Street art in Malaga: dit zijn de beste plekken!

Malaga is een geweldige stad voor een stedentrip, in het centrum zijn veel historische bezienswaardigheden en vanaf het stadstrand geniet je van betoverende zonsondergangen. Daarnaast is Malaga een geweldige stad voor straatkunst, met vele buurten vol kleurrijke graffiti en muurschilderingen. Geniet van street art in Malaga.

muurschildering in malaga met een papegaai

In deze blog deel ik enkele van de beste plekken voor street art in Malaga.

Tip: ontdek de omgeving van Malaga.

muurschildering in malaga van een pauw

SOHO District: dé plek voor street art in Malaga

Soho Malaga staat bekend om zijn levendige straatkunst en graffiti. Er zijn veel kunstwerken op muren van gebouwen, het straatmeubilair en verstopt op de hoge daken.

SOHO was lange tijd een achterstandswijk in Malaga. De wijk is opgeknapt en de straatkunstscene van SOHO heeft bijgedragen aan de transformatie en verrijking van de wijk.

muurschildering van een zwemmend kind

MAUS in SOHO Malaga

Het MAUS Project in Soho Malaga is een opmerkelijk initiatief. Het project is geïnspireerd door de iconische graphic novel “Maus” van de Amerikaanse striptekenaar Art Spiegelman.

street art in malaga op het museum van moderne kunst

Het MAUS Project heeft de straten van Soho Malaga omgevormd tot een openluchtmuseum. Daarnaast heeft het project ook bijgedragen aan de culturele revitalisering van de wijk. De gemeenschap is betrokken bij belangrijke onderwerpen zoals historisch geheugen van de wijk en de strijd tegen intolerantie en discriminatie. Zo werkt kunst als een instrument voor sociale verandering.

mural in malaga

Het street art project in Malaga heeft verschillende internationale en lokale straatkunstenaars samengebracht. Deze street art in Malaga trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

street art in malaga van roa

Alameda Principal

Tussen SOHO en de beroemde markthal van Malaga ligt de Alameda Principal. Deze levendige boulevard doorkruist het hart van de stad en is een andere hotspot voor straatkunst in Malaga. Op de daken van de historische gebouwen zijn kunstwerken van Faith47 (op nummer 47) en Dal East (op nummer 25) te vinden.

mural op het dak

Wanneer je over de boulevard met zijn gezellige cafés en vele straatventers wandelt, valt deze street art in Malaga nauwelijks op. Toch zijn deze prachtige murals metersgroot.

street art in malaga met dal east

Dal East is een van mijn favoriete straatkunstenaars. Zijn muurschilderingen staan bekend om zijn bijzondere afbeeldingen van dieren met sprekende kleuren en bizarre patronen.

street art in malaga

Street art in Malaga bij het Teatro Romano

In de buurt van het Romeinse theater van Malaga zijn veel interessante straatkunstwerken die de lokale cultuur en geschiedenis weergeven. Romeinse gevechtstaferelen worden hier afgewisseld met kleurrijke afbeeldingen van de Flamingo-dans.

muurschildering van flamingo

Lagunillas District: de rauwe kant van Malaga

Een andere wijk waar je veel straatkunst kunt vinden, is Lagunillas. Deze wijk ligt pal achter het geboortehuis van Picasso maar voelt als een compleet andere wereld. De brede marmeren straten met de gezellige restaurants maken plek voor een wijk met smalle straten. In plaatst van heerlijk geurende gerechten wordt mijn neus geprikkeld door de geur van urine.

mural in malaga van een kind

Lagunillas District is een metamorfose zou moeten ondergaan en langzaam wordt overgenomen door investeerders en toeristen. Een deel van de woningen is reeds opgeknapt, maar er zijn ook veel dichtgespijkerde huizen te vinden. Tussen bouwvallen liggen stukken braakliggend terrein vol scherven glas en een verdwaalde schoen.

clown in lagunallis

Straatkunst vormt de stem van de gemeenschap

De kunstenaarsgroep ‘Lagunillas Barrio de Creadores‘ tovert Lagunillas om tot een openluchtmuseum. De straatkunst in Lagunillas in Malaga heeft een diepgaande culturele en sociale betekenis. Het is een uiting van de stem van de gemeenschap, een platform voor zelfexpressie en een bron van inspiratie voor zowel bewoners als bezoekers van de stad.

protesten in lagunallis

Work in progress

Tijdens mijn wandeling door Lagunillas maak ik een praatje met een aantal artiesten, Ze worden omringd door tientallen spuitbussen. In Lagunillas is vooral spray can art te zien. Veel werken stralen protest uit, niet alle bewoners staan achter de bouwplannen en het groeiende toerisme in de wijk.

street art in lagunillas

Er wordt hard aan de weg getimmerd, letterlijke en figuurlijk, Huizen komen en gaan, dat geldt ook voor de street art in Malaga. Hoe lang zijn de kunstwerken die ik op de foto zetten nog te bewonderen?

spuitbussen

Je ziet het, als je van straatkunst houdt, is het de moeite waard om door de straten van Malaga te wandelen en zelf te ontdekken welke verborgen schatten je kunt vinden. Vergeet niet om je camera mee te nemen, want er valt veel te zien en vast te leggen!

geverfd gezicht in laguni;;as

Tip: dit zijn andere leuke steden in Spanje.