Stadswandeling langs street art in Lissabon

Lissabon heeft een levendige street art scene. Dagelijks ontstaan (en verdwijnen) er werken. Alternatief Lissabon is niet te missen. Sommige kleine pareltjes vallen misschien nauwelijks op tussen de kleurrijke Azulejos tegeltjes, andere werken zijn meters groot. ik slenter door de stad en geniet!

street art in lissabon gemaakt door guate mao

Meestal ga ik zelf op zoek naar street art, in Lissabon ging ik op pad met Vero van Lisbon Street Art Tours. Het is een aanrader om een keer met gids op pad te gaan en je te verdiepen in de geschiedenis en betekenis van street art. Dus liep ik in een klein internationaal gezelschap liepen we door de heuvels van de stad Lissabon. Een inspirerende tour!

Tip: street art tours in Lissabon


Work in progress…. Nieuwe street art in Lissabon

mural in lissabon van een mond

Street art in Lissabon in de Urban Art Gallery  

De gele Elevador da Gloria brengt je voor € 3,80 omhoog naar Miradouro de São Pedro de Alcântara én naar de Urban Art Gallery, een meterslange legal wall. Sommige spray arts zijn maar een paar maanden zichtbaar voordat overgespoten worden, het is dus maar de vraag wat je aantreft.

De graffiti op de lift zelf wordt een paar keer per week verwijderd.

straatunst wndeling met een gids in lissabon

Streetart in Baixa

In sommige wijken wordt street art actief verwijderd, op andere plekken wordt het getolereerd of zelfs gestimuleerd. Baixa is een bruisende wijk met veel street art in Lissabon. De lijn tussen kunst en kitsch is soms dun, maar er zitten mooie werken tussen van beroemde kunstenaars en schrijvers!

street art communisme

Tip: Portugal of Lissabon: wat is de leukste stedentrip in Portugal.

mural op een apotheek in lissabon

Maria Vitoria Theater

Het Maria Vitoria Theater staat leeg. Het gebouw heeft duidelijk zijn beste tijd gehad. Wordt die theater ooit nog opgeknapt?

Rondom het theater is een muur van street art en canvas art te vinden. Hier vind je onder andere werken van Mr. Chat, die ik voor het eerst in Kosovo zag.

muurschildering van een clown

Mijn hoogtepunten net buiten het centrum

Soms is Street art in Lissabon in gewoon mooi, sommige kunstenaars proberen hun werk echt af te stemmen op de omgeving. Een saxofonist bij een Jazz Club of een bühne bij een theater. Sommige artiesten gaan nog een stapje verder en nemen buurtbewoners mee in de ontwerpfase van hun kunstwerk. Daar kan iets moois uit rollen!

protes mural in lissabon

Mijn favoriet is en werk wat een andere kijk geeft op toerisme. (Ik weet het, ik ben zelf ook niet meer dan een ordinaire toerist.) Toeristen lopen de buurt plat en zwaaien respectloos rond met hun selfie sticks. Ik word ook een beetje moe van die dingen, en al helemaal van de opdringerige verkopers die proberen selfie sticks te slijten.

kunst op straat

Kunst langs de Taag

Wanneer je een fietstour maakt van Lissabon naar Belem kom je langs de oevers van de Taag de volgende prachtige werken tegen. Deze zijn gemaakt door Pang, een artieste uit Lissabon.

street art lissabon langs de  taag

Pang combineert elementen uit de menselijke psyche en gedrag. Een strijd tussen onze innerlijke ik en sociaal wenselijk gedrag. De details in haar werk en de gelaagdheid spreken mij enorm aan. Deze werken behoren tot mijn favoriete street art in Lissabon!

Hier vind je ook Lx Factory. Deze lege fabriekshal heeft een kleurrijke transformatie ondergaan. Op zondag is hier zelfs een levendige flee market te vinden.  

Street art in Lissabon: het grootste Crono project

Bij metrostation Picoas aan de Avenue Avenida Fontes Pereira de Melo liggen drie blokken met grote murals van onder andere Blu en Os Gemeos. Dit project met grote internationale namen dateert uit 2010.

os gemeos in lissabon
mural van blu in lissabon
crono project in lissabon

Meer street art in Lissabon

Ik ben te kort in Lissabon geweest om alle grote projecten te bezoeken. Wil je meer zien? Kijk dan ook eens op de volgende blogs:

  • My Footprints heeft duidelijk een andere route afgelegd als ik in haar zoektocht naar street art
  • The occasional traveller laat veel kunstwerken zien én heeft een handige kaart zodat je zelf op stap kan
  • Blocal deelt een aantal interessant ‘making of’ videos

julieta street art lissabon

paard aryz lissabon