Luang Prabang: tips en bezienswaardigheden

Luang Prabang is misschien wel de leukste stad van Laos. Er hangt een relaxte sfeer, er zijn veel bezienswaardigheden in Luang Prabang, het eten is heerlijk en de omgeving is prachtig groen.

In deze blog lees je tips over de bezienswaardigheden in Luang Prabang en omgeving.

Lees meer over mijn route in Laos.

Bezienswaardigheden Luang Prabang: tempels en kloosters

In Luang Prabang zijn veel tempels en klooster te vinden. Deze tempels en kloosters hebben er voor gezorgd dat Luang Prabang op Unesco’s Wereld Erfgoed lijst staat. Luang Prabang is echter beslist geen openluchtmuseum. De kloosters van Luang Prabang zijn vaak nog gebruik. Sommige monniken wonen er voor korte tijd, andere monniken wonen er voor het leven.

Monniken in Laos komen vaak op toeristen af. Sommigen spreken Engels en geven met alle liefde een rondleiding. Andere monniken lijken een beetje verlegen, en vragen alleen je naam en hoelang je al in Luang Prabang bent. 

Xiang Thong Tempel

De meest bijzondere tempels van Luang Prabang zijn de Xiang Thong en de Wat Aham. 

De Xiang Tong tempel maakt deel uit van een complex met behalve ‘de hoofdtempel’ nog verschillende stupa’s en kleine bijgebouwtjes waar offers geplaatst worden. Wanneer je de tempel binnenkomt streelt de geur van wierook je neus. Lekker! Ook worden er heerlijk geurende bloemetjes geofferd. Deze worden na een poosje door de monniken verwijderd – verlepte bloemetjes zijn geen gezicht. Het lijkt soms of de tempels continu geveegd en gepoetst worden.

De muren van de Xiang Thong tempel zijn belegd met gekleurde spiegeltjes. Het fraaie mozaiek spiegelt in de zon.

De Xiang Thong Tempel is drukker dan andere tempels en bezienswaardigheden in Luang Prabang.

Wat Aham

De Wat Aham ligt naast de Wat Visounnarath, de oudste tempel van de stad. De plek was in de 14de eeuw al heilig. Toch is de tempel in zijn huidige vorm ‘slechts’ twee eeuwen oud.

De Wat Aham is van hout en ligt in een fraai aangelegde tuin. De binnenkant van de tempel met kleurrijke muurschilderingen is erg mooi.

monniken ontvangen aalmoezen

Hoogtepunten Luang Prabang: het ontvangen van almen

In de vroege ochtend (half 7) trekken monniken de straat op om almen (offers) als ontbijt te ontvangen. Langs de kant van de weg staan locals en toeristen om hen rijst te overhandigen.

Het is bijzonder om dit ritueel van een afstandje te mogen zien.

Goedkoop eten: de nachtmarkt van Luang Prabang

Op vele plekken in zuidoost Azië begint het echte leven pas ’s avonds. Het werk is klaar en met het ondergaan van de zon verdwijnt de ergste warmte. Tijd om inkopen te doen en naar de markt te gaan!

Een nachtmarkt lijkt soms toeristisch, maar hoort gewoon bij de Aziatische cultuur. Toch zijn er verkopers in Luang Prabang die meer verkopen toeristen dan aan locals: goedkope T-shirt, souvenirs, gekopieerde DVD’s en teenslippers in alle kleuren van de regenboog.

De nachtmarkt in Laung Prabang heeft een goede balans gevonden tussen toeristisch en authentiek. Je kunt er voor een paar euro een ‘bier lao’ shirt scoren, maar je kunt ook goedkoop eten tussen de locals. Ik geniet van street food.

Lees alles over street food in Kuala Lumpur.

Royal Palace van Luang Prabang

Uiteraard ben ik ook in het royal palace museum geweest. Hier ligt goud en een hoop (kostbare?) geschenken voor de koning. Er is ook een houten kist uit Nederland, de VOC is blijkbaar zelfs tot hier doorgedrongen…

De Tat Kua Si waterval

Om de warmte en de drukte van Luang Prabang te ontvluchten, ga ik naar de Tat Kua Si waterval net buiten de stad. Deze waterval bestaat uit zeven trappen en is zelfs in het droge seizoen heel indrukwekkend.  

Onder aan de waterval, verscholen in het bos, ligt een lagune waarin je heerlijk kan zwemmen. Wat een zegen op een warme dag! Naja, ik moet zeggen dat het me behoorlijk lang gekost heeft om aan het koude water te wennen en er daadwerkelijk helemaal in te gaan… Maar het is de moeite waard. 

Inmiddels heb ik aardig wat watervallen gezien, maar deze waterval behoord voor mij zeker tot een van de mooiste watervallen ter wereld. 

Tip: boek alvast een excursie naar de Tat Kua Si Waterval.

Trekking vanuit Luang Prabang

Het noorden van Laos staat bekend om zijn mooie trekkings. Een paar dagen na mijn trekking in Luang Nam Tha besluit ik nóg een trekking te boeken. Helaas is een trekking vanuit Luang Prabang duurder van een trekking vanuit Luang Nam Tha (US$ 21), maar achteraf moet ik eerlijk bekennen dat de trekking ook beter en mooier is! 

De trekking begint met een wandeling door de rijstvelden. Ik kan zo genieten van de groene tinten van de trapsgewijze rijstvelden. Van het kabbelende water voor de irrigatie en de wind die zachtjes tussen de plantjes waait. Ik steek verschillende kleine stroompjes over en een enkele keer waad ik zelfs door het water.

Vanwege de regen (welke regen ?!?) is het echter behoorlijk glibberig en ik zak dan ook af en toe in de blubber. De enigen die het droog houden zijn de gidsen.

Uiteindelijk is iedereen nat en modderig. Het schept een band, zullen we maar zeggen. De tocht voert de bergen in, langs landbouwgrond en platgebrande hellingen waar binnenkort landbouwgrond van gemaakt moet worden. Uiteindelijk belanden we dan bij verschillende dorpen van verschillende etnische minderheden, de Hmong en de Kmu om precies te zijn. De dorpen zijn geweldig om te bezoeken, er is zoveel te zien en te beleven. Een groep kleine varkentjes die vrolijk knorrend met hun neusjes in de droge modder wroeten. Schattige piepende kuikentjes. En als klap op de vuurpijl een groep kalkoenen die ons achtervolgt. En dan natuurlijk nog de mensen en hun kinderen…

Na een paar uur afdalen bereik ik de weg, waar de pick-up me weer naar Luang Prabang brengt. Absoluut een aanrader!!!

Reistips voor Luang Prabang

  • Ik verbleef een week in Luang Prabang en omgeving. Dat is zeker niet te lang!
  • Veel reizigers reizen met de slowboat van Chieng Mai in Thailand naar Luang Prabang. Deze doet er twee dagen over
  • Ik wilde graag naar het noorden van Laos, en nam de boot van Noi Kiauw naar Luang Prabang
  • Vanuit Luang Prabang kun je voor ongeveer 60.000KIP ($9) met de bus naar Vang Vieng