Bewegende wolken. Een ondergaande zon. Je brengt landschappen tot leven met een timelapse. Maar wat is een timelapse en hoe maak je een timelapse?
Wat is een timelapse?
Een timelapse is een reeks foto’s, die versneld worden afgespeeld als een filmpje. Een timelapse zit daarom een beetje tussen de fotografie en videografie in.
bij een timelapse worden langzame veranderingen versneld afgespeeld. Hiermee breng je landschappen tot leven. Bekende voorbeelden van timelapses zijn wolken die voorbij drijven of de zon die onder gaat.
Hoe maak je een timelapse?
Een timelapse maak je door een groot aantal foto’s te maken. Een video is opgebouwd uit 25-30 frames per seconde, wat betekent dat je 25-30 foto’s nodig hebt per seconde film. Dat zijn er heel wat!
Wanneer je iedere 15 seconde een foto maakt van een landschap, dan moet je voor 5 seconde video 150 foto’s maken. Je bent dus 10 minuten aan het fotograferen voor een videofragment van 5 seconde.
Kan dat niet makkelijker? De makkelijkste manier om landschappen tot leven te brengen, is een opname van een half uur versneld weer te geven. Dit kan bijvoorbeeld in Adobe Premier. Formeel is dit geen timelapse. Deze methode werkt niet als het donker is, dan heb je een mooier resultaat als je een reeks foto’s van lange sluitertijden aan elkaar koppelt.
Het maken van een timelapse is lastig en tijdrovend. Je weet niet wat de toekomst gaat brengen. Een goede timelapse is een kwestie van goed plannen en een beetje geluk.
Het voorbeeld hieronder is een timelapse van het noorderlicht in Lapland.
Instellingen camera tijdens het maken van een timelapse
Hoe vaak je een foto moet maken, hangt af van de snelheid van beweging in het landschap. Hieronder een vuistregel voor het fotograferen van een timelapse:
- beweging van wolken: interval van 10s
- het noorderlicht: interval van 15s
- zonsondergang: interval van 15s
- beweging van de zon overdag: interval van 30s
Daarnaast is het belangrijk dat je op de manuele stand fotografeert. Je legt sluitertijd, diafragma en iso vast. Vergeet ook niet de witbalans handmatig in te stellen, je wilt niet dat je foto’s ineens een andere kleur(temperatuur) krijgen halverwege de reeks.
Instellingen van een actioncam of telefoon tijdens het maken van een timelapse
Met een actioncam of telefoon kun je vaak een eenvoudige timelapse maken. Je hoeft de camera maar te richten en ’timelapse’ te selecteren in het menu en de camera doet de rest.
Benodigdheden voor het fotograferen van een timelapse
Voor het maken van een timelapse heb je niet veel nodig.
- een camera, bij voorkeur een die je handmatig kunt instellen
- een goed statief, bijvoorbeeld een sirui reisstatief
- een afstandsbediening
De screenshots hieronder tonen hoe je een timelapse maakt in Adobe Creative Cloud
Het monteren van een timelapse in Adobe Photoshop
Als je eenmaal een reeks foto’s gemaakt hebt, kun je ze in Adobe Photoshop eenvoudig monteren tot een korte video.
Stappenplan voor het monteren van een timelapse:
- Bewerk indien nodig de foto’s. Let er op dat alle foto’s van de reeks op de zelfde manier bewerkt worden (dit kan eenvoudig in Lightroom door één foto te bewerken en dan de reeks te synchroniseren)
- Zorg dat de namen van de foto’s opeenvolgende nummers bevatten. Zo weet Photoshop in welke volgorde de foto’s moeten worden afgespeeld
- Open de reeks foto’s. Ga naar File -> Open
- Let op: je krijgt nu een venster met je reeks foto’s. Selecteer de eerste foto, druk op ‘image sequence’ en selecteer dan de laatste foto terwijl je de shift toets ingedrukt houdt. Druk dan pas op ‘open’ in het venster
- Geef aan hoe lang je elke foto in beeld wilt zien. Bij 25 frames per seconde komt iedere foto 0,04s in beeld
- Sla je bestand op als een video: File -> Export -> Render Video
Op een vergelijkbare wijze kun je de foto’s ook in Adobe Premier importeren en verwerken als video of in een video.
Wil je meer lezen over filmen op reis? Hier vind je 10 handige tips voor het maken van reisvideo’s.