Doen in Tibet: zo mooi is Lhasa!

De Tibetaanse stad Lhasa is voor veel reizigers een droombestemming. Lhasa is een fascinerende stad met een rijke cultuur en veel religieuze bezienswaardigheden. Mijn reis door Tibet start in Lhasa, vanuit daar reis ik over het dak van de wereld naar Nepal.

Wat te doen in Lhasa Tibet? Ik verblijf vier dagen in Lhasa, genoeg om de meeste bezienswaardigheden van Lhasa en omgeving te bezoeken. In deze blog deel ik mijn Lhasa tips. 

BEZIENSWAARDIGHEDEN LHASA TIBET

Lhasa is sinds 1964 de officiële hoofdstad van Tibet. Volgens het Tibetaans Boeddhisme is Lhasa bovendien het heilige centrum van Tibet. Hier ligt het paleis van de Dalai Lama. Jaarlijks trekken duizenden pelgrims naar Tibet, wat bijzondere serene taferelen oplevert. 

Reis je als toerist naar Tibet? Lhasa is een van de weinig plekken in het Tibet waar je zonder verplichte gids rond mag lopen en kunt genieten van mooie plekken van het land.

Zien in Lhasa: Ani Sangkung Nunnery

Lhasa is een mysterieuze stad. Ik voel me bevoorrecht om hier rond te mogen lopen. Een bezoek aan Tibet is een langgekoesterde droom die uitkomt. Via een wirwar van straatjes loop ik van mijn hotel naar het Ani Sangkung Nunnery, een klein en onbekend klooster voor Tibetaanse nonnen.

Een beetje onwennig loop ik het klooster in. Welke delen van het klooster mag ik bezoeken, en welke delen zijn niet toegankelijk? Mijn terughoudendheid wordt opgemerkt en een vriendelijke non wenkt dat een kijkje mag nemen in de hal. De binnenplaats van het klooster is vrolijk geel geschilderd en staat vol met planten en bloemen. Vanuit verschillende gebedsruimtes klinkt rustgevend gezang. In de primitieve keuken worden maaltijden voor de nonnen bereid. 

Deze onbekende bezienswaardigheid is een goed begin van mijn bezoek aan Lhasa.

Lho Rigsum Lhakang en Rabtse Tempel

Mijn wandeling door Lhasa brengt me naar Lho Rigsum Lhakang, een kleine boeddhistische kapel. Op de binnenplaats staan rijen met gebedswielen opgesteld. Een stroom van pelgrims houdt de gebedswielen in beweging terwijl ze met de klok mee rond de Boeddhistische beelden lopen.

Voor de Rabste Tempel staan veel kraampjes met takken, welke men offert in de ovens voor de tempel. De takken ruiken kruidig, een typische geur welke ik nog vaker zal ruiken in Tibet. Reizen door Tibet is heel intens – al je zintuigen worden op scherp gezet. De tempel staat vol met beelden en boterkaarsen. Pelgroms gieten scheutjes vloeibare yak-boter in de kaars, zo kan de kaars continu blijven branden zonder op te raken.

Tegenover de tempel ligt een leuk theehuis, waar ze behalve Tibetaanse thee (yakboter thee) ook ‘normale’ thee en frisdrank verkopen. Ook hebben ze lekkere momo’s, en van andere gasten krijgen we een soort van pannenkoekjes aangeboden.

Barkhor Bazaar: het kloppende harT van Lhasa

En dan beland ik op Barkhor Square, het centrale plein van de stad. Het maakt niet uit op welk tijdstip van de dag je komt, er zijn altijd en overal mensen. Een stroom van pelgrims loopt over het plein om de aangrenzende Jokhang tempel. Sommigen draaien gebedsmolens terwijl ze spreuken scanderen, anderen prevelen spreuken terwijl ze de kralen van gebedskettingen tussen hun vingers door laten glippen.  

Net voor de tempel staan tientallen gelovigen, die zich op de grond werpen, opstaan, hun handen naar de hemel heffen en zich weer op de grond werpen. Keer op keer op keer. Sommige hebben kussentjes tegen de pijn, een enkeling doet het zonder.

Ik kan hier uren rondlopen, mensen kijken en de rust in me opnemen.

Jokhang tempel: de meest heilige tempel in Lhasa Tibet

Aan de Barkhor Bazaar ligt de Jokhang Tempel, een van de heiligste tempels van Lhasa.

De centrale hal van de Jokhang tempel is imposant. Toeristen en pelgroms lopen met de klok mee om een centraal geplaatst Boeddhabeeld. Er worden schalen gevuld met boter voor boterkaarsen. De tempel is een bijzondere aaneenschakeling van erken, nissen en kamertjes met afbeeldingen van verschillende goden. Zo is er een god die je helpt gezond te blijven, wijs te handelen, oud te worden en goed te leven.

Het blijkt onmogelijk om alle kapellen te bezoeken, het is te druk. Wanneer je met een Tibetaanse gids de ruimte betreedt, moet je binnen een half uur weer buiten zijn. Deze tijdslimiet geldt niet als je als toerist zonder gids de tempel bezoekt.

Via een smalle en steile trap loop ik naar de bovenste verdieping van de religieuze bezienswaardigheden in Lhasa. Ik geniet van het mooie uitzicht over Barkhor Bazaar en het Potala Paleis in de verte.

Meru Sarpa Monastery

Via allerlei kleine straatjes met kleine winkeltjes loop ik naar het Meru Sarpa Monastery. Dit is een klooster voor Boeddhistische monikken. 

Bij binnenkomst oogt het centrale kloosterplein verlaten. Ook bij de slaapvertrekken en in de grote keuken is het rustig. Het blijkt gebedstijd te zijn, alle monniken zitten in de zogenaamde assembly hall. Ik word uitgenodigd om naar binnen te gaan en een kijkje te nemen. Het is een speciale ervaring om de monniken in gebed te zien. De assembly hall blijkt een fraai gedecoreerde ruime met duizend boeddha’s en grote gouden beelden. 

Hoogtepunten Lhasa: Potala Palace

Na een smaakvolle lunch rijd ik naar het Potala Palace Lhasa, het paleis van de verbannen Dalai Lama. Het iconische Potala Palace toornt hoog boven de stad uit. Pas wanneer ik dicht bij het paleis sta, realiseer ik hoe groot het is…. Voor elke nieuwe Dalai Lama er Potala Palace een stukje uitgebouwd.

Om het paleis binnen te mogen, moet je eerst uitgebreid door de scanner. Op aanstekers en vloeistoffen na mag alles gewoon mee naar binnen. Drankjes zijn gelukkig binnen te koop, maar helaas pas wanneer je BOVEN in het paleis bent. Het is een hele klim naar boven…

Tip: door de hoogte van Lhasa kun je Potala Palace beter niet op je eerste dag van je Tibet reis bezoeken. Geef je lichaam even de kans te acclimatiseren!

Het interieur van het Potala Palace is overweldigend (je mag geen foto’s maken). In elk vertrek wordt mijn aandacht door iets nieuws getrokken, variërend van een beeld tot een schildering en meer. Helaas is er een maximale tijd dat toeristen binnen mogen blijven.

Drepung Monastery: onbekend Lhasa

Het Drepung Monastery ligt slechts acht kilometer ten westen van het centrum van Lhasa, maar toch beland ik even in een handere wereld. 

Langzaam maakt het autoloze centrum van Lhasa plaats voor wijken met Chinese invloeden en met goede en brede wegen. Dan rijd ik een buitenwijk van de stad in, om via een modderpad het klooster te bereiken.

Het klooster was ooit een van de grootste kloosters van Lhasa, tegenwoordig wonen er bijna geen monniken meer. Het complex is uitgestrekt, er zijn verschillende gebouwen en assembly halls waar monniken in bij elkaar konden komen om te bidden en te mediteren. 

Tengye Ling: een tempel voor alcoholisten

De Tenye Ling tempel is een tempel gewijd aan de godheden Tseumar, Pehar en Tamrin. Tseumar is in mijn ogen een een alcoholist, de kop met rijstwijn in zijn hand dient continu gevuld te worden. Wanneer je de tempel binnen komt, komt een walm van alcoholdamp je tegemoed.

In het doolhof van straatjes rondom de tempel wordt eigengestookte drank aangeboden. Ik zie dat veel Tibetanen de inhoud van de kleine flessen ‘delen’ met de goden, en eerste zelf een grote slok nemen. Wat een bijzondere plek is dit!

Doen in Lhasa: naar het Tibet Museum

De gids is uit op commissie en wil dat we naar de winkel van het Tibet museum gaan. Prima, ik wil best uit beleefdheid een snelle blik werpen op het Tibetaanse handwerk in de museumwinkel. Vervolgens wil de gids verder rijden. Sorry, meneer de gids. Ik wil echt het museum zien!

Het Tibet museum is een gevarieerd museum met aandacht voor de geschiedenis van Tibet. Zo is er een zaal met speerpunten uit de oudheid, een zaal met Chinese jade en propaganda en een zaal met rare opgezette dieren. De ware attractie (voor mij) zijn de zalen met Tibetaans kunst. Zo worden er prachtige tangka’s tentoongesteld en is er een zaal met oude maskers. Ook kun je verschillende muziekinstrumenten bewonderen. Een aanrader!

Vanuit Lhasa reis ik over de Friendship Highway. Lees op Wereldreizigers meer over reizen op het dak van de wereld.

Bezienswaardigheden omgeving Lhasa: Sera Monastery

Het Sera Monastery is een klooster uit de 15de eeuw. Het klooster ligt op een heuvel in de omgeving van Lhasa. Hoewel ik al een paar dagen in Lhasa ben, kost het moeite om de bijzondere bezienswaardigheid te bereiken. Ik heb problemen met hoogtes. 

Gelukkig word ik op weg naar boven verrast door veel mooie plekken. De eerste stop is een kleine kapel waarin verschillende boeddhistische Tangka’s te bewonderen zijn. Normaal worden deze figuren geschilderd op doek, maar in deze kapel zijn de kunstig gemaakt van zand.

Het hoofdgebouw van het Sera Monastery bestaat uit verschillende vertrekken met prachtige beelden. Een monnik zegent bezoekers terwijl een andere monnik een zwarte stip aanbrengt op de hoofden van kleine kinderen opdat ze beter slapen.

Het Sera Monastery complex is een doolhof van kleine straatjes, gebedswielen en vele witte muren.

REISTIPS LHASA

Met de trein naar Lhasa

De leukste manier om naar Tibet te reizen is de hemeltrein naar Lhasa. Deze trein start in Beijing en via een spectaculair landschap met woestijnen en bergen rijd je in een paar dagen naar Lhasa. De trein naar Lhasa volgt een van de hoogste spoorlijnen ter wereld.

Vliegen naar Lhasa

Ik combineer Nepal en Tibet. Vanuit Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, vlieg ik in iets meer dan een uur naar Lhasa. Onderweg zie ik een paar toppen van de Himalaya’s door het dichte wolkendek heen piepen. Hopelijk zie ik tijdens mijn rondreis door Tibet meer van deze kolossen!

Het duurt een tijdje voordat ik het vliegveld van Lhasa mag verlaten en mijn Tibet reis kan starten. Ik beland in lange rijen, ik passeer paspoortchecks, permit checks en bagagechecks. Na ruim twee uur op het vliegveld zet ik eindelijk voet op Tibetaanse bodem. Mijn gids staat al op mij te wachten. 

Overnachten in Lhasa

Ik overnacht in het Flora hotel. Een mooi hotel aan de rand van de oude binnenstad, niet ver van de moskee. Kamers zijn ruim, de badkamers zijn schoon en voorzien van ligbad en er is gratis WiFi. Internet is onder Chinese censuur, als je (illegaal) sites als Facebook of Google wilt bezoeken, moet je gebruiken maken van een VPN-verbinding.