Street art in Boedapest: de Joodse wijk (district VII)

District VII, ofwel de Joodse wijk, is de kleinste wijk van Boedapest. Maar district VII staat ook bekend als party district en als wijk in opkomst, mede door de straatkunst die ontworpen is in opdracht van de gemeente. Kortom, dit is dé plek voor street art in Boedapest.

Hier vind je meer tips voor Boedapest.

muurschildering van een vrouw met een hoofddoek

De Joodse wijk van Boedapest

Het is nog vroeg in de ochtend wanneer mijn trein uit Berlijn aankomst in Boedapest. Mijn hotel blijkt vlak bij de wijk met de meeste street art in Boedapest te liggen, dat wist ik helemaal niet! Ik ben dol op straatkunst, en ik ben dan ook blij verrast dat een paar van de mooiste murals van Boedapest praktisch naast mijn hotel ligt.

District VII is een wijk met een turbulente geschiedenis. De ommuurde Joodse wijk is zwaar getroffen tijdens WWII en veel gebouwen hebben lange tijd in puin gelegen. Straatkunst heeft bijgedragen aan het opkrikken van het imago van de wijk – welke nu een van de hipste wijken van Boedapest is. Al zijn er ook nog veel plekken waar bijna geen toeristen komen.

street art in boedapest met een bakker

Street art in Boedapest: zelfstandig of met gids?

Wanneer je in Google maps “mural in Budapest” intypt, krijg je vanzelf een aantal locaties met mooie street art in Boedapest te zien. In een paar uur tijd kun je de belangrijkste muurschilderingen van Boedapest zien.

Veel street art in Boedapest heeft een verhaal, en dat verhaal haal je niet zo een-twee-drie uit Google maps. Ik vind een street art tour dan ook een aanrader voor iedereen die meer wil weten over street art, murals en graffiti.

Dit zijn een aantal voorbeelden van tours langs street art in Boedapest:

muurschildering van een vluchteling in boedapest

Sissi

De mural van Sissi is een van de bekendste murals van Boedapest. De gedetailleerde schildering is gemaakt in opdracht van de stad. De studenten hadden weinig keus: ze móesten bijdragen aan het project. Sissi werd in anderhalve week geschilderd en een paar weken later stond ook de rest van de muurschildering in de verf.

Totdat het net voor de officiële onthulling van de mural noodweer werd en een deel van het kunstwerk beschadigde. De studenten werden opnieuw opgetrommeld en Sissi werd mooier dan ook.

sissi mural in boedapest

6:3 Match: de grootste muurschildering van Hongarije

Iedereen die van voetbal houdt kent Puskas, de Hongaarse voetballer die zijn elftal naar een legendarische 6-3 overwinning tegen Engeland tilde. Dit leverde hem na zijn dood een plekje op in de beroemde St. Stephens Basiliek én hij werd vereeuwigd op een huizenblok aan de Rumbach Sebestian Utca.

Bijna 70 jaar jaar won Hongarije opnieuw van Engeland. Er komt een tweede grote mural aan – pal tegenover die van Puskas.

match of the century mural

Rubik’s cupe

Wist je dat de Rubik’s cupe een Hongaarse uitvinding is? De hoogbejaarde uitvinder woont nog altijd in Boedapast. Het speelgoed wordt op verschillende plekken geëerd in de street art in Boedpast, onder andere aan de Rumbach Sebestian Utca.

Om de hoek is een muurschildering ter ere van Spaanse diplomaat Angel Sanz Britz.

mural over het leven in boedapest

Street art in Boedapest aan de Kazinczy Utca.

Liefhebbers van straatkunst én liefhebbers van eten en drinken moeten beslist een kijkje nemen (en een hapje of een slokje) aan de Kazinczy u.

Mijn favoriete mural daar is gemaakt door Babszem Janko. Deze muurschildering is gemaakt ter nagedachtenis van de kleuterschool die hier ooit lag. De mural bestaat uit vrolijke figuren en leuke kleurtjes – wat dat betreft zou deze schildering niet misstaan in een kinderboek.

Maar zoals je hierboven al hebt kunnen lezen: veel street art in Boedapest heeft een verhaal. Dat geldt zeker voor het werk van straatkunstenaar Babszam Janko. De lieflijke figuren aan de bovenkant van de mural worden vager en vager richting onderkant: dit symboliseert het gebruik van drugt in de uitgangsscene van Boedapest (wat overigens illegaal is).

Ook de vage figuren een stukje verderop verwijzen naar uitgaande mensen die niet helemaal helder meer zijn.

mural van een os

Misschien valt je op dat veel plekken in Boedapest expliciet vermelden dat ze vegetarische en vegan gerechten serveren. Dit is niet altijd omdat ze begaan zijn met het lot van dieren, maar omdat dit een belastingvoordeel van 25% oplevert!

Schoenen maken de man

Ook langs de Dob U om de hoek zijn mooie kunstwerken te vinden. City Forest pleit tot vergroening (en ligt naast een stadskast) terwijl Lokomotiv beweging promoot, waarvoor mooie schoenen belangrijk zijn.

De oplettende kijker ziet onder aan de mural een QR-code die verwijst naar Converse. Weer eens wat anders dan een bill board.

street art boedapest

Het dagelijks leven in Hongarije

 District XII is een wijk met een turbulente geschiedenis. Veel panden in de Joodse wijk van Boedapest zijn tijdens de tweede wereldoorlog verwoest en decennia later zijn er nog steeds veel vervallen panden en ruïnes te vinden. In een aantal van deze ruïnes zijn geheten “ruin bars” gevestigd, een uniek concept van de stad.

Maar het leven wordt geëerd. Daar waar veel naaiateliers zaten zijn fraaie muurschilderingen van naaisters te vinden en ook de bakker heeft een plekje tussen de street art in Boedapest.

street art in boedapest met een naaister

Alice in Wonderland

Rondom een parkeerplaats aan de Kertesz utca zit een laatste cluster murals die een vermelding in deze blog over street art in Boedapest verdient. Deze muurschildering liggen om een parkeerplaats, waar in de jaren ’50 hevige beschietingen waren in de onafhankelijks strijd van Hongarije. In de gevel van het vervallen pand aan de overkant zijn nog altijd kogelgaten zichtbaar.

De muurschilderingen richten zich echter op het heden en de toekomst. Een worstje als lokale lekkernij. Hersenen met de Hongaarse vlag.

alice in wonderland schildering in boedapest

De mooiste muurschildering is wat mij betreft een mural van Alice in Wonderland. Deze schildering laat zien dat je alles kunt worden, als je maar wilt. Maar daarvoor moet je wel ontsnappen uit je huis en het juk van je ouders. Je ouders en de maatschappij moeten je kennis aanbieden zodat je kunt groeien, in de mural is de kennis weergegeven als een koekje.

Kennis is macht. Zijn koekjes macht?

Natuurlijk is er nog veel meer street art in Boedapest te vinden, maar die ligt meer verspreid over de stad. Bovenstaande werken liggen dicht bij elkaar en kun je in een paar uur zien. Wat mij betreft is district VII dan ook een aanrader voor liefhebbers van street art.