Tips voor Pilsen Tsjechië: meer dan pils!

Op zoek naar mooie plekken in Tsjechië stuit ik op Pilsen (Plzen) in West-Bohemen. Pilsen is de vierde stad van Tsjechië en staat bekend als de bakermat van Pils. Het gouden vocht heeft zelfs zijn naam aan de regio te danken.

Hoewel ik zeker interesse heb in lokale gerechten en drankjes tijdens mijn Tsjechië rondreis, sla ik de brouwerijen in Pilsen over. Wat is er nog meer te doen in Pilsen? Dit zijn mijn tips en de leukste bezienswaardigheden van Pilsen!

Tijdens mijn rondreis Tsjechië was ik een dag in Pilsen.

Stadswandeling Pilsen

Hoewel Pilsen na Praag, Brno en Ostrava de grootste stad van Tsjechië is, is het oude centrum van Plizen klein en compact.

De belangrijkste historische bezienswaardigheden van Pilsen liggen geconcentreerd op en om de Namesti Republiky, een prachtig plein omgeven door rijkelijk gedecoreerde herenhuizen in vrolijke kleurtjes. Hier liggen ook de 13e-eeuwse Sint-Bartholomeüskathedraal en het 16de-eeuwse stadshuis van Pilsen. Vlak bij het stadshuis staat een gouden beeld van Maria op een opvallende pilaar. Het beeld uit de zeventiende eeuw is geplaatst om te vieren dat de verschrikkelijke pestepedemie Pilsen grotendeels gespaard heeft.

De toren van de Sint-Bartholomeüskathedraal is de hoogste kerktoren van Tsjechië én een fantastisch uitzicht over de bezienswaardigheden van Pilsen en omgeving.

Parken in Pilsen

In de Middeleeuwen werd Pilsen beschermd door een enorme stadsmuur. Helaas is er weinig over van deze muur.

De plek van de stadsmuur is omgetoverd tot een langgerekt stadspark aan de rand van de oude stad. Ik wandel in het groen langs statige huizen, heerlijke geurende bloemen en talrijke fonteinen. De kleine reiziger speelt met lokale kindjes bij een fontein, terwijl ik met een grote glimlach toekijk vanaf een bankje met de zon in mijn snuit.

Eten en drinken in Tsjechië

In de straten rondom de Namesti Republiky barst het van de gezellige straatjes met leuke tentjes. Ik strijk neer bij Andel Café and Music Bar, een bistro met een leuk terras en een aantrekkelijke daghap (keus uit vegetarische en vleesgerechten).

De bistro werkt nauw samen met een music bar, een café en een fair tradeshop. Ik denk dat het hier ’s avonds heel gezellig is, maar zo lang blijven we niet hangen in Pilsen Tsjechië.

Je vindt Andel op Bezrucova 151/5.

Wil je de stad niet verlaten zonder bezoek aan een brouwerij in Pilsen? Voor iets meer dan 10 euro krijg je een rondleiding mét gratis biertjes.

Velka Synagoga

Velka Synagoga, de Grote Synagoge van Pilsen, is een van de grootste synagogen ter wereld. De bezienswaardigheid in Pilsen is ontworpen in de negentiende eeuw door de Oostenrijker Max Fleisher. Het oorspronkelijke ontwerp is aangepast, details zijn gewijzigd. Eigenlijk had de synagoge nóg groter moeten worden: de torens zijn echter ingekort om niet boven de nabijgelegen kathedraal uit te steken.

Ik ben onder de indruk van de buitenkant van de imposante synagoge. De architectonische stijl is een interessante mengelmoes van romantiek en neorenaissance. De rode en witte steden steken fraai of tegen de blauwe lucht.

Ik stond er bij en ik keek erna. Helaas kan ik de synagoge niet van binnen zien.

Bezienswaardigheden Pilsen: Techmania Science Center

Er zijn veel interessante historische musea in Pilsen, maar daar ligt nu mijn interesse niet. Na een stadswandeling door Pilsen Centrum ga ik naar het Techmania Science Center, een van de tofste wetenschappelijke musea waar ik ooit geweest ben. (Dat zijn er best veel, als scheikundedocent ga ik graag naar dergelijke musea.)

Techmania Science Center is een groot en interactief museum waarin met natuurkundige proeven (met elektriciteit, licht en geluid), aardrijkskundige opstellingen (windtunnels en zandboxen) en nog veel meer! Ik voel zeeziekte opkomen wanneer ik me staande probeer te houden op een zinkend schip in de storm. Met katrollen meet ik hoeveel kracht ik in mijn handen heb – dat valt tegen. De kleine reiziger genereert een bliksem door op allerlei knopjes te drukken. Mijn kleine donderwolkje.

Techmania Science Center Pilsen is een tof museum voor volwassenen met interesse in natuurwetenschappen (vergelijkbaar met Nemo in Amsterdam) en er zijn voldoende activiteiten voor kinderen. Speeltuinen, raceautootjes, stromend water en pompsystemen zijn een grote hit bij ons meisje van twee. Wanneer ze in de cabine van een grote graafmachine kan kruipen, kan haar dag niet meer stuk.

3D Planetarium Pilsen

Tegenover het Techmania Science Center zit het 3D Planetarium, waar je met een ticket van Techmania Science Center gratis naar binnen kan. Het gebouw neemt je in toffe show en projectie mee op ruimtereis.

Tijdens mijn bezoek aan Pilsen moet ik genoegen nemen met afbeeldingen van de planeten, andere schaalmodellen en spectaculaire foto’s. De kleine reiziger heeft zich nog even als verkleed als astronaut. Het 3D Planetarium is leuk, maar als je weinig tijd hebt zou ik er voor kiezen om langer in het Techmania Science Center te blijven. Daar valt meer te ontdekken.

Dan is het tijd om verder te gaan.

Mijn bezoek aan Pilsen was kort en krachtig. Pilsen is een leuke plek om te bezoeken tijdens een Tsjechië vakantie. Je kunt Pilsen goed combineren met andere bezienswaardigheden in West-Bohemen en mooie wandelingen in Tsjechië.