Reykjavik: tips en bezienswaardigheden

De kans is groot dat je rondreis door IJsland eindigt bij de bezienswaardigheden van Reykjavik. Of misschien combineer je een stedentrip naar Reykjavik wel met een bezoek aan de Verenigde Staten of Canada?

In deze blog deel ik praktische tips en bezienswaardigheden van Reykjavik.

bezienswaardigheden reykjavik ijsland

Bezienswaardigheden van Reykjavik: de oude haven

Ik begin de dag met een bezoek aan de kleine vismarkt en de oude haven van Reykjavik. Vissersboten varen af en aan, tot groot genoegen van hongerige meeuwen. In de verte liggen de besneeuwde bergen, en ook de stad zelf hult zich langzaam maar zeker in een laagje sneeuw.

Vanuit de oude haven vertrekken verschillende excursies. Helaas gaat niet alles in de winter – al is het wel mogelijk om orka’s te zien.

Lees op Chital Travels meer over het spotten van orka’s in IJsland.

Raadhuis en National Gallery

Het gaat ineens hard sneeuwen. Ik loop richting raadhuis, wat aan een fraaie vijver ligt. Een korte wandeling, Reykjavik is niet bepaald een grote stad en alle bezienswaardigheden van Reykjavik zijn per voet te verkennen.

Bij de vijver wordt me door een toevallige voorbijganger een zak brood in de handen geduwd voor de eendjes, de ganzen en de zwanen die huizen op en naast het water. De beesten nemen gretig aftrek! En ik moet bekennen, het is weer eens wat anders: vogels voeren in de sneeuw in IJsland!

De National Gallery is erg gevarieerd, er hangen diverse schilderijen in zeer uiteenlopende stijlen. Sommige zijn eeuwen oud, andere zijn heel modern. Daarnaast zijn er verschillende beelden te zien.

Er zijn in totaal drie vestigingen van de National Gallery. Op de website van het museum vind je meer informatie over openingstijden en prijzen.

Flea Market: de vlooienmarkt van ijsland

De vlooienmarkt van Reykjavik is grappig om te zien, er zijn allerhande producten te koop. Een klein deel van de markt is gewijd aan eten. Het grootste deel van de markt is gevuld met kleren, boeken en sieraden.

De vlooienmarkt van Reykjavik is een fijne plek voor lunch. Ik kies een bagel, maar er zijn ook allerhande taartjes te koop. De prijzen vallen mee (voor IJslandse begrippen).

Shopping in Reykjavik

Reykjavik is een stad met leuke winkeltjes en kleine boetieks, veel daarvan liggen langs de Tryggvagata.

IJsland is niet goedkoop, maar van de outdoor kleding van Iceware gaat mijn hartje toch echt sneller kloppen. De keus is enorm! Bij het tonen van het aankoopbewijs kun je op het vliegveld van Reykjavik de VAT (btw) terugvragen.

Hallgrimskirkja

De Hallgrimskirkja is de meest prominente kerk van Reykjavik. Het schip van de kerk oogt sober, en de weinige versieringen zijn modern. De kerk straalt rust uit met zijn minimalistische inrichting.

Er is een lift in de kerk, en voor 500 kronen sta je in de toren. Na wat trappen heb je een prachtig uitzicht over de wit besneeuwde stad.

De waterlinie van Reykjavik: Sun Voyager

Tot mijn verbazing komt er opeens een groepje IJslanders met oranje linten om hun hoofd op me af. Of ze een foto van me mogen maken? Het blijkt dat ze een vrijgezelle feestje hebben en een lijstje hebben van opdrachten die ze af moeten werken. Één van de opdrachten is de foto van mij, maar een andere opdracht blijkt zwemmen in zee te zijn. En terwijl het sneeuwt kleedt een van de gasten zich uit en springt poedelnaakt het water in.

Langs de waterlinie ligt ook de Sun Voyager, een van de bekendste bezienswaardigheden van Reykjavik. Deze droomboot is een ode en de zon. De Sun Voyager staat symbool voor hoop, vooruitgang en vrijheid.

Het noorderlicht in Reykjavik

Op heldere dagen is het mogelijk om het noorderlicht te zien in de stad Reykjavik. Zeker in de haven van Reykjavik is het donker genoeg om de groene gloed waar te nemen. Helaas heb ik geen geluk en zie ik geen noorderlicht in Reykjavik.

Wil je meer kans op het noorderlicht? Dan is het beter de stad te verlaten. In deze blog lees je meer over het noorderlicht in IJsland.

Excursie vanuit Reykjavik: Blue Lagoon

De Blue Lagoon is een groot thermisch bad net buiten Reykjavik. Het warme bronwater bevat zouten en mineralen met een geneeskrachtige werking. Het is raar om het zout zo tussen je tenen te voelen!

Er is ook een sauna, een stoombad en een groot restaurant. In deze blog vertel ik je alles over de Blue Lagoon.

Andere bekende excursies vanuit Reykjavik gaan naar de Golden Cirkel en de Vidgelmir Cave.

Accommodatie in Reykjavik

Wil je slapen in het hartje van de stad? Hotel Klettur ligt vlak bij de belangrijkste winkels en uitgaansgelegenheden van Reykjavik. Alle kamers hebben een eigen badkamer met douche en toilet.

Wanneer je een vroege vlucht vanuit Reykjavik hebt, kan het handiger zijn om vlak bij het vliegveld te overnachten. Bed and Breakfast Keflavik Airport Hotel ligt op een steenworp afstand van het vliegveld. Er is een goed ontbijtbuffet vanaf 4 uur (!) ’s ochtends. Kamers zijn zeer groot, met eigen badkamer met ligbad.