Wintertip: bevroren zeepbel fotograferen

Brrrr, wat is het koud! Zoek je een leuk uitdaging dicht bij huis voor wanneer het extreem koud is? Ga dan aan de slag en ga bevroren zeepbeel fotograferen. In deze blog deel ik tips en trucs voor het maken en fotograferen van bevroren zeepbellen.

bevroren zeepbel fotograferen

Wat heb je nodig?

Wil je bevroren zeepbellen fotograferen? Veel heb je er niet voor nodig. De kans is zelfs groot dat je de meeste ingrediënten voor bevroren zeepbellen gewoon in huis hebt.

Benodigdheden bevroren zeepbellen

 • Één deel groene Dreft (zonder citroen)
 • Drie delen gekookt water
 • Eventueel een beetje glycerine of gekookt water
 • Een rietje of bellenblaas

Tip: wil je suiker toevoegen aan de bellenblaas? Los het suiker op in het kokende water en meng het afgekoelde suikerwater met het afwasmiddel.

Het is lastig om bellenblaas te kopen in de winter. Mocht je ooit van plan zijn om bevroren zeepbellen te maken, dan kun je het beste al voor de echte koud de bellenblaas inslaan. Zelf vind ik een siliconenrietje trouwens fijner dan bellenblaas om zeepbellen te fotograferen: je kunt met een rietje de bel beter naar de juiste plek “sturen” en makkelijker de grootte van de zeepbel variëren.

Recept bellenblaas

Bovenstaand recept voor bellenblaas werkte bij mij het best, maar eigenlijk komt het helemaal niet zo precies. Het voordeel van een beetje suiker of glycerol/glycerine is dat je bellen steviger zijn, het nadeel is dat het vriespunt van de bellen hierdoor lager komt te liggen, waardoor de omgevingstemperatuur kouder moet zijn voor mooie foto’s van bevroren zeepbellen.

Stappenplan voor het fotograferen van bevroren zeepbellen

De eerste stap is het belangrijkste. Welk weer is het? 

Om bevroren zeepbellen te fotograferen moet het KOUD zijn. Het werkt al vanaf -2, maar betere resultaten krijg je als het kouder is dan -6. Het moet bovendien windstil zijn, anders bevriezen de bellen niet.

Kleed jezelf goed tegen de kou en zorg voor een paar fijne handschoenen om te fotograferen.

In deze blog lees je meer over kleding bij extreme kou.

 • Is het koud genoeg? Dan kun je bevroren zeepbellen maken
 • Blaas voorzichtig een aantal zeepbellen. Een koude ondergrond vergroot de kans op succes
 • Het is handig wanneer je met meer dan één persoon bent, maar met een beetje geluk en een flinke dosis geduld lukt het ook in je eentje
 • Plaats eventueel een leuke achtergrond achter de zeepbel, bijvoorbeeld een donker vlak of een vakantiefoto
 • Kijk hoe de zeepbellen bevriezen. Je ziet de ijskristallen het best met een donkere achtergrond
 • Soms vormen de ijskristallen snel, houd je camera gereed en maak meerdere foto’s

Camera instellingen voor het fotograferen van zeepbellen

De foto’s in deze blog zijn gemaakt met een Canon70D en een 100mm macrolens. Met een macrolens kun je details in sneeuw en ijs mooi vastleggen. Heb je geen marcolens? Kies dan voor een telelens met een grote brandpuntafstand.

 • Houd de iso zo laag mogelijk
 • Kies voor redelijk grote diafragmaopening. Het is lastig om scherp te stellen op de bevroren zeepbellen, F/8.0 geeft je wat speling
 • IJsbellen hebben een lichte kleur, zeker als je ze op sneeuw fotografeert. Overbelicht de foto een stop met de belichtingscompensatiw
 • Stel scherp op de ijskristallen. Handmatig scherpstellen geeft het mooiste resultaat

Oefening baart kunst. Voor fotografie van zeepbellen heb je een flinke dosis geduld nodig. Hopelijk helpen mijn tips en ervaringen je een beetje op weg.