Mechelen Muurt: bijzondere street art in Mechelen

Tijdens mijn weekendje Mechelen stond als een paal boven water: ik wilde street art zien! Mechelen heeft het parcours ‘Mechelen Muurt’. Dit is een wandeling langs tien werken van internationale street art artiesten. Ik ben dol op steden waar saaie muren een vrolijke kleur krijgen. Ik vind het geweldig dat gratis kunst bij kan dragen aan een beter aanzien van de wijk – en soms zelfs een afname van de criminaliteit.

Wat is Mechelen Muurt?

Het project Mechelen is bedacht door voormalig street art kunstenaar Gijs Vanhee. Hij nodigde tien kunstenaars uit om de muren van Mechelen op te leuken. Het resultaat is verrassend: iedere street art artiest heeft zijn eigen techniek en stijl, de werken lijken totaal niet op elkaar. Toch zorgt het straatkunst project voor eenheid inde stad.

Vanhee maakte zelf ook een mural, een prominente leeuw met als titel ‘The Gift’. Wat een symbolische naam, het werk van Vanhee en zijn kunstproject zijn een fantastisch cadeau aan de stad.

Hier vind je een handige kaart om de murals van Mechelen Muurt te ontdekken. De werken liggen op loopafstand en zijn in een paar uur te bezoeken.

Street art Mechelen: muurschilderingen en graffiti

Ik overnacht in het Novotel Mechelen Centrum, een fijn hotel in het centrum van de stad. Het hotel blijkt ongeveer in het midden van het street art parcous te liggen: dat is handig! Vanuit het hotel sta ik al snel bij de mooiste straatkunst van Mechelen.

Door Mechelen Muurt zie ik meer dan Mechelen dan de Romboutstoren, de Begijnenhofjes en andere bekende bezienswaardigheden in Mechelen. De meeste werken van Mechelen Muurt liggen ten zuiden van het rivier de Dijle, een deel van de stad zonder echte hoogtepunten. De huizen lijken niet op de schattige huisjes van de begijnen, de rivier vormt een natuurlijke grens. Op de gevels van kleine winkeltjes pronkt graffiti art.

Buiten de murals van Mechelen Muurt is er niet veel street art in Mechelen centrum te vinden. Het centrum van Mechelen is niet ‘vervuild’ met illegale tags. Toch zijn er wel een paar werken te vinden, deze verborgen parels zijn verrassend leuk.

De lokale horeca speelt handig in op de street art trend: hun gevels zijn opgesierd door street art van veelal lokale kunstenaars.

Kunstroute Mechelen: gratis straatkunst

Een ander leuk kunstproject in Mechelen is de kunstroute. In het centrum van Mechelen zijn tien elektriciteitskasten van stickers voorzien, die mensen warm maken voor kunst. De kunstroute is eigenlijk bedacht voor een bezoek aan Mechelen met kinderen, maar hij is ook voor volwassenen heel leuk.

gratis kunst mechelen

Op de elektriciteitskasten zijn stickers geplakt met kunstwerken van het boek ‘Grote kunst voor kleine kenners’. Dit boek van Thaïs Vanderheyden, zij maakt van bekende kunstwerken haar eigen creatieve versie. Daarnaast is het originele schilderij afgebeeld zoals je terug kunt vinden in een museum én staat er een beschrijving van het werk.

De elektriciteitskasten van de kindvriendelijke kunstroute in Mechelen liggen grotendeels in het centrum. Je kunt deze kunstroute prima combineren met het street art parcours van Mechelen.

Grote kunst voor kleine kenners’ is als boek te bestellen voor thuis. De boeken zijn geschikt voor kunstliefhebbers vanaf 6 jaar.