Jawel, daar is er weer eentje. Een nieuwe blog met street art en kunst op straat op IkReis. Dit keer neem ik je mee langs de mooiste street art in Mons (Bergen) in het zuiden van Belgiƫ. In 2015 stond Mons in de schijnwerpers als Culturele Hoofdstad van Europa. . Dat is alweer een tijdje geleden, maar Mons doet er alles aan om een culturele bestemming te blijven. Nog steeds komt er nieuwe toonaangevende street art bij in Mons. Mons is dan ook zeker een bezoek waard wanneer je van street art houdt!
Meestal als ik op zoek ga naar street art dan kijk ik vooral naar muurschilderingen. Maar Mons in Walloniƫ is anders: behalve grote murals vind je hier ook fotografie en andere kunst op straat.
De mooiste murals in Mons
In Mons liggen verschillende levensgrote murals. Tussen de ā platteā tweedimensionale werken is zelfs een aantal werken met structuur en reliĆ«f te vinden. Een van de bekendste werken is wellicht L’Escapade van OLI-B. Dit werk mag je niet missen als je street art in Mons wilt spotten.
Oli-B is een kunstenaar uit Brussel die niet alleen in Mons te vinden is, je ziet ook zijn street art in Charleroi.
Een van de gaafste murals van Mons is Don’t sleep on your dream van Noir Artist. Deze mural vind je op de gevel van Delhaize, Rue de Nimy 117-121. De muurfresco is gemaakt door Noir, een Belgische artiest uit Luik. Zoals zijn naam doet vermoeden is Noir gespecialiseerd in het maken van zwartwit schilderwerken.
Hieronder vind je een aantal andere murals die ik tegenkwam tijdens mijn wandeling langs street art in Mons.
Filmisch Mons
Een van mijn favorieten in Mons is een serie murals tussen de Hoge School van de kunsten en de Grote Markt van Mons. Op Muren en in blinde ramen zijn dramatische karakters geschilderd, mannen en vrouwen die zo weggelopen lijken te zijn uit een film. Uit een raam staat een vrouw als een viswijf te schreeuwen. Een man probeert haar met zijn blaffer in toom te houden. Vrouwen van lichte zeden laten hun volle boezem zijn, terwijl de huisvrouw verderop de was doet. En de mannen drinken en drinken, hun rode neuzen geven bijna licht.
Wanneer ik van mijn hotel naar de Markt loop passeer ik de karakters. Elke keer ontdek ik weer nieuwe figuren en steeds staat mijn fantasie meer op hol. Wat een fascinerend project is dit!
Zelf street art in Mons maken
Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag gaan. Lokale ondernemers besluiten dat het straatje met kinderkopjes kleurrijker kan. En dus gaan ze zelf aan de slag met een penseel en verf. Het is een gezellige boel en iedereen helpt mee, inclusief de kinderen in Mons. En ach, dan kan ik natuurlijk niet achter blijven. Als liefhebber vanstraatkunst draag ik graag een steentje bij en maak ik ook wat street art in Mons.
Houd je van duurzame kunst en groen op straat? Ik wel!
Mijn oog viel dan ook al snel op mos en kleine plantjes die op muren groeiden in de vorm van poppetjes en de beroemde Aap van Bergen. Deze participatie kunst blijkt onderdeel van het project Folklore vƩgƩtal van Blanc Murmur. Met een sjabloon en speciale moes kun je zaadjes tegen de muur aan spuiten. Hier groeien levende murals uit! Echt, waarom vind je deze vorm van street art in Mons en niet in heel veel andere steden?
Fotografie op straat
Tussen alle murals heeft Mons een heel uniek fotografieproject. Street art in Mons combineren met fotografie, leuker kan toch bijna niet?
Sinds 2019 siert het project Instant Suspendu van Laurence Vray de straten van Mons. Blinde ramen zijn omgetoverd tot kaders voor fraaie fotoās. Het werk van de Bergense brengt intimiteit en de lichtheid over. De werken zijn bijna surrealistisch! Met behulp van street art in Mons wordt niet alleen de stad een beetje mooier, maar krijg je als buitenstaander ook een beeld van het leven in Mons. (Al hebben de fotografen gebruik gemaakt van hun artistieke vrijheid.)
Visit Mons schreef hetvolgende over deze street art in Mons.
āDe fotografe speelt met de tegenstellingen tussen aan- en afwezigheid, eenzaamheid en gezelschap, vrouwelijkheid en mannelijkheid en breekbaarheid en vastheid van dit oorspronkelijke element. De focus ligt ook op vruchtwater, waar de tijd nog niet lineair is, waar het licht nog speelt met de schaduwen in de baarmoederwand, waar het leven nog een pure liefdesrelatie isā¦:ā
L’Art habite la Ville (Kunst bewoont de stad)
L’Art habite la Ville staat symbool voor het leven op straat. De murals van Oli-B en de groene kunst Folklore vĆ©gĆ©tal van Blanc Murmur maken deel uit van het project, maar er is meer. Onderstaande street art in Mons vind ik erg mooi.
De oude slagerijen van Mons zijn omgebouwd tot een hip cultureel centrum. Daar waar vroeger dieren van hun vel en botten werden ontdaan wordt nu kunst gecreĆ«erd. Op de binnenplaats van de slachterijen ligt een kunstwerk van Daniel Fauville. De Gardiens du Fleuve, de Rivierbewakers, is een collectie van metalen schepen. Voor Fluide creĆ«erde de kunstenaar vier enorme aangespoelde schepen, die ons meenemen op een ādroomreisā op het water. De boten vormen een connectie tussen de steden Mons en Charleroi.
Locatie: Parc des anciens Abattoirs, Rue de la Trouille 17
De Place du Parc herbergt 160 echte vogelnestjes met afbeeldingen van omwonenden. Het werk is gemaakt door de buurt en staat symbool voor samenwerking en solidariteit. Een mooi initiatief!
Tip: hier lees je meer over Mons (Bergen).
Tip: Zoek je een stadswandeling in Mons die veel street art aan doet? Kijk dan eens hier.