Tips voor een stedentrip naar Athene

Ik sta op een heuvel bij het monument van Phillopappos en geniet van de ondergaande zon. De witte huizen van de stad Athene krijgen een gouden gloed in het avondlicht. Ik zie de azuurblauwe zee en de haven van Pireus. Ik zie de bergen en de heuvels. Athene heeft het allemaal.

Bij deze de leukste tips en bezienswaardigheden voor een geslaagd bezoek aan Athene!

Bezienswaardigheden Athene: de Akropolis

De Akropolis van Athene is niet te missen: ver boven de Griekse hoofdstad toornt de oude Griekse stad.

“De beste plek om een foto te maken, is vanaf de houten trap.” De mensenmassa voor me komt tot stilstand. Een groep van vijftig toeristen maakt op aanraden van hun gids selfies. Ik zou de gids het liefst een schop onder haar gat geven – het is al druk genoeg zonder de opstopping die ze veroorzaakt. Zelfs in de vroege ochtend.

Een bezoek aan de Akropolis met zijn Partheon en tempel van Zeus en Athene Nika is voor velen een hoogtepunt van Athene. Het is bijzonder om tussen de tweeduizend jaar oude stad te lopen. Maar de drukte… Vele bijzondere plekken gaan een beetje aan hun eigen succes ten gronde. De Akropolis is daar helaas geen uitzondering op.

Toch loop ik door de oude stad. Omdat ik nieuwsgierig ben. Omdat ik vind dat een bezoek aan de Akropolis hoort bij een bezoek aan Athene. En zo draag ik bij aan de grote bezoekersaantallen.

Na een kort bezoek aan de top van de Akropolis bezoek ik de opgravingen op de hellingen van de oude stad. De meeste toeristen slaan de tempels op de zuidflank van de Akropolis over, terwijl een rondje om de heuvel best een aangename wandeling is langs kleinere tempels en een tweede amfitheater.

Een ticket voor de Akropolis kost 20 euro in de zomer en 10 euro in de winter. Rijen bij de kassa van de Akropolis kunnen erg lang zijn. Door bij een andere historische site een combinatieticket te kopen (zie hieronder) omzeil je de rij. Je kunt ook online een ticket voor de Akropolis (met audioguide) reserveren.

De stoa of Attallos en de agora

Ik ontsnap aan de drukte en slenter over de heuvels rondom de Akropolis. Vanaf de Pnyx kijk ik uit over de stad – hier is helemaal niemand! (Dit is een fijne plek om de zonsopkomst te bekijken.)

Bij de Agora, de oude markt, voeg ik me weer onder de mensen. Het marktcomplex is groot met colonnades, de tempel van Hephaestus, de kleine Byzantijnse keek kerk en een museum oude artefacten.

De romeinse markt in Athene

De romeinse markt valt een beetje in het niet in vergelijking met de oude Griekse markt. Slechts enkele zuilen staan nog overeind. Eerlijk is eerlijk: voor mij als leek lijken die fragmenteren van zuilen allemaal op elkaar….

De windtoren bij de markt is gaaf om te zien. Ik duik naar binnen en geniet voor een moment van de relatieve koelte.

Doen in Athene: bezoek Anafiotika, Psyri en Plaka

De wijken rondom de Akropolis zijn gezellig druk. In het doolhof van kleine straatjes en trappen liggen vele terrasjes en knusse winkeltjes. Het contrast met de oude opgravingen kan haast niet groter zijn.

De bibliotheek van Hadrian

Hadrian’s library dateert uit de tweede eeuw voor Christus, een tijd dan kunst en cultuur floreerde. In de oude bibliotheek lagen rollen van papyrus en waren collegezalen. Ik stel me voor hoe het zou zijn om hier les te mogen hebben – en dan realiseer ik me dat vrouwen geen college volgden in die tijd. 

Monastiraki flea market  

“Lady, look!” Een opdringerige verkoper grijpt naar mijn hand. Ik klem mijn hand om de camera die om mijn nek hangt. De Monastiraki flea market is als een mierenhoop. Schatten als tassen en schoenen (made in China) staan zorgvuldig uitgestald, terwijl echte schatten als oude jukeboxen en handgeschilderd aardewerk veilig achter glas staan.

Monastiraki leeft.

Going local: Centrale markt

De overdekte oude Centrale markt is een plaats waar vlees, vis, groente en fruit verkocht worden. Dit is een plek waar de Grieken komen!

Wanneer je over de markt slentert, prikkelen verse kruiden je neus. Koppen van varkens en runderen die aan een haakje bungelen staren je na. Snel loop ik langs de vleessectie, ik geniet meer van het verse groente en fruit.

Tip: Er zijn op de markt een paar plekjes waar je kunt lunchen. Ook kun je delicatessen laten verpakken voor thuis.

Street art in Athene

Athene is een stad van tegenstellingen. De bergen en de zee. De rust en de drukte. Maar ook het eindeloze wit tegenover de kleurenpracht op straat.

Zo wit als Athene lijkt vanaf een van de heuvels, zo weinig zie je van dat wit als je door de stad zwerft. In Plaka en Anafiotika valt het nog niet zo op, maar in Psyri en Exarchia zie je dat de kunstenaars van de straat de stad langzaam over nemen. Tussen vervallen huizen (en een hoop troep) zijn ware pareltjes te vinden.

Lees meer over street art in Athene en de rauwe kant van de stad.

De tempel van de olympische Zeus

Misschien is de tempel van de Olympische Zeus mijn favoriete tempel in Athene. Doordat de tempel een beetje aan de rand van het centrum ligt, slaan de meeste mensen deze over. Wanneer ik in mijn eentje langs de immense zuilen loop, voel ik me nietig en klein. Zo gaaf!

Ik heb een combinatieticket gekocht voor de oudheden van Athene. Dit ticket kost 30 euro. Dit ticket geeft toegang tot de Akropolis, Hadrian’s Library, de tempel van de Olypmische Zeus, de Agora en Stoa, de Romeinse Agora, Kerameikos en Lykeion. Het ticket is vijf dagen geldig. 

Piraeus: de haven van Athene

Vanuit Athene kun je met de metro gemakkelijk naar de Griekse haven Piraeus gaan. Van het feit dat deze haven al duizenden jaren oud is, valt weinig meer te zien. Vanuit Piraeus gaan verschillende boten naar verschillende Griekse eilanden. Het eiland Aegina is niet ver weg en erg mooi. Leuke haven en de prachtige tempel van Aphaia, een van de best bewaarde Dorische tempels. Bereikbaar vanuit de haven per bus.

Eten en slapen in Athene

Ik overnacht in Koukaki, een tweekamerappartement ten westen van de Akropolis. Het appartement heeft een goed uitgeruste keuken en een fijn balkon voor ontbijt en diner, maar ik ga liever uit eten.

Vlak bij het appartement liggen de Georgio Olimpiou en Drakou, twee gezellige promenades met veel restaurantjes en barretjes. Deze zijn vooral in trek bij de locals, prijzen liggen er stukken lager dan bij de Akropolis.

Vanuit Athene maak ik een rondreis door Peloponnesos en naar Delphi en Meteora

Wil je meer zien van Griekenland? Op Gezin op Reis lees je alles over een bezoek aan de Griekse Eilanden met kinderen