Tips en bezienswaardigheden voor Singapore

Singapore het kleinste land in Zuidoost-Azië. Singapore stad beslaat het grootste deel van het land, dit is een echte wereldstad. Er is genoeg te doen in Singapore voor een paar dagen vermaak! 

Singapore is heel modern én heel Aziatisch. De afgelopen jaren bezocht ik Singapore bijna tien keer, veelal in combinatie met Indonesië. In deze blog deel ik mijn ervaringen: alles wat je wilt weten over de leukste bezienswaardigheden in Singapore, plekken om te overnachten en andere reistips.

singapore nacht

Marina Bay: een must-see in Singapore

Nergens vind je zoveel bezienswaardig in Singapore zo dicht bij elkaar als in Marina Bay. Deze plek moet je dan ook echt niet overslaan tijdens je bezoek aan Singapore!

Het begon ooit met de Merlion, een wit beeld van zo’n drie meter dat half vis en half leeuw is. Dit mythologisch figuur is het symbool van Singapore. Op zonnige dagen ontstaan er vrolijke regenbogen in het water dat uit de bek van het beeld spuit. De wolkenkrabbers op de achtergrond tornen hoog boven de Merlion uit.

Aan de overkant bevindt zicht het grootste theater van Singapore. Dit gebouw lijkt een beetje op een doerian. Je weet wel: die tropische vrucht die een beetje naar poep ruikt.

Verder vind je in Marina Bay een van de bekendste hotels van het land: Marina Bay Sands hotel Singapore. Het zwembad op het dak is helaas alleen te bezoeken voor gasten. Wil je een luxehotel met rooftop pool in Singapore? Hier zie je foto’s en kun je gelijk boeken.  

singapore zwembad op dak hotel

Bij Marina Bay Sands ligt een fraai stadspark: Gardens by the Bay. Tussen een woud van metershoge kunstmatige palmbomen groeien bijzondere tropische planten en bloemen. In de avond zijn de nep-palmen fraai verlicht. Loopbruggen verbinden de bomen, waardoor je getrakteerd wordt op een mooi uitzicht over het park en de omgeving.

Tips: reserveer hier eenvoudig een e-ticket voor Gardens by the Bay.

Boat Quay: de oude haven

Bij Boat Quay komt de geschiedenis van Singapore tot leven. Ooit was dit dé plek waar rijke Chinese handelaren hun waren verkochten. Tegenwoordig is het een hippe straat waar je voortreffelijk kunt eten en drinken. Het is ook een van de duurste straten van Singapore: voor een biertje betaal je al snel tientallen euro’s.

Het klinkt misschien wat gezapig, maar ik heb een boottocht over Boat Quay gemaakt. Dit is echt een aanrader. Op een speelse manier leer je het een en ander over de geschiedenis van Singapore, terwijl je in een langzaam tempo tussen de koloniale gebouwen en wolkenkrabbers gaat. Ik vind het mooi om te zien hoe oud en nieuw in Singapore hand in hand samen gaan.

Colonial District

Singapore is een voormalige Britse kroonkolonie. In het Colonial Districht van Singapore wisselen koloniale gebouwen en hypermoderne architectuur elkaar af. De koloniale geschiedenis valt bijna in het niet tussen de grote kolossen.

De meeste koloniale gebouwen van Singapore liggen rondom Padang, een groot rechthoekig grasveld waar al sinds 1830 cricket wordt gespeeld. Hier liggen de Cityhall, Supreme Court en Victoria Theatre.

Wil je overnachten in koloniale stijl? Het Raffles Hotel is een van de weinig hotels uit de 19de eeuw die nog steeds in gebruik zijn en daarmee een van de oudste hotel van Azië. Het hotel opende zijn deuren in 1887 en is in 2018-2019 compleet gerenoveerd. De bars van het hotel zijn in hun oorspronkelijke staat teruggebracht, hoe bijzonder is dat!

Wil je een mooi uitzicht over de stad Singapore? Neem dan een kijkje in het Skai Restaurant in Swissôtel the Stamford. Vanaf de 70ste bedieping van het iconische hotel heb je een adembenemend uitzicht over de stad.

Ik had het geluk dat ik een kijkje mocht nemen zonder een tafel te reserveren. Als je in het luxe hotel wilt eten dan kun je reserveren via deze site.

Little India: tempels en andere bezienswaardigheden

Singapore staat bekend om zijn wolkenkrabbers en hoge gebouwen. Die moet je zeker niet overslaan tijdens een stedentrip naar Singapore. Maar Singapore heeft ook knusse wijken met een hoop groen! 

Buiten het zakencentrum van Singapore ligt Little India. Onderweg passeer ik verschillende tempels (zoals de Sri Veeramakaliamman Tempel) en moskeeën, gezellige huisjes en een paar lage flatgebouwen. Hoewel alles ook hier netjes onderhouden is, zitten de gebouwen niet zo strak in de lak als bv omgeving Business District en Orchard Road. In Little India wordt geleefd! Kleine knusse winkeltjes in Little India verkopen veel goud en andere juwelen, mooie sari’s en veel voedsel. Wij laten ons alleen tot dat laatste verleiden, het eten is erg lekker en niet duur.

ceremonie singaporwe

Langs de Waterloo Street ligt de Kuan in Thong Hood Cho Tempel (een hele mond vol). De tempel is gewijd aan Guan Chin en trekt dagelijks massa’s Chinezen die hun eer komen betuigen en om raad komen vragen. Dit laatste doen wordt gedaan door te rammelen met een koker met wierrook. Wanneer je hard genoeg rammelt, zal een boodschappen uit de koker floepen.

Ik word aangemoedigd mee te doen aan het ritueel. Ik ben terughoudend. Stiekem ben ik een beetje bang dat ik iets verkeerd doe en daarbij iemand onbedoeld beledig.

Een klein stukje verderop ligt de Hindoeïstische Sri Krishna Tempel. Niet alleen toeristen combineren een deze twee bezienswaardigheden van Singapore. Ook veel Singaporezen bezoeken beide tempels voor een gebed om ook de andere godheden gunstig te stemmen.

bezienswaardigheden sultan mosque

Kampong Glam en Sultan Mosque

Kampong Glam is de moslimbuurt van Singapore. Huizen zijn vaak in Arabische stijl gebouwd met vele kleuren. Ik ben in Zuidoost-Azië, maar even waan ik mij op een bazaar in het middenoosten. In kleine winkeltjes worden kruiden en specerijen aangeboden. Daarnaar liggen allerlei oostere snuisterijen. Naast het Engels, een van de officiële talen van Singapore, wordt er veel Arabisch en Maleis gesproken.

Midden in Kampong Glam ligt de Sultan Moskee. Deze moskee is een van de grootste moskeeën van het land en zijn gouden koepels torenen hoog boven de wijk uit. Wanneer het tijd is voor het gebed verzamelen gelovigen zich naarstig bij de moskee onder leiding van de zingende Imam.

Dit zijn de leukste plekken om te eten in Kampong Glam.

China Town Singapore

De volgende keer overnacht ik in China Town.  China Town is een sprankelende wijk, het verschil tussen de kleine winkeltjes hier en de luxe malls in het Central Business District en Orchoard Road blijft me verbazen. De koloniale huizen hebben mooi beschilderde luiken en overal hangen van de papieren lampionnen. Dat moderne dingen en tradities zo goed hand en hand kunnen gaan.

Ik was hier met het Chinees Nieuwjaar. Singapore staat dan op zijn kop, heel leuk!

Sentosa Eiland: het grootste pretpark van Singapore

Singapore is klein, maar toch is het land verdeeld over maar liefst 36 eilanden. Sentosa eiland is het bekendste eiland in Singapore.

Op Sentosa eiland ontsnap je even aan de drukte van de stad. Sentosa eiland staat voor recreatie! Er is een vlindertuin, Underwaterworld, een uitkijktoren en er zijn verschillende musea. Daarnaast is er een zorgvuldig zandstrand (met geïmporteerd zand) en een stukje jungle.

Je bereikt Sentosa eiland eenvoudig over land (met de bus over een brug), over het water (met de ferrie) of via de lucht. Die laatste optie is met stip de leukste optie! De kabelbaan vertrekt vanaf Mount Faber. Mount Faber Park is een van de oudste heuvelparken van Singapore. Vanuit de kabelbaan heb je een prachtig uitzicht over de stad, het eiland Sentosa, Mount Faber Park, Universal Studios en nog veel meer vanuit vogelvluchtperspectief.

Wil je iets echt speciaals? Ga dan voor een viergangendiner in de kabelbaan van Singapore!

Ik bezoek de vlindertuin van Sentosa. In een fraai aangelegde overdekte tuin fladderen verschillende soorten tropische vlinders rond. Sommige zijn zo groot als mijn hand! Daarnaast is er een tentoonstelling met opgezette vlinders en excentrieke insecten.

De Merlion Walk is op Sentosa eiland is een aanrader. Een mooi aangelegd park verbindt de Merlion van Sentosa met de zee. Geïnspireerd op Dali kronkelen er verschillende fonteinen door het landschap. Kleurrijke mozaïeken maken het geheel af.

Ik sluit mijn bezoek aan Sentosa af met een gratis Sound and Light Show. De show is geweldig! Een drie-dimensionale lasershow laat mensen vliegen en bewegingen maken waar geen acteur tegenop kan, special effects zijn fenomenaal. 

Geschiedenis van Singapore: het oude Fort Canning Hill

De laatste morgen in Singapore bezoeken ik het fort van Singapore, wat midden in de stad op een heuvel met een mooi uitzicht ligt. Het park is mooi aangelegd en lekker rustig, maar van het fort zelf is niet zo heel veel meer over, op wat stukje muur na (begroeid met klim op) en een oude poort. OK, er zijn wat weggetjes die er in de 14de eeuw ook al hebben gelegen, maar die zijn zo goed gerestaureerd (gesaneerd?) dat er niks authentieks aan is.

Bij het fort ligt de Battle Box, een echte aanrader. De bunker was een belangrijk communicatiecentrum in WWII. Een gids, wassen poppen die ook nog eens bewegen vertellen, samen met geluids- en videofragmenten, de rest van het verhaal.

Je kunt online een ticket voor Fort Canning Hill Battle Box reserveren.

DE LEUKSTE SHOPPING MALLS IN SINGAPORE

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop in Singapore. Behalve kauwgum dan – dat is verboden.

Terwijl er buiten het centrum van Singapore vele kleine winkels liggen die vaak gerund worden door Indiërs en Chinezen vind je in het centrum vooral grote shopping malls. Zelfs als je niets wilt kopen is het leuk om hier even rond te zwerven, al is het maar om te genieten van de aico, te schuilen voor de regen of je te vergapen aan moderne architectuur en hoogbouw.

Orchard Road

Orchard Road is een van de langste en bekendste winkelstraten ter wereld. Alle bekende internationale merken hebben één of meerdere filialen gevestigd aan Orchard Road. Tussen alle winkels liggen de grote en luxe hotelketens. Shop till you drop? Gelukkig hoef je niet ver te lopen om in je bedje neer te ploffen.

Orchard Road is het neusje van de zalm in Singapore. De prijzen in de restaurants aan deze straat liegen er niet om. Mijn budget is niet zo ruim. Gelukkig heeft bijna elke shopping mall ook een food court, waar je lekker en heel betaalbaar kunt eten!

Stad onder de stad

De shopping malls van Singapore zijn via een ingenieus netwerk van tunnels aan elkaar gekoppeld. Je loopt zo van Suntec City naar Raffles City, Marina Square en Esplanade Mall. De Esplanade Mall ligt tegen het grote theater van Singapore aan. Een apart gebouw, wat veel weg heeft van een durian.

Een grappig weetje: bij Suntec City vind je tussen een aantal wolkenkrabbers in het Central Business District de grootste fontein ter wereld. Via een smal voetpad kun je tot in het hart van de fontein lopen. Hier mag je een wens doen. Wanneer je drie rondjes loopt terwijl je je rechterhand in het water steekt komt je wens uit.

Wil je liever met een gondel door een winkelcentrum varen terwijl je door een metersgroot raam naar buiten kijkt over een skyline met wolkenkrabbers? Dan moet je in Marina Bay Sands zijn. In Singapore is niets te gek – zo lijkt het.

NATUUR IN SINGAPORE: ONBEKENDE BEZIENSWAARDIGHEDEN

De meeste reizigers komen niet veel verder dan het centrum van Singapore. Logisch, als je niet veel tijd hebt kies je veelal voor de hoogtepunten van het land. Zo ben ik ook begonnen. Na verloop van tijd ken je de pracht en praal van Singapore wel en dan ga je op zoek naar nieuwe bezienswaardigheden. En ineens blijkt dat Singapore meer is dan een betonnen jungle. In het kleine landje is plek voor natuur. Deze plekken deel ik hieronder!

Chinese Gardens and Japanese Gardens in Singapore

‘Chinese and Japanese Gardens’ is eigenlijk een groot park in het westen van Singapore. Er staat een aantal traditionele pagoda’s. Daarnaast zijn er verschillende thematische tuinen, als een bonsaituin en een Chinese beeldentuin. Hier sta ik oog in oog met verschillende Chinese wijsheden.

Maar dat is nog niet alles. Tot mijn verbazing is er een ‘museum’ dat schildpadden ’tentoonstelt’ (turtle and turtois museum). Een aantal schildpadden loopt vrij rond door de tuin. Af en toe eten ze wat gras, maar ze laten zich ook voeren door bezoekers. Er is een vijver waarin de waterschildpadden een plons kunnen nemen. Er zijn echter ook (te kleine) bakken waarin andere land- en waterschildpadden huizen. Dat is jammer. 

turtle museum singapore

Singapore Zoo

Ik ben geen groot fan van dierentuinen. Ik zie dieren het liefst in het wild. Maar Singapore Zoo behoort tot de mooiste en modernste dierentuinen ter wereld en is daarmee een van de hoogtepunten van een bezoek aan Singapore.

De dieren zitten dan niet in kooien, maar zoveel mogelijk in hun natuurlijke habitat. Er zijn ongeveer 3600 dieren verdeelt over 410 soorten. Het park is ruim opgezet met duidelijke bewegwijzeringsborden. Er gaat een treintje door het park voor iedereen die minder ver kan of wil lopen.

In Singapore Zoo wonen veel katachtigen, apen en zelfs ijsberen.Soms heb je pech: door de ruime verblijven zijn de dieren niet altijd van dichtbij te zien. Zeker op zonnige dagen duiken veel dieren graag de schaduw in van de aanwezige bomen en struiken. 

singapore zoo singapore

Jurong Birdpark in Singapore

Ook ben ik naar Jurong Birdpark geweest, een park met – zoals de naam doet vermoeden – veel soorten vogels. Van dwergparkiet tot havik. Hoewel ik het Birdpark gaande weg steeds meer ging waarderen, moet ik bekennen dat het me toch een beetje tegenviel. Mijn verwachtingen zijn wellicht te hoog gespannen geweest na een bezoek aan de Singapore Zoo…

Het ligt aan de andere kant van de wereld, maar het vogelpark in Foz de Iguazu in Brazilië is veel mooier.

PRAKTISCHE TIPS SINGAPORE

Vliegen naar Singapore

Er gaan dagelijks directe vluchten van Amsterdam naar Singapore, onder andere met KLM en Singapore Airlines. Vanuit Singapore kun je goedkoop vliegen door Azië, bijvoorbeeld met Air Asia en JetStar.

Het vliegveld van Sinapore is immens! In de Changi Airport Premium Lounge kom je helemaal tot rust.

Overnachten in Singapore

Singapore is gemiddeld duurder dan de andere landen in zuidoost Azië. Toch kun je ook in Singapore zeer betaalbaar overnachten, zeker wanneer in de wijken China Town en Little India. En het leuke is: deze wijken zijn ook nog eens een stuk gezelliger dan het steriele Orchoard Road! Je kunt er bovendien heerlijk eten.

De omgeving van Geylen Road is leuk om te overnachten in Singapore. Hier vind je een mengsel van Indische en Chinese invloeden. De prijzen liggen er lager dan elders in het land, en alles is ook net wat minder schoon en georganiseerd. In deze buurt is Lodge41 een fijne optie. 

Lavender is een hippe wijk in opkomst. Tussen de kantoren en uitlopers van Little India vind je onder andere het betaalbare Rucksack Inn @ Lavender Street. Dit hostel heeft een ruim assortiment aan kamers, van private rooms tot gedeelde kamers. Hier vlakbij ligt het Arcadia Hotel. Kamers zijn wat duurder, maar hiervoor krijg je ook meer comfort.

Wil je midden in het centrum van Singapore overnachten en is locatie voor jou belangrijker dan een ruime kamer? Kijk dan eens naar deze Space pods bij Boat Quay. Je slaapt hier in een capsule die net groot genoeg is voor jou en je bagage. (Ik geef toe, hier overnachten is niet mijn ding!)

Eten in Singapore

De Singaporese keuken is een mengeling van overheerlijke Chinese, Maleise en Indiase gerechten. Eten in restaurants kan prijzig zijn, maar een maaltijd in een van de zogenaamde Hawkers Stalls of Foodcourts is erg goedkoop.

Is Singapore duur?

Als gezegd, Singapore is duurder dan de buurlanden. Toch is een vakantie in Singapore beslist niet alleen weggelegd voor de rijken. Wanneer je buiten het centrum eet en overnacht is Singapore heel betaalbaar en ook geschikt voor backpackers!

In deze blog lees je meer over het budget voor Singapore.