Street art in Brussel: de striproute

België is niet alleen het land van chocolade, maar ook het land van de strip! In Brussel en Laken versieren stripfiguren op straat: er zijn er zijn tientallen afbeeldingen van bekende superhelpen. Street art in Brussel is soms een standbeeld, maar vaker als gave mural. Deze murals vormen de striproute van Brussel.

Tip: in deze blog vind je een fijn overzicht met andere plekken waar je street art in België kunt spotten.

street art in brussel met astrix

Ik houd van lezen, maar ik ben geen grote fan van strips. Mijn hersenen bedenken liever zelf een plaatje in mijn hoofd – veel spannender. Toch kan ik als liefhebber van street art intens genieten van de striproute van Brussel. In deze blog lees je meer over deze graffiti wandeling langs striphelden en kleurrijke street art in Brussel.

De striproute Brussel: de leukste graffiti wandeling van België

De striproute in Brussel is ontstaan in de jaren ’90. Brussel wilde het plakken van reclames op muren tegengaan, en waar een grote mural zit hangen vaak minder plakkaten. Logisch: iedereen wordt blij van gratis kunst op straat. Je wilt de street art in Brussel met je superheld toch niet vernielen? Oude plakketen zijn verwijderd en de muren werden gerestaureerd mét stripfiguur. De Brusselse striproute is geboren. 

kuifje striproute brussel

De eerste stripmuur was van de Brusselse striptekenaar Frank Pé in de Plattesteenwijk. Hij schilderde Ragebol. In de loop van tijd kwamen er steeds meer stripfiguren bij. Dit zijn zowel Belgische als  internationale karakters. De street art in Brussel is erg divers!

De striproute is een mooi initiatief waar gratis kunst en stadsvernieuwing elkaar ontmoeten. 

lucky luke street art brussel

Street art tour Brussel: zoek je held

De striproute van Brussel is heel toegankelijk. Jong en oud worden gegrepen door de vrolijke poppetjes. Je kunt bijna niet door Brussel lopen zonder op één of meerdere murals te stuiten.

Wil je je held niet ontlopen? Op de website van de striproute van de stad Brussel vind je een kaartje met alle street art. Persoonlijk vind ik het kaartje niet zo fijn werken op de iPhone. Er is geen koppeling met Google Maps en ik heb soms moeite om te zien welke kant ik op moet voor het volgende stripfiguur. Dat is jammer, ik kijk liever naar straatkunst dan dat ik steeds op mijn telefoon staar.

Gelukkig kun je tegen een kleine vergoeding ook een papieren kaart met alle street art van Brussel kopen bij het lokale verkeersbureau. Dat bevalt een stuk beter! (Noot: ik ben goed in kaartlezen. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen bij wordt van een papieren kaart.)

Brussel off the beaten path

Wanneer je de street art wandeling van Brussel volgt, laat je de drukte rondom bekende bezienswaardigheden als het stadhuis en Manneke Pis al snel achter je. Door het volgen van Kuifje, Robbedoes, Corto Maltese, Lucky Luke en Asterix zie je een andere kant van Brussel. Je wordt niet alleen getrakteerd op kleurrijke street art, maar ook op kleine steegjes waar je niet snel spontaan zou komen. Zo zie je geheime plekjes in Brussel en zie je het échte leven in de hoofdstad van België.

De striproute van Brussel is een leuke alternatieve stadswandeling door Brussel. Bovendien helpt beweging de extra kilootjes door Belgische chocolade weer kwijt te komen.

Overige street art in Brussel

Natuurlijk is er meer street art in Brussel. Net als in iedere grote Europese stad. Wanneer je de striproute loopt, kom je vanzelf meer street art tegen. Sommige werken zijn metersgroot, andere werken zijn nauwelijks groter dan een klein badkamertegeltje.

pride brussel belgie

street art brussel belgie

Wist je dat er nog veel meer leuk steden zijn met street art in België?