Doen in Skopje: bezienswaardigheden en tips

Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië, wordt door veel reizigers over het hoofd gezien. Dat is jammer, want Skopje is een mooie plek in de Balkan en een fijne bestemming voor een stedentrip. In deze blog lees je meer over de leukste bezienswaardigheden in Skopje.

Tip: Dit zijn leuke routes door de Balkan.

Bezienswaardigheden Skopje: Macedonia Square

Het is net droog wanneer ik gewapend met camera naar de Postad Makedonija (Macedonia Square), een plein symbool staat voor de luxe en welvaart in Noord-Macedonië. Wanneer ik langs de oevers van de rivier de Vardar loop kijk ik mijn ogen uit. Aan de rivier liggen statige oude gebouwen, welke in de avond fraai verlicht zijn. Ik ben op de Balkan, maar de architectuur doet me denken aan het oude Rome. Het centrum van Skopje is zeer fotogeniek – zeker ’s avonds als alles mooi verlicht is. 

Rondom Macedonia Square staan verschillende standbeelden. Door het plaatsen van honderden standbeelden wil het trotse Noord-Macedonië aandacht geven aan de geschiedenis van het land. Buurland Griekenland is hier minder blij mee.

Macedonia Square en de omliggende straten vormen het bruisende hart van de stad. Je kunt hier heerlijk eten in Skopje!

Stone Brigde Skopje

Vlak bij Macedonia Square ligt de Stone Bridge, een eeuwenoude brug die het ‘moderne’ Macedonia Square verbindt met Skopje Old Town. De brug is een bezienswaardigheid op zich.

De stenen brug van Skopje dateert uit de vijftiende eeuw. De brug heeft een lengte van maar liefst 214 meter. Wanneer je midden op de brug staat heb je een fraai uitzicht over de rivier de Vardar en het Archeological Museum of Macedonia.

Bezoek je Skopje met kinderen? Bij de brug is een soort van kermis met een leuke zweefmolen.

De bazaar van Skopje Old Town, Noord-Macedonië

Skopje Old Town vormt een van de grootste bazaars van de Balkan. Het is heerlijk om door de wirwar van smalle straten en steegjes te slenteren. Overal zijn kleine winkeltjes, terrasjes met koffie en zoete Turkse thee en er zijn veel winkels met souvenirs als wijn, honing en foute koelkastmagneten.

Aan de rand van Skopje Bazaar ligt het Holocaust Museum.

Sveti Pass kerk

Onderweg van de bazaar naar Fort Kale stuit ik al snel op de Sveti Pass kerk, een kerk uit de 16de eeuw met een mooi houten interieur. Naast het houtsnijwerk zijn er in Sveti Pass veel kleurrijke fresco’s te bewonderen. Een groot deel van de kerk ligt onder de grond, want in de tijd van de Turken mochten kerken niet hoger zijn dan de moskee. Dat is nog eens creatief omgaan met de regels!

De Sveti Pass Kerk is de belangrijkste kerk van Skopje. In de tuin ligt Goce Delchev begraven, een Macedonische held.

Doen in Skopje: bezoek Fort Kale (en geniet van het uitzicht)

Fort Kale wordt ook wel Fort Skopje genoemd. Het oude fort grenst aan de bazaar en is voor vele hét hoogtepunten van Skopje. Het kost wat moeite om via de bazaar naar deze bezienswaardigheid te komen, maar als je door het doolhof van kleine straatjes je weg gevonden hebt, dan weet je waar je het voor doet!

Helaas is maar een klein deel van het historische fort uit de zesde eeuw geopend voor het publiek. Wanneer je een rondje maakt over de buienmuren van het fort kun je genieten van het uitzicht over de stad en de oosterse Bazaar met zijn hamans en moskeeën.

Van het interieur van deze historische bezienswaardigheid is weinig over, zelfs de binnenmuren ontbreken. In plaats van een antiek vloerkleed ligt er nu een kleurrijk tapijt van gras en wilde bloemen.

Een bezoek aan Kale Fort is gratis.

Wandelen in Noord-Macedonië: van Skopje naar het Millennium Cross

Waar ik ook sta in Skopje, bijna altijd zie ik het Millennium Kruis. Dit metalen kruis staat op de berg Vodnu op een hoogte van ruim duizend meter. Het kruis zelf is maar liefst 66 meter hoog. Persoonlijk vind ik het kruis niet echt mooi – al is het uitzicht vanaf de bergen bij Skopje erg spectaculair.

De kabelbaan naar het Millennium kruis is heel populair onder de lokale bevolking. Dicht bij het kruis zijn vele speeltuinen en picknicktafels en is het een drukte van belang. Dit is een leuke plek voor een bezoek aan Skopje met kinderen!

Tip: Ik combineer de populaire bezienswaardigheid in Skopje met een wandeling naar het klooster Panteljemon.

Bezienswaardigheden omgeving Skopje: de berg Vodno en Klooster Panteljemon

Vanuit het Millennium Cross sta je binnen een paar minuten in de natuur van Noord-Macedonië.

Ik loop door de bossen van de berg Vodno. Terwijl de wind zachtjes mijn gezicht streel, hoor ik de vogels fluiten. In de verte klinkt een koekoek. Een schuchtere hagedis glipt weg in het gras, ik zie nog net zijn staart verdwijnen. Vlinders dartelen in de zon. Het weer tijdens mijn vakantie in Noord-Macedonië is niet om over naar huis te schrijven: na een week met veel regen geniet ik extra van de zonnestralen.

Tip: bezoek ook de Matka Canyon als dagtrip vanuit Skopje. 

Ineens vang ik een glimp op van het klooster tussen de bomen. Mooi! Groot is het Panteljemon klooster niet, maar in het klooster zijn mooie fresco’s te zien. Naast het fraaie klooster is een terras. Terwijl ik geniet van een colaatje belt de vriendelijke ober een metertaxi die me terug naar Skopje brengt. 

Overnachten in Skopje

Zoek je een leuke plek om te overnachten in Skopje?

Tip: reis vanuit Skopje naar Ohrid