Street art in Utrecht: fietsen langs de mooiste kunst (met kaart!)

Tijdens een stedentrip ga ik vaak op zoek naar street art en gratis kunst. Daar loop ik graag een stukje voor om: juist de buitenwijken van een stad zijn vaak hotspots voor street art. Dit keer zoek ik het dichter bij huis, ik ga op zoek naar street art in Utrecht. Er is veel street art in Utrecht te vinden en het wordt alleen maar meer!

Tip: dit zijn andere leuke steden met street art in Nederland.

utrecht street art

De mooiste street art in Utrecht vind je helaas niet in Utrecht centrum. Met de fiets kun je in een paar uur de mooiste muurschilderingen van Utrecht ontdekken. Dus stap op je (OV)fiets en bezoek Utrechtse street art, graffiti en muurschilderingen. 

street art in utrecht in hoograven
street art in utrecht oost

Street art Utrecht: KBTR!

KBTR is een iconisch graffitifiguur die te vinden is op veel street art in Utrecht. KBTR steekt op veel plekken zijn rode puntmuts boven de grond. Soms is KBTR in zijn uppie, maar vaak maakt hij deel uit van een groter kunstwerk. Zo heeft KBTR vriendjes gemaakt met de ganzen in de Gansstraat, in ieder geval op de mural.

spray can art van kabouter in utrecht

Ook als je niet in Utrecht woont ken je KBTR misschien wel. Zo ben ik hem bijvoorbeeld tegen gekomen in Gouda en tijdens mijn zoektocht naar street art in Rotterdam.

straatkunst kabouter met de dom
mural van kabouter in de gansstraat

De geschiedenis van de street art in Utrecht

Voor mijn gevoel is street art iets van de laatste jaren. Dat is deels waar. Street art is enorm in populariteit toegenomen en steeds meer mensen gaan deze vorm van gratis urbane kunst waarderen. Utrecht heeft echter een aantal murals uit de vorige eeuw. De oudste muurschildering in Utrecht stamt uit 1978 en is daarmee net zo oud als ik.

street art in utrecht met een boot

De Strakke hand

Nieuw in Utrecht is het kunstenaarscollectief ‘De Strakke Hand’. Naar eigen zeggen zijn zij geen street art kunstenaars, omdat ze geen spuitbussen gebruiken. De Strakke Hand gaat namelijk te werk met kwasten.

de strakke hand in kanaleneiland

Toch mag De Strakke Hand niet in deze blog over street art in Utrecht ontbreken. Ze zijn gespecialiseerd in het schilderen van oude meesters. Aan de Van Asch van Wijckskade pronkt een werk van Pyke Koch. Aan het Westplein vind je Slapende Mars van Hendrick ter Brugghen en in Kanaleneiland pronkt de Luitspeler van Dirck van Baburen.

artiest de strakke hand in utrecht oost

Het grootste werk van De Strakke Hand is sinds zomer 2019 in Overvecht te vinden. De Fluitspeler van de kunstschilder Abraham Bloemaert is maar liefst 30 meter hoog en ruim 10 meter breed.

Met muurschilderingen van Utrechtse caravaggisten willen Utrecht Marketing en het Centraal Museum kunst toegankelijker maken – en op passende wijze tentoonstellen in de buitenwijken van Utrecht. Iedereen kan de street art in Utrecht en daarmee de schilderijen gratis bewonderen!

otterstraat

De verfdokter

De verfdokter is een van de bekendste Utrechtse street art artiesten. Hij heeft flink wat muren in Utrecht onder handen genomen. Een van zijn bekendste werken is een metersgrote otter in de Otterstraat – hoe kan het ook anders.

Rondom de Bloemenbuurt en de Daalsedijk is oog voor treinen en het werkspoor. Op initiatief van bewoners zijn vier gevels beschilderd met treinen waaraan zij of hun familie hebben gewerkt. De Verfdokter schilderde deze treinen in 2014.

daalsepark utrecht
mural van een trein in utrecht

Meer kunst in Utrecht

Veel street art in Utrecht heeft een directe link met het wel en wee in de stad en in een wijk. Dat maakt de werken extra sprekend. In de Watervogelbuurt zijn vooral werken met watervogels te vinden, in Rivierenwijk is aandacht voor scheepvaart. De blinde muur van het bejaardenhuis aan het Houtense Pad blikt op het verouderingsproces en de titels van de boekenkast aan de Amsterdamse Straatweg zijn de lievelingsboeken van de omwonenden. Door street art komt Utrecht tot leven en wordt de stad langzaam maar zeker een groot openlucht museum.

mural van een boekenkast in zuilen
mural in de schepenbuurt
onderwaterkunst
mural met vliegende ganzen in de watervogelbuurt

Fietsroute street art Utrecht

Wil jij ook fietsen langs street art, graffiti en murals in Utrecht? Met onderstaande route zie je bijna alle murals die ik opgenomen heb in deze blog.

street art route utrecht kaart

Tijdens de street art route in Utrecht kom je de volgende murals en street art tegen.

 • Start: Utrecht CS
 • Van Asch van Wijckskade 4B, Utrecht (Portret van H.M. de Geer – De Strakke Hand) 
 • Bemuurde Weerd Oostzijde 45BIS, Utrecht (oudste mural – Anne P. Boer) 
 • Herenweg 95, Utrecht (Utrecht – Jan is de Man) 
 • Otterstraat 116-BS, Utrecht (Otter – Verfdokter) 
 • Amsterdamsestraatweg 66, Utrecht (Naamloos – Jan is de Man, Verfdoker, Insu Inglu) 
 • Mimosastraat 22-2, Utrecht (boekenkast – Jan is de Man) 
 • 2e Daalsedijk 69, Utrecht (Trein – Jan is de Man) 
 • Oude Daalstraat 12, 3513 TM Utrecht (plattegrond – Jos Peters) 
 • Westplein (Slapende Mars – De Strakke Hand) 
 • Westplein (Oude treinwagon)
 • Croeselaan 175, Utrecht (geen titel – Munir de Vries)
 • Croeselaan 184 (geen titel)
 • Atteleeplantsoen, Utrecht (De Luitspeler – De Strakke Hand)
 • Hooft Graaflandstraat 219, Utrecht (Utrecht View – Jan is de Man)
 • Reitdiepstraat 36IA, Utrecht (leerlingen GLU)
 • Lingestraat 6, Utrecht (Jos Peters)
 • Jutfaseweg 121 (Jos Peters)
 • Saffierlaan 8, Utrecht (Mirror)
 • Gansstraat 64, Utrecht (Gans – KBTR) 
 • Gansstraat 57, Utrecht (Gans – de Strakke Hand) 
 • Pieter Saenredamstraat 2, Utrecht (Interieur Catharijnekerk – de Strakke Hand) 
 • Homeruslaan 59, Utrecht (Mandela en Obama – ESFP) 
 • Eind: Utrecht CS

Tip: Rondom Utrecht CS zijn op verschillende plekken (OV) fietsen te huur, onder andere bij de fietsenstalling bij het Beatrix theater.

wagon met een schildering van nijntje

Tip: via street art cities vind je meer street art in Utrecht.

Update: februari 2024