Het centrum van Ljubljana is klein en netjes. Huizen zijn glad gepleisterd en staan straks in de verf. Straten zijn schoon en goed onderhouden – er ontbreken geen tegels. Bovendien is het centrum autovrij. Ljubljana lijkt misschien geen inspirerende stad voor street artists, niets is minder waar. Net buiten de voetgangerszone bekent de stad kleur – op rebelse en ietwat anarchistische wijze. Hier kun je genieten van de mooiste street art in Ljubljana.
Verborgen street art in Ljubljana Slovenië
Zo op het eerste gezicht lijkt Ljubljana niet echt op een stad met veel street art. De oude binnenstad van Ljubljana ziet er uit om door een ringetje te halen, de meeste gebouwen staan strak in de verf. Als je goed kijkt zul je op sommige plekken graffiti-tags vinden. Zoals ik al eerder aan gaf, ben ik niet zo’n fan van die vorm van street art.
Gelukkig zijn er ook een paar toffe murals in Ljubljana. Een van de meest prominente werken ligt aan de Hribarjevo Nabrezje, pal aan het water. Dit is een grote mural gemaakt voor verschillende kunstenaars.
Bij het viaduct van de Cesta 27. Aprila onder de Bleiweisova Cesta zijn ook verschillende werken van kings te vinden.
Street art Ljubljana op de Trubarjeva cesta
Wanneer ik aankom in Ljubljana en de taxi uit stap, maakt mijn hart een sprongetje. Street art. Veel. Mooi. En dat vlak voor mijn appartement aan de Trubarjeva cesta.
De Trubarjeva cesta is de alternatieve straat van de hoofdstad van Slovenië. Uit de boxen van een koffiebar schalt Nirvana. Hipsters werken in het zonnetje. De falafelbar doet goede zaken. Over de straat hangt een touw gespannen met hieraan een aantal paar schoenen. “In Brazilië doen bendes dat, als ze iemand vermoorden. Ljubljana is vredig.“
Trubarjeva cesta is een gezellige straat om doorheen te lopen, al helemaal als je van street art, murals en graffiti houdt. Panden en muren zijn fraai beschilderd en vormen een lange street art gallery.
ROG: van verlaten fabriek naar street art paradijs
Een bordje bij de ingang van de vervallen fietsenfabriek ROG waarschuwt bezoekers: betreden op eigen risico. De oude fietsfabriek is in 2006 gekraakt. Anno 2020 is iedereen welkom in de vrijstaat.
De fabriekshallen van ROG worden gebruikt voor feesten en box-trainingen. Je kunt zo naar binnen lopen, de meeste ruimtes zitten niet op slot. Een van de hallen is omgebouwd tot een heuse indoor skatebaan. Ik moet even wachten op iemand met een sleutel, mijn geduld wordt beloond. De skatebaan ziet er echt cool uit. Helaas zijn er geen jonge talenten aan het oefenen – dat is zo gaaf om te zien!
In ROG is geen plekje muur onbenut gebleven: het ene kunstwerk gaat vloeiend over in het volgende kunstwerk.
In de fabriekstuin worden murals afgewisseld met oude auto’s en beeldende kunst. De urban jungle wordt afgemaakt met weelderige bloemen en planten. Op het dak van de verlaten fabriek prijkt een grote mural van Blu, een van mijn favoriete artiesten.
Blue op het dak van de ROG: street art als protest tegen de afbraak van de verlaten fabriek
Hippie enclave Metelkova
Een paar honderd meter verderop ligt nóg een street art project: de hippe enclave Metelkova.
Alternatief cultureel centrum Metelkova is de afgelopen jaren gegroeid tot een van de bekendste bezienswaardigheden van Ljubljana. Sinds 1993 zijn de oude legerbarakken bezet om afbraak te voorkomen. Er huizen tientallen kunstenaars in en het complex is continu in ontwikkeling.
In de avonduren is Metelkova een belangrijk uitgaansgebied voor de alternatieve scène, overdag is de vrijstaat bijna uitgestorven. Al heb ik het idee dat ik bekenden wordt als ik tussen de panden struin. Zijn het mensen, of zijn net de ogen van de tientallen katten op een muur? Of is het de mural van de kwallen? Ik weet het niet…
Tip: Lees meer over de optredens in Metelkova.