
In Dresden Neustadt is al veel straatkunst te vinden. Heb je er na het ontdekken van deze wijk nog geen genoeg van? Een korte rit met de tram brengt je naar Dresden-Friedrichstadt. Deze wijk is een aanrader als je meer wilt zien van de eigenaardige straatkunstgeschiedenis van Dresden.
Street art tour Dresden
De Kunsthofpassage in Dresden is makkelijk te vinden, de andere werken zijn dat meestal niet. Om het maximale uit de street art in Dresden te halen raad ik je aan een Dresden street art tour te boeken. Samen met een gids ga je op zoek naar de mooiste werken.
Tip: ga op pad met een gids en leer meer over de achtergrond van street art in Dresden.