Street food: het lekkerste eten in Kuala Lumpur

Lekker eten hoeft niet duur te zijn, zeker in Azië niet. Ik laat je de leukste plekken zien voor street food in Kuala Lumpur. Een lekkerder begin van je rondreis door Azië is er niet!

Tang City Food Court: street food in China Town

Tang City Food Court ligt midden in de wijk China Town, vlakbij de gezellige Petaling Street. Een grote markthal met aan alle kanten kraampjes met verschillende soorten noodle soup, rijstgerechten, vis en saté. Uiteraard zijn er ook kraampjes waar ze vers fruitsap, frisdrank en biertjes verkopen.

Het systeem is eenvoudig: je bestelt je eten bij het kraampje naar keuze. Je heeft je tafelnummer door en zodra je eten klaar is, wordt het naar je tafel gebracht. Je rekent meteen af. Je kunt gerechten van verschillende kraampjes combineren, waardoor je voor weinig geld een zeer gevarieerde maaltijd hebt.

Overdag gaan er niet veel westerse toeristen naar Tang City Food Court. ’s Avonds zijn het er meer, bij de ingang zijn er dan een paar tafeltjes waar zowaar een tafelkleed en een menukaart liggen. Voor deze ‘service’ betaal je uiteraard een paar Ringit meer.

Beste tijdstip om naar Tang City Food Court te gaan

Eigenlijk is het hier de hele dag leuk. Wil je de drukte vermijden dan kun je het beste rond lunchtijd komen. Of voor een grote kom noodle soup voor het ontbijt.

Jalan Sultan: goedkoop eten in Kuala Lumpur

Jalan Sultan ligt aan de rand van China Town. In de avond worden tafeltjes en stoeltjes op straat gezet en wordt het olie heet gestookt. Jalan Sultan is de ideale plek voor iedereen die van gewokte rijst en groenten en gefrituurde-dingen-op-een-stokje houdt. Dat laatste is ongeveer zo vaag als het klinkt: in Kuala Lumpur rijgt men van alles op een sateprikker. Je kan hier terug voor vegetarische gerechten als gefrituurde omelet of tofu, maar ook voor vleesballetjes met vis en varkensvlees. (De islam is de belangrijkste religie van Maleisië, maar niet in de wijk China Town.)

Beste tijdstip om Jalan Sultan te bezoeken

De beste tijd is rond zonsondergang, als de stoeltjes net buiten worden gezet.

Jalan Alor Bukit Bintang

Jalan Alor is al jaren dé plek voor street food in Kuala Lumpur. Overdag is de straat in de wijk Bukit Bintang uitgestorven, maar ’s avonds wordt er een markt opgebouwd met verse saté, dumplings, rijst en gefrituurde dingetjes-op-een-stokje (ja, ook hier).

Jalan Alor is DRUK. Aan het begin van de avond rijdt er nogal wat verkeer door de eenrichtingsstraat. Voetgangers persen zich tussen de rijdende auto’s en de terrasjes door. Meer en meer toeristen weten Jalan Alor te vinden, waardoor meer en meer food stalls het nodig vinden proppers in te huren. De belangrijkste food stalls beginnen steeds meer te lijken op kleine restaurantjes, compleet met live muziek.

Robertson Residence is een fijn appartement met zwembad op het dak vlak bij Jalan Alor. Hier deel ik meer ervaringen met hotels in Kuala Lumpur.

Beste tijd om Jalan Alor te bezoeken

Na een uur of negen is er geen verkeer meer rond de Jalan Alor en hebben de meeste voetgangers een plekje op een van de terrassen gevonden om street food te eten in Kuala Lumpur. Dit is de beste tijd om rond te lopen en uit te vinden waar je wilt eten. Je hoeft niet bang te zijn dat alles vol zit: het bereiden en eten van de gerechten gaat best snel, het verloop op de terrassen is hoog. Je hoeft niet staand je street food op te peuzelen.

Eten rondom station KL Sentral

Net ten zuiden van station KL Sentral kun je prima terecht voor een snelle street food hap. ’s Avonds staan er wat tafeltjes buiten, overdag is het soms niet meer dan een take-away.

De wijk bij KL sentral is niet de meest sfeervolle wijk om te blijven. Met de KLIA-express trein ben je in 30 minuten van KL Sentral naar het vliegveld – bij een korte stopover is dit the place to be voor reizigers die wat eten, een douche en een paar uur slaap willen.

Beste tijd om te eten bij KL Sentral

Als je op doorreis bent.

Doen in Kuala Lumpur: budget Sushi

Het is geen street food, maar zeker lekker en goedkoop! In verschillende malls in Kuala Lumpur vind je Sushi King. Op een lopende band komen schoteltjes met sushi en surimi voorbij. Je pakt wat je lekker vindt, je betaalt wat je gegeten hebt. De goedkoopste gerechtjes kosten nog geen euro!

Afsluiten in stijl: dineren in de KL-tower

Na een aantal dagen goedkoop eten in Kuala Lumpur besluit ik op sjiek te gaan. Ik trek mijn netste vakantiekloffie aan en ga naar de KL-tower. Daar is het draaiende Atmosfeer 360 restaurant. Dit is een van de mooiste plekken om te eten in Kuala Lumpur.

Echt goedkoop is het niet, maar het uitzicht is onbetaalbaar. Terwijl ik geniet van de ondergaande zon in het westen, heb ik de keus uit de lekkerste gerechten. Van Italiaans tot Chinees en Maleisisch. Van soep tot uitgebreid toetjesbuffet. En daartussen eend, rund, verse vis en kip.

Boek hier je ticket voor het observatiedek van de KL-tower.