West-Bohemen: doen in onbekend Tsjechië

West-Bohemen wordt meestal overgeslagen tijdens een rondreis door Tsjechië. Dat is raar, West-Bohemen heeft alles in huis voor een geslaagde Tsjechië vakantie. Hier vind je fraaie natuur, unieke landschappen en leuke historische bezienswaardigheden. In deze blog lees je wat te zien en wat te doen in West-Bohemen.

Zien in West-Bohemen: historisch Loket

Loket is een middeleeuws stadje aan de rivier de Ohre in het westen van Tsjechië. Het stadje is pittoresk gelegen op een heuvel midden in het groen.

Ik parkeer de auto net buiten de stad. Wanneer ik uit de auto stap maakt mijn hart een sprongetje: voor me op een heuvel ligt het ommuurde Loket. Het kasteel van Loket toornt boven de stadsmuren uit. De laatste zonnestralen van de dag vallen precies op het kasteel: zo komt de bezienswaardigheid in West-Bohemen het meest tot zijn recht. Het kasteel van Loket dateert uit de dertiende eeuw.

De Duitse dichter Goethe heeft Loket veel bezocht, hij beschrijft Loket als “onbeschrijflijk mooi, als een kunstwerk dat van alle kanten te bewonderen is”. Ik zou het niet beter kunnen verwoorden!

Veel mensen bezoeken Loket alleen voor het kasteel. Dat is begrijpelijk, het kasteel is écht een hoogtepunt. Maar Loket heeft meer. Langs het oude stadsplein staan fraaie oude panden en gezellige terrasje. Pizza’s en traditionele gerechten wisselen elkaar af, je kunt hier culinair genieten!

SOOS: wandelen in Tsjechië

SOOS is een bijzondere bezienswaardigheid in Tsjechië. Het is een natuurgebied met zogeheten ‘mofetten’, deze borrelende putten zijn overblijfselen van vulkanische activiteit. Door het natuurgebied loopt een houten vlonderpad, waardoor je echt tot vlak bij de borrelende aarde komt.

Het voelt vreemd om te wandelen in een wit landschap. Nee, het is geen sneeuw. Naast het vlonderpad liggen uitgestrekte vlaktes met versteende skeletten van kleine algen. Dit is echt te bizar voor woorden!

Wanneer je meer wilt weten over het ontstaan van deze mooie plek in West-Bohemen moet je zeker een kijkje nemen bij het kleine museum tegenover de ingang.

Vlak voordat je aankomt in SOOS passeer je een spoorlijn met een klein station. Hier ligt een soort van spoorwegmuseum. De oude treinen rijden alleen in het weekend – het kan dan erg druk zijn in Soos National Conservation Area.

SOOS met kinderen

Reis je door Tsjechië met kinderen? Bij de entree van SOOS is een soort van ‘kinderboerderij’. Het wandelpad door SOOS is toegankelijk voor kinderwagens en buggy’s.

Pilzen Tsjechië: meer dan bier

Pilzen staat bekend als de bierstad van Tsjechië en misschien wel de hele wereld. De stad Pilzen is ook leuk als je geen bier drinkt!

Pilzen is een gezellige stad, het knusse centrum wordt gedomineerd door bloemen en kleurrijke huizen. Aan de rand van het centrum ligt het supergave Techmania Science Center, een interactief wetenschapsmuseum voor jong en oud.

Nerd alert. Ik houd van natuurwetenschappelijke musea (ik doceer niet voor niks scheikunde). De kleine reiziger vermaakt zich ook, zij houdt van knopjes en lampjes. De scheikundeafdeling van Teckmania Science Center is klein, wat ruimschoots gecompenseerd wordt door alle spannende natuurkundeproefjes.

Wandelen in Tsjechië bij Svator Rocks

Tsjechië is een veelzijdig land, er zijn veel gevarieerde mooie plekken in Tsjechië. Vooral de bizarre landschappen met rare rotsformaties laten mijn hart sneller kloppen. Deze liggen in Boheems Paradijs, Boheems Zwitserland en veel minder in het westen van het land.

Google maps en de foto’s daarin zijn een belangrijke bron van inspiratie voor mijn roadtrip door Duitsland en Tsjechië. Bij toeval stuit ik op Svatosske Skaly (Svatos Rocks), dit zijn grote rotsformaties van graniet vlak bij Karlovy Vary.

Svatosske Skaly is een wonder van moeder natuur. De grillige rotsformaties rijzen steil omhoog naast de kabbelende rivier de Ohre. Via een wiebelende hangbrug loop ik naar de overkant van de rivier. Svator Rocks is een heerlijke plek om te klimmen en te klauteren!

Tip: Bij Svator Rocks kun je ook kajakken op de rivier de Ohre.

Kuuroord Karlovy Vary in West-Bohemen

Karlovy Vary is een oude Tsjechische badplaats. De geschiedenis van Karlovy Vary gaat terug naar de 14de eeuw, toen was de geneeskrachtige werking van de warmwaterbronnen in West-Tsjechië al bekend bij de lokale elite. De stad breidde zich uit en floreerde. Begin vorige eeuw was Karlovy Vary een belangrijk kuuroord en het vormde daarmee een decor van sociale, culturele en diplomatieke ontmoetingen.

Wanneer ik langs de kuurhuizen en sjieke hotels loop, valt me op dat de gemiddelde leeftijd op straat hoog is. Ik val uit de toon met mijn wandeloutfit en blonde haren. Ik werp een snelle blik op een aantal etalages met dure tassen en gouden sieraden. Een bordje bij de deur vertelt me dat kinderwagens en ijsjes niet welkom zijn in de winkel. Karlovy Vary ademt ouderdom en vergane glorie uit.

Karlovy Vary met kinderen

Gezinnen zijn meer op hun plek aan de rand van de stad. Een funicular brengt je naar de bosrijke top van de heuvel met een uitzichttoren, kinderboerderij, vlindertuin en gezellig terras.

Natuurpad Kladska: wandelen langs helderblauwe meren

Kladska in West-Bohemen is een mooie plek in Tsjechië. Rondom het kleine meer van Kladska loopt een vlonderpad door de graslanden en bossen. Langs het natuurpad – geschikt voor jong en oud – staan informatieve borden met informatie over de natuur in dit deel van Tsjechië. Sommige borden zijn extra leuk: bij deze interactieve borden kun je dierengeluiden luisteren!

Aan de rand van het meer liggen verschillende plekken om te slapen. Je kunt hier ook lekker eten na de wandeling.

Tip: Reis je naar Tsjechië met kinderen? Er is een leuke speeltuin en in de zomer staan er opblaasbadjes voor een verfrissende duik.

kladska tsjechie kinderen

Slapen in West-Bohemen

Zoek je een bijzonder plekje in West-Tsjechië om te overnachten?

Vlakbij Loket ligt een fraaie AirBnb. Het appartement beschikt over een zeer ruime woonkamer (met slaapbank) en een apparte slaapkamer. In de volledig uitgeruste keuken kun je eenvoudig je eigen maaltje bereiden, maar er liggen voldoende leuke eetgelegenheden in de omgeving. Op doordeweekse dagen kun je zelfs eten (ontbijt of lunch) in het restaurant van de eigenaresse van de AirBnb.

Dit appartement is zeer geschikt voor kleine kinderen, al is er geen eigen tuin of balkon.

Op weg naar SOOS passeer je restaurant/pension Selsky Dvur. Dit is sowieso een fijne plek om te eten in Tsjechië: op het ruimte terras kun je voor een klein prijsje traditionele Tsjechische gerechten proeven. Kinderen kunnen heerlijk spelen op het erf, hier ligt een bonte verzameling fietsjes, skelters en driewielers klaar om gebruikt te worden.

Schapen en zonnebloemen

Op de Duits-Tsjechische grens ligt het dorpje Hohenberg an der Eger. Officieel ligt Hohenberg an der Eger nét niet in Tsjechië, maar het ligt zó dicht bij de grens en het is zó leuk dat is deze leuke plek absoluut wil noemen in deze blog over West-Bohemen.

Hohenberg an der Eger staat bekend om zijn burcht – zoals zo veel Duitse (en Tsjechische) dorpen gebouwd zijn rondom een kasteel of burcht. De burcht van Hohenberg is niet echt een bezienswaardigheid, er zijn mooiere kastelen in Duitsland. De echte reden om naar Hohenberg an der Eger is de bijzondere overnachting bij Gasthof zur Burg.

Gasthof zur Burg is een echt dorpshotel. Ik ontbijt er met geurende broodjes en vers fruit terwijl ik uitkijk over het dorpsplein en de burcht. Na het ontbijt mogen we met de eigenaar van het appartement mee om de kippen, eenden en schapen te voeren. Dat is leuk!

Na een uitgebreide knuffelsessie met de schapen verlaten we de regio terwijl we verrast worden door uitgestrekte velden met zonnebloemen. Dag Tsjechië, tot de volgende keer!

Tip: Wil je écht bijzonder overnachten op de grens met Tsjechië? Boek dan deze glazen ‘bubbel’ met whirlpool en geniet ’s nachts van miljoenen sterren.