De 5 mooiste tempels in Ayuthaya en Lopburi

Ayuthaya is een van de oude hoofdsteden van Thailand. Er zijn vele (resten van) tempels in Ayuthaya uit de Khmer-tijd. Je kunt deze bezoeken als dagtrip vanuit Bangkok. Het is echter de moeite om iets langer te blijven en de oude stad en de tempel in Ayuthaya op je gemak te ontdekken.

Met de fiets of boot door Ayuthaya

Alle tempels in Ayuthaya liggen in principe op loopafstand van elkaar. Je bent echter behoorlijk bekaf na een hele dag door de stad lopen. Veel guesthouses verhuren fietsen, en dat is ideaal! Wanneer je niet toevallig tegelijkertijd met een touringcar dagjesmensen arriveert, heerst in Ayuthaya een oase van rust.

Wanneer je een bootje chartert, kun je vele tempels ook vanaf het water bekijken. Bovendien heb je ook een mooi uitzicht op de khlongs en het leven van de mensen aan het water. De tempels die je ziet zijn o.a. de Wat Chai Wattanaram, de Wat Phanan Choeng en de chedi van koningin Suriyothai.

Er zijn veel tempels in Ayuthaya. Onderstaande tempels vind ik (na twee bezoeken aan de stad) de 5 mooiste tempels in Ayuthaya.

1. Wat Yai Chaiyamongkhon

Een beetje buiten de stad, maar prima te bereiken per fiets. Onderweg kom je passeer je allemaal stalletjes die allerlei vissen in plastic zakjes verkopen. Ik geen idee of die beesten er hangen om uiteindelijk op te eten of in een vijver/aquarium te belanden. Wie het weet mag het zeggen!

De tempel zelf is een groot complex, er zijn verschillende chedi’s. In de grootste koepels huizen vleermuizen. Bovendien zijn er imposante en fotogenieke rijen met Buddha-beelden te vinden, allemaal in mooie gele ‘jasjes’. Als klap op de vuurpijl is er ook nog een reclining Buddha.

2. Wat Chai Watthanaran

Helemaal aan de andere kant van de stad, een aardig stukje fietsen vanaf bovengenoemde tempel, is deze oude Khmer-tempel te vinden. De bouwplannen van de tempels hebben wel wat van elkaar weg, ook hier zijn Buddha’s in rijen om de toren opgesteld.

Wanneer je met een bootje over de rivier vaart (aanrader!), heb je een prachtig uitzicht op dit complex.

3. Wat Ratchaburana

Een mooie Khmertoren met goed bewaarde afbeeldingen, o.a. van vogels (of zijn het garuda’s?). Bovendien kun je afdalen tot in de kern van de toren, waar allerlei muntjes tentoongesteld worden.

4. Wat Mahathat

Een verzameling chedi’s en scheve torens, maar ook het hoofd van een zandstenen Buddha dat helemaal is omgroeid door een waringenboom. Heel appart om te zien!

5. Wat Phanachoeng

De tempel zelf vind ik minder dan de rest, maar de ceremonies die gelovigen elke dag opvoeren zijn heel imposant om te zien. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat ik niet alles begrijp: waarom offer je bijvoorbeeld loten (kansspel)? Symboliseert dit geluk of rijkdom? (Mag rijkdom wel?) Voor een paar bath kun je oranje linten/doeken kopen, die dan op een immense gouden Buddha worden gehesen, om vervolgens als een schort over de mensen menigte gedrapeerd te worden.

Op GoYon vind je meer foto’s van Ayuthaya.

Off the beaten path: de apenstad Lopburi

Lopburi ligt net ten noorden van Ayuthaya. Vanaf Ayuthaya ben je met de trein in iets meer dan een uur in Lopburi. De treinen gaan ongeveer eens per uur (iets minder), maar vrij onregelmatig. Even de dienstregeling bestuderen dus!

Verwacht geen goede voorzieningen voor toeristen in Lopburi. Er zijn wel een paar hotel, maar niet zo veel. Er zijn voldoende gelegenheden om te eten, maar verwacht geen Engelstalig menu. Maar boven alles is Lopburi klein en gezellig. Alles is op loopafstand en in een dag heb je ruimschoots de tijd alles te zien.

Tempels in Lopburi

Tegenover het station van Lopburi ligt de eerste tempel al: deWat Phra Si Ratana Mahathat. Een mooi complex met een aantal goed bewaard gebleven Khmer-torens en vele chedi’s.

Langt het spoor liggen resten van tempels, zoals de Wat Nakhon Kosa en de Wat Indra. De laatste is eigenlijk niet meer dan een hoopje stenen. Hoe oud de tempel is en hoe deze er ooit uitzag, is helaas onbekend. Er worden nog altijd offers gebracht.

Nog iets verder weg ligt de San Pra Kan. Dit is een van de apen-tempels in Lopburi. Midden op het plein ligt deze tempel, eromheen ligt een rots met klimtoestellen voor de apen. En natuurlijk geofferd voedsel.

Aan het begin van de middag, toen ik er was, was er geen enkele aap te zien, alleen maar verschillende dikke ratten. Jakkie.

De apen speelden bij een tempel aan de overkant, de Prang Sam Yot. Dit is een mooie tempel met verschillende Khmer-torens en een hoop apen aan alle kanten. De apen mogen de tempel echter niet in, de ramen zijn voorzien van tralies. Toeristen kunnen de (sobere) binnenkant van de tempel bekijken.

De Chao Praya Wichayen hoorde bij het paleis van Lopburu, hier waren de verblijven van de voorname gasten. De muren staan nog fier overeind, daken zijn er echter niet meer, maar je kunt je wel goed inbeelden hoe het ooit geweest moet zijn. Het paleis zelf, de Phra Narai Ratchaniwet, ligt om de hoek bij het Nationale museum van Lopburi. Het kleine museum geeft een overzicht van Lopburi-sculpturen en allerhande beelden uit de verschillende perioden in de Thaise geschiedenis.

Praktische tips voor reizen naar Ayuthaya

  • Je kunt in Bangkok excursies naar Ayuthaya boeken. Ideaal als je in korte tijd veel wilt zien!
  • Wil je meer dan alleen de echte hightlights, dan kun je beter in Ayuthaya overnachten
  • Wil je goedkoop overnachten in Ayuthaya? Dan is Tony’s place een aanrader. Zij verhuren ook fietsen.
  • Het Ayothaya hotel heeft een fijn zwembad, je hoeft niet in het hotel te overnachten om hier gebruik van te maken.