Street art in Shoreditch: de mooiste straatkunst in Londen

Shoreditch is een levendige wijk in Oost-Londen. De oude industriële wijk is getransformeerd tot een bruisend centrum voor kunstenaars, ontwerpers en tech-startups. Een van de meest fascinerende aspecten van deze culturele renaissance is de street art in Shoreditch. Deze wijk móet je gewoon zien als je straatkunst in Londen wilt spotten!

straatkunst in londen bij de truman brouwerij

De geschiedenis van street art in Shoreditch

In de jaren ’80 en ’90 van de twintigste eeuw begon de transformatie van Shoreditch van een ruwe, industriële buurt naar een artistiek mekka. De traditionele industrieën verdwenen uit de wijk, en leegstand zorgde voor lage huren. Kunstenaars gebruikten de leegstaande magazijnen als ateliers. Straatkunst was een legitieme van artistieke expressie.

Kunstenaars als Banksy, Stik en Shepard Fairey droegen bij aan de groei van gebied tot een hotspot voor straatkunst. Nog altijd kun je veel toffe street art in Shoreditch spotten.

banksy in soho londen

Street Art Shoreditch Tour

Tijdens mijn stedentrip naar Londen met de trein overnacht ik in Shoreditch. Ik kies voor Cosmos Capsule Coworking London, een relatief betaalbare plek mét de nodige privacy. Ideaal voor een solotrip naar Londen!

 Ik vind het heerlijk om te overnachten met de kleurrijke street art in Shoreditch – letterlijk – om de hoek. De straatkunst in Shoreditch is niet te missen. Toch kies ik voor een wandeling met gids langs de mooie street art van Brick Lane en omgeving, omdat ik het leuk vind om van een inwoner van de stad meer te leren over street art in Shoreditch en ook de verborgen parels van Londen te zien.

Tours langs street art in Shoreditch

Ik ga op pad met Pini van Guruwalks. Deze Free walking tour is een paar keer per week – de andere tours zijn een goed alternatief.

Inconische locaties voor street art in Shoreditch

Brick Lane

Brick Lane is de beroemdste locatie voor street art in Shoreditch, dit is ook de plek waar mijn free walking tour door Londen start.

Brick Lane is een voortdurend evoluerend canvas. Hier vind je een mix van muurschilderingen, stencils art en sticker art. Het maakt niet uit hoe vaak je street art in Shoreditch komt spotten, er is altijd wel iets nieuws te ontdekken.

Mijn gids Pini wist me op werken van LT66art, een straatkunstenaar die gebruik maakt van oude kranten met prachtige schilderingen erop. Een aantal kranten is authentiek (uit 1945), maar er zitten ook kopieën van oude kranten tussen. In het voorbijgaan valt het verschil niet op, maar wanneer je goed kijkt is het verschil evident.

Bezoek ook zeker The Truman Brewery aan Brick Lane, een oude brouwerij vol vintage boetiekjes, bars en straatkunst.

Tip: Brick Lane is een lange straat, in de vele zijstraten is ook veel street art te vinden.

Fashion Street

Misschien denk je wel dat Fashion Street dé plek is om te shoppen in Londen, maar niks is minder waar. Fashion Street is de straat waar vroeger veel naai ateliers zaten. De naaisters hadden behoefte aan veel (dag)licht, vandaar dat dit de straat is waar de huizen de grootste ramen hebben.

Daarnaast zijn er in deze straat een paar toffe murals te vinden.

muurschildering van een kind in fashion street

Banksy Shoreditch

Een bezoek aan Londen is natuurlijk niet compleet zonder Banksy. In Shoreditch vind je zijn Pink Car, een roze auto omringd door street food en vintage winkels. Ik houd van het werk van Banksy, maar de roze auto vind ik weinig bijzonders.

Tip: ik ging ook naar Art of Banksy in SOHO. Dat is echt een aanrader!

Om de hoek bij de Banksy Pink Car ligt The Broccoli Factory, een klein atelier gewijd aan gekleurde broccoli. In eerste instantie gebruikte de kunstenaar geverfde eetbare broccoli, maar nadat een aantal man in het ziekenhuis belandde na het eten van zijn kunstwerk, is de artiest overgestapt op nep-broccoli.

broccoli art

Brick Lane Station

Straatkunst in Londen is niet overal legaal. Je mag niet zomaar historische gebouwen en andere bezienswaardigheden in Londen verven, tenzij de eigenaar toestemming heeft gegeven. (Maar hoe groot denk je dat de kans is dat een muurschildering op de Big Ben mag maken?)

Voor de openbare ruimte gelden andere regels. Graffiti in het park is legaal.

Bij Brick Lane Station Park bij Brick Lane Station is een grote legal wall in Londen. Tijdens mijn Shoreditch Street Art Tour zie ik Susi van Foxy Art aan het werk. De mural in de tunnel heeft een cover up nodig, omdat iemand er overheen geschilderd heeft. (Zo gaat dat met staatkunst.)

De mal wordt op de muur geplakt en met grote precisie spuit ze over haar werk en hersteld ze het. Fascinerend om te zien!

Redchurch Street

Aan de noordelijke zijde van Bricklane kun je nog veel meer straatkunst van Londen zijn. Mijn wandeling langs street art in Shoreditch stopt hier, ik dwaal nog even in mijn eentje rond,.

Redchurch street is een gebied dat staat bekend om zijn eclectische mix van straatkunststijlen. Van grootschalige muurschilderingen tot gedetailleerde stencils, Redchurch Street weerspiegelt de diversiteit en creativiteit. Hier zijn ook werken van ROA te vinden, een kunstenaar die bekend is vanwege zijn gedetailleerde weergave van dieren.

Rivington Street

Rivington Street is de thuisbasis van het Village Underground, een culturele ruimte met muurschilderingen van internationaal bekende kunstenaars. Rivington Street toont de nieuwste trends en technieken in straatkunst.

Hier vind je ook Banksy’s designated graffiti area.

Tip: neem ook een kijkje bij Autograph, een atelier annex museum aan de Rivington Street (gratis toegankelijk).

grote mural van een meisje met een bal

Great Eastern Art Wall

Aan de Great Eastern Street ligt een grote legal wall, die regelmatig een nieuw jasje krijgt. Tijdens mijn bezoek aan Londen wat er weinig te zien: de oude werken werden net overgeschilderd om plaats te maken voor nieuwe werken.

Toch is de Great Eastern Street een plek waar je naar toe moet als je street art in Shoreditch wilt spotten. Er staat een verlaten gebouw vol graffiti en langs de zijstraat King John Ct. zijn meer prominente murals te vinden.

Tijdens mijn zoektocht naar street art in Shoreditch ben ik deze murals bijna nergens tegengekomen. Sla deze tip dus goed op!

De toekomst van street art in Shoreditch

De lage huren in Shoreditch trokken kunstenaars aan, de wijk werd hip en kunstenaars trekken weg omdat de nieuwe hoge huren niet te betalen zijn. De toenemende commercialisering en gentrificatie van Shoreditch zorgt uitdagingen. Er is een delicate balans tussen het behouden van de authentieke, rebelse geest van straatkunst en het tegemoetkomen aan de commerciële belangen die gepaard gaan met populariteit van de wijk – mede door de street art in Shoreditch.

street art in shoreditch bij brick lane station

De straatkunst in Londen verandert. Ik heb deze street art in Shoreditch in 2024 gespot. Ik ben benieuwd welke werken nog steeds te zien zullen zijn tijdens mijn volgende bezoek aan Londen!

Tip: meer over Londen