Taman Negara National Park: jungle in Maleisië

Tijdens een bezoek aan zuidoost Azië mag een bezoek aan de jungle niet ontbreken. Vlak bij Kuala Lumpur ligt Taman Negara National Park. De oerbossen van Taman Negara behoren tot de oudste regenwouden ter wereld, waar je prachtige trekkingen kunt maken.

In deze blog deel ik tips voor reizen naar Taman Negara, de leukste plekken om te overnachten en vertel ik wat te doen in Taman Negara.

Van Kuala Lumpur naar Taman Negara National Park

Vanuit Kuala Lumpur is het national park Taman Negara niet moeilijk te bereiken. Je kan in Kuala Lumpur in de bus stappen, al loop je het risico dat je de boot naar het park mist. En dat is net het mooiste stukje van de reis!

Kies je voor zekerheid dan kun je in Kuala Lumpur een excursie naar het park boeken. Na vier uurtjes bussen ben je in Jerantut, niet ver van Kuala Temberling, de uitvalsbasis van de bootjes naar het park.

Tip: boek hier een dagtocht naar Taman Negara, inclusief een boottocht op een traditionele longtail boot.

Jerantut: de gateway naar Taman Negara National Park

Jerantut is klein en niet zo bijzonder, veel meer dan een paar travel agencies en een markt is er niet. In Jerantut kun je de noodzakelijke permit voor het nationale park regelen, deze kost slechts RM 1 (+ RM 5 voor je camera). Via NKS kun je ook accommodatie en excursies voor Taman Negara regelen. Gelukkig heb ik van deze faciliteit gebruik gemaakt, tijdens mijn bezoek bleek alle accommodatie in Taman Negara bleek vol te zitten!

De boottocht naar Taman Negara Maleisië

De boottocht naar Taman Negara duurt zo’n drie uur en is werkelijk schitterend. Ik heb me geen minuut verveeld! Zachtjes kabbelt het bootje stroomopwaarts de rivier op, zigzaggend, de stroomversnellingen en ondiepe delen van de rivier ontwijkend. Onderweg zie je Orang Asli, leguanen, waterbuffels en prachtige vegetatie.

boottocht taman negara national park

In Taman Negara kun je zowel in het resort naast het park als in het dorp (Kampung Kuala Tahang) aan de overkant van de rivier verblijven (droe maal raden waar wij zitten…). Het hele park vrij toeristisch met veel Nederlandse reizigers. Elke avond draaien er informatieve video’s over het park in het hoofdkwartier en bij de aanlegplaats van de boten uit Kuala Temberling. 

Het eten in het park is weinig bijzonders, lokale gerechten zijn aangepast aan de smaak van de westerlingen – zonde!

Nachtsafari in de jungle in Maleisië

’s Avonds hebben we deelgenomen aan een nachtsafari. Deze leidt niet door het park zelf, maar door een nabijgelegen palmplantage aan de overkant van de rivier. Gelukkig maar, de 4WD zouden het park alleen maar onnodig beschadigen, respect voor de natuur is helaas ver te zoeken bij onze chauffeurs.

Park of niet, we zien aardig wat beesten. Een wilde hond, verschillende vogels (waaronder een uil), slangen, een beerkat, wild zwijn, waterbuffels, koeien en veel te veel insecten (DEET mee dus!).

Omdat ik slecht loop heb ik de eer naast de chauffeur te zitten, met als voordeel dat ik veel meer beesten zie dan de rest van de groep. Moeten zij het doen met het schijnsel van de lamp van de gids en de maan, ik zie alles verlicht met de koplampen van de auto. Het duurt echter een tijdje voordat de chauffeur loskomt en me wat dingen uitlegt, ik ben namelijk niet in staat de gids die buiten zit te horen.

Onze vriendschap gaat zo ver dat hij op een gegeven moment bloemen voor me pluk (nog wel grappig) en een onschuldig, slapend vogeltje uit de boom trekt en in mijn handen duwt (zielig!!!).

Canopy Walk in Taman Negara National Park

Na een goede nachtrust is het tijd voor de Canopy Walk (boomkroonpad). Het pad naar deze hangbrug toe voert via het resort en een mooi stuk jungle. Het pad wordt ruiger en ruiger, maar is goed te doen (zelfs wanneer je zoals ik voor het eerst in twee maanden zonder krukken loopt…). Geleidelijk aan staan er minder en minder beschrijvende bordjes bij de bomen, routebordjes staan er wel.

De Canopywalk (RM 5) is de langste ter wereld, het hoogste punt is zo’n 40 meter hoog. Elke ochtend worden alle touwbruggen gecheckt, toch moet ik eerlijk bekennen dat ik de eerste stappen best eng vond. De bruggen kunnen lekker schommelen. Na de wankelende eerste stapjes is het genieten. Het uitzicht door de boomtoppen en over de rivier is prachtig. Zeker wel de moeite waard, ondanks alle drukte.

De Orang Asli van Maleisië

Na een welverdiende douche vaar ik met een bootje naar een nabijgelegen Orang Asli nederzetting. De Orang Asli zijn de oorspronkelijk bewoners (Aboriginals) van Maleisië, ze hebben een negroïde uiterlijk, compleet met kroeshaar. Momenteel zijn er nog minder dan 100.000 Orang Asli. Hun dorpen zijn gebouwd van materiaal uit de jungle, tegenwoordig aangevuld met materiaal als plastic.

De meeste mensen zijn nooit naar school geweest. In het dorp krijgen we een demonstratie blaaspijp schieten en leren we hoe je vuur kan maken. Onze gids weet ons overigens een hoop te vertellen over de Orang Asli, o.a. dat de mensen kun doden ‘begraven’ op een plateautje hoog in een boom. Lichamen worden eerst in doeken gewikkeld, dit om ze beter te bewaren. Het hoger plaatsen van de geest is positief in deze overwegend animistische cultuur.

orang asli taman negara

Ik ben duidelijk niet de enige toerist in het dorp. Aangezien slechts een dorp gasten wilt ontvangen, gaat werkelijk iedereen bij deze mensen op bezoek. Erg pittoresk is het geheel hierdoor niet, maar wanneer je de toeristen even wegdenkt… De Orang Asli laten alles gelaten over zich heenkomen, groepen komen immers maar een uurtje per dag en brengen een hoop geld in het laatje. En daar draait het om. En weet je, eigenlijk is de rondleiding door dit dorp en het mogen snuiven aan deze aparte cultuur zeer interessant.

Overnachten in Taman Negara

Overnacht in Ekoton Guesthouse vlak bij de steiger. Ik vind deze accommodatie niet echt een aanrader, de kamer is helaas niet op te schoon… Er is weinig anders beschikbaar, alles zit vol. Omdat ik maar voor één nachtje blijf, laat ik het er maar bij.

Wil je overnachten bij de steiger? Dan is het Zamri Guesthouse een beter alternatief. Voor het ultieme jungle gevoel kun je beter aan de overkant van de rivier slapen. Het fraaie Mutiara Taman Negera ligt ver weg van alle andere hotels en guesthouses vlak bij de Canopy Walk.

Taman Negara als dagtocht vanuit Kuala Lumpur

Een nacht in de jungle is bijzonder. De intense stilte van de nacht wordt onderbroken door het geritsel van de wind of een beest in de bomen. 

Heb je weinig tijd of wil je niet overnachten in Taman Negara? Boek dan een georganiseerde excursie met een gids langs de highlights van Taman Negara. Dit loont de moeite: je bent geen tijd kwijt met het regelen van vervoer en je kunt maximaal genieten van de jungle van Maleisië. 

Je boekt hier eenvoudig een dagtrip naar Taman Negara vanuit Kuala Lumpur.

Wel of niet naar Taman Negara National Park tijdens je Maleisië rondreis?

Door zijn ligging is Taman Negara National Park erg toeristisch. Vooral tijdens het hoogseizoen is het erg druk. 

Toch is een bezoek aan Taman Negara de moeite waard, zeker als je tijdens je rondreis door Maleisië alleen het schiereiland bezoekt. De vegetatie is bijzonder en als je met gids een langere wandeling maakt kun je de massa prima ontlopen. 

Ben je vooral op zoek naar apen en andere wilde dieren dan is Taman Negara niet het mooiste park van Maleisië. Bako National Park op Borneo is dan een beter alternatief.