backup van foto’s op reis, zo doe je dat

Foto’s vormen een mooie herinnering aan je reis, die wil je niet kwijt raken. Het maakt niet uit of je fotografeert met een digitale spiegelrelfex camera of met je telefoon, je moet altijd je foto’s goed opslaan op reis. Hoe zorg je voor een goede backup van foto’s op reis?

Er zijn verschillende manieren voor een goede backup van foto’s op reis. Hieronder staat er een aantal. Kies een manier die bij jou en je bestemming past en maak consequent een backup van foto’s op reis. Dit kan met of zonder tussenkomst van een computer.

Een camera is te vervangen, foto’s zijn dat niet. Ik wil mijn vakantiefoto’s opslaan zodat ik ze niet kan verliezen. Een SD-kaart backup van foto’s op reis is essentieel.

Tip: de eerste foto op mijn SD-kaart is een foto van mijn visitekaartje. Mocht iemand het kaartje vinden, dan is gelijk duidelijk dat het van mij is.

Beroofd in Indonesië: geen back-up

Tijdens mijn eerste reis buiten Europa was het gelijk prijs: op een idyllisch strand in Indonesië heb ik onder dwang mijn camera af moeten staan. Een analoge compactcamera, maar wel een goede. Een camera waar ik als student lang voor heb moeten sparen.

Behalve angst en woede ging de beroving gepaard met verdriet: ik had net foto’s gemaakt van een bruiloft en nu was het rolletje met de foto’s verdwenen!

Een wijze les, foto’s moet je koesteren. Een verlies, diefstal of een beroving is niet altijd te voorkomen. Je kunt echter een backup van foto’s op reis maken. Wanneer je je foto’s op verschillende plekken (online) op slaat, raakt je zelden foto’s kwijt.

Tip: is je SD-kaart kapot? Foto’s op een corrupte SD-kaart zijn vaak terug te halen met software als CardRecovery. Deze software is niet gratis.

Een goede backup van foto’s op reis: online foto opslag

Bij een goede backup van foto’s op reis bewaar je de gekopieerde foto’s op een andere plek dan de originele foto’s. Ben je de tas met de camera kwijt, dan heb je nog ergens anders een kopie. Wat je ook kiest: zorg dat je voldoende geheugen hebt om je foto’s op te slaan.

De veiligste manier om onderweg je vakantiefoto’s op te slaan is een online foto opslag. TransIP biedt een gratis cloud opslag tot 1 TB. Onderweg foto’s in de Cloud zetten is vaak een traag proces, zeker wanneer je grote bestanden wilt uploaden. Ze je back-up meteen aan als je aankomt op een bestemming, dan kan hij de hele nacht draaien. (Dit spreek voor zich, maar eerlijk is eerlijk: ik vergeet het soms.)

Tip: Voor een back-up in de Cloud heb je een goede en stabiele Wifi verbinding nodig. Een SD-kaart back-up zonder computer of laptop lukt meestal niet. Maak je foto’s op reis met je telefoon? Dan is een automatische back-up vaak mogelijk.

De laptop als backup van foto’s op reis

Heel veel reizigers nemen tegenwoordig een laptop mee op reis. Makkelijk voor het bewerken van foto’s. Maar niet iedereen neemt een laptop mee op reis. Een laptop is vaak een lomp stuk bagage waar je zuinig mee om moet gaan. Gelukkig zijn er ook manieren om je foto’s te back-uppen wanneer je geen laptop bij je hebt.

Tip: denk aan je externe card reader wanneer je je SD-kaart niet direct in je laptop kunt steken voor een backup op reis.

Foto’s kopiëren op een externe harde schijf

Geen zin om een laptop mee te nemen op reis? Kopieer je foto’s dan ook op een USB-stick, een externe harde schijf of een tweede SD-kaart. Deze bewaar je los van de laptop en de camera, bijvoorbeeld in een moneybelt om je middel of in je backpack of koffer.

Het worden er steeds minder, maar op veel plekken zijn nog internetcafé’s te vinden. Hier kun je voor een kleine vergoeding je foto’s back-uppen. Soms staat er bij de receptie van een hostel een computer voor algemeen gebruik. Hier kun je snel en eenvoudig je foto’s opslaan op reis.

Let op: je bent afhankelijk van externe factoren. Soms vind je geen computer die je kunt gebruiken of je de computer va slechte kwaliteit. Er zijn tegenwoordig betere alternatieven!

De iPad als back-up op reis

Op reis zet ik mijn foto’s iedere dag op mijn iPad. Superhandig, want in een app als Snapseed kan ik de foto’s bewerken en ze delen op Facebook en Instagram.

Mijn camera heeft WiFi en ik kan de camera instellen als een WiFi access point. De iPad kan vervolgens verbinding maken met de camera. Een snelle en makkelijke manier om de foto’s op te slaan.

Er is echter ook een nadeel: de iPad slaat de foto’s niet in de hoogste resolutie op. Daarnaast slaat de iPad alleen jpeg bestanden op en niet RAW. Deze back-up is prima voor online foto’s, maar niet nauwelijks voor het maken van een album.

Tip: heeft je camera geen WiFi? Er zijn draadloze geheugenkaartjes met ingebouwde WiFi te koop.

Ik ga op reis en ik neem mee…

Behalve mijn camera en met SD-kaart is mijn standaard back-up van foto’s op reis:

  • Foto’s dagelijks kopiëren naar de iPad
  • Foto’s (bijna) dagelijks kopiëren naar mijn laptop
  • Wanneer ik een rondreis maak zet ik mijn foto’s óók op een USB-stick die ik in mijn grote rugzak bewaar 
  • Ik neem voldoende SD-kaartjes mee op reis, dus ik hoef nooit mijn kaartjes onderweg te wissen 

En thuis?

  • Mijn mooiste foto’s staan op mijn harde schijf van mijn PC 
  • Al mijn foto’s staan op een externe harde schijf 
  • Al mijn foto’s staan op de NAS