Bhaktapur: de mooiste koningsstad van Nepal

Nepal was ooit onderverdeeld in drie koninkrijken met veel geld en macht. Één van deze koningssteden is het stadje Bhaktapur in de Kathmanduvallei. Bhaktapur is rijk aan authentieke architectuur en oude sculpturen. 

Veel reizigers bezoeken Bhaktapur als dagtrip vanuit Kathmandu. Ik besluit een paar nachten in het stadje te overnachten en ook de tijd te nemen voor enkele bezienswaardigheden rondom Bhaktapur.

houtsnijwerk bhaktapur

Hoogtepunten in Bhaktapur: de tempels van Durbar Square

Meteen na aankomst in Bhaktapur bezoek ik Durbar Square, een groot plein met tempels. De meeste tempels worden niet actief meer gebruikt.

Overdag is het plein overladen met toeristen, maar wanneer de zon langzaam omlaag zakt verdwijnen alle dagjesmensen. Wat overblijft zijn de vele Nepalezen die over het plein flaneren of op de trapjes van de tempel zitten. Dit is voor mij de mooiste tijd van de dag. Ik geniet van het zachte licht en ik ben blij dat ik een van de weinige buitenlanders ben. 

tempel bhaktapur

Taleju Chowk is de enige tempel op Durbar Square die actief wordt gebruikt. Een grote, gouden poort scheidt de tempel van de wereld er buiten. Soldaten met grote geweren houden de wacht. Ik mag de tempel niet in als niet-hindoe. Ik loop een rondje om de tempel en ik vergaap me aan de buitenkant. Daarna breng ik een bezoek aan het waterbassin bij de tempel. Dit is een groot bad versierd met Naga (heilige slangen).

national art gallery bhaktapur

Nadat ik me vergaapt heb aan de vele tempels loop ik naar de National Art Gallery aan het plein. Het museum is niet echt groot. Behalve beelden en afbeeldingen van de koning is er een indrukwekkende collectie hindoeïstische tangka’s (heilige doeken) en oude manuscripten. Deze zijn getekend en geschilderd op palmbladen.

De tempel van de Erotische Olifant

Net buiten de stadspoort naar het oude centrum ligt de tempel van de Erotische Olifant. Mijn oog valt op het houtsnijwerk. In tegenstelling tot de meeste tempels in Bhaktapur zijn hier geen afbeeldingen van goden en halfgoden. Hier staat het dierenrijk centraal. De houten dieren (en mensen) nemen de meest verbazingwekkende standjes aan.

tempel dieren bhaktapur

Taumadhi Square en de Nyatopola tempel

Durbar Square is het populairste plein van Bhaktapur. Hier zijn alles dagjesmensen uit Kathmandu. Maar wanneer je het drukke plein achter je laat ontdek je al snel dat Bhaktapur veel meer bezienswaardigheden heeft

Ik dool tussen nauwe straatjes met traditionele huizen en kleine winkeltjes. Gelukkig is dit deel van de stad autovrij. Ineens bereik ik mijn doel. De bebouwing stopt abrupt en de nauwe straatjes eindigen op een groot plein met veel tempels. Taumadhi Square (Taumadhi Tole) ligt op slechts een paar minuten van Durbar Square.

De Nyatopola tempel is de meest indrukwekkende tempel van het plein. Deze bestaat uit vier verdiepingen. Helaas mag ik ook deze tempel niet in, dus besluit ik maar weer om er een rondje omheen te lopen en van de buitenkant te genieten. Ineens hoor ik iemand roepen. Ik kijk omhoog en zie een jonge Nepalees. Hij wenkt me naar boven. Even twijfel ik, maar aangemoedigd door een groepje locals klim ik de tempel op. Het is een aardige klim tussen de stenen leeuwen en olifanten op de tempel. Maar eenmaal boven geniet ik van het uitzicht over de stad.

nepal bhaktapur pottery

Pottery Square in Bhaktapur

Pottery Square is de woon- en verblijfplaats van verschillende pottenbakkers. Hier maakt men kruiken in allerlei maten, rare beelden, olielampen en asbakken.

De winkeltjes voor toeristen maken hier plaats voor kleine supermarktjes en slagers. Er lopen kippen en geiten rond op straat. Bewoners doen de was bij een van de vele bronnen. Op de grond liggen chili’s en graan te drogen in de zon. 

Ik word meegezogen door een doolhof van kleine straatjes bij Pottery Square. De oude huizen die prachtig gedecoreerd zijn met houtsnijwerk. De sfeer is gemoedelijk en ik vind het heerlijk om hier even te verdwalen.

bhaktapur geit

Terug in de tijd bij Tachupal Squar

Tachupal Square (Tachupal Tole) is het oorspronkelijke centrale plein van Bhaktapur. Pas in de 16de eeuw nam Durbar Square deze rol op zich.

Gelovigen uit Nepal en India komen om zich te laten zegenen in de Dhatatreya Tempel. Wat een spektakel. Voor de tempel staat een mooi standbeeld met een Garuda.

Bhaktapur is geweldig voor een paar dagen. Wanneer je dwaalt door de stad waan je je in een groot openluchtmuseum. 

openlucht museum

Bezienswaardigheden rondom Bhaktapur

Avontuur op de  bus

Net buiten Bhaktapur ligt de prachtige Changu Narayan Tempel. Deze authentieke tempel wordt (nog) overgeslagen door de meeste reizigers. Elke 30-45 minuten rijdt er over de hoofdweg een bus richting de tempel. De bussen zijn echter voller dan vol, en zo zie ik mezelf ineens op het dak van de bus zitten samen met 27 Nepalese mannen. En dat als vrouw. Oeps. Dit is een beetje ongepast.

Ik moet me goed vasthouden om niet van het dak van de bus af te geleiden, voor mijn gevoel zit ik echt te dicht bij het randje! Ook wil ik mijn fototas beschermen….. Alsof dat nog allemaal niet genoeg is, rijden we rakelings onder overhangende bomen door, of nog erger, onder elektriciteitsleidingen. Met mijn lange lijf moet ik meerdere keren bukken om niet onthoofd te worden door een of andere hindernis. Ik neem me dan ook voor om niet meer op het dak van een bus te zitten de komende tijd.

Changu Narayan Tempel bij Bhaktapur

De Changu Narayan tempel is de oudste tempel uit het Bhaktapur district. De tempel heeft een plekje veroverd op Unesco’s werelderfgoedlijst. De tempel ligt aan een klein pleintje en wordt van alle kanten bewaakt door stenen dieren als olifanten, leeuwen, en gevleugelde leeuwen. 

rijstvelden bhaktapur

Trekking van Changu Narayan naar Bhaktapur

Ik besluit vanaf de tempel terug te lopen naar Bhaktapur, een wandeling van ongeveer zes kilometer.

De weg is soms niet meer dan een klein modderpad. Ga ik wel goed? Gelukkig zijn er voldoende toevallige voorbijgangers om de weg aan te vragen. En zo stap ik verder door verschillende dorpen, langs velden met rijst en graan en zo nu en dan tussen de geiten en de koeien door.

Mensen groeten vriendelijk en kinderen komen achter me aan gehold en vragen of ze op de foto mogen. Ik reis even terug in de tijd naar een onbekend en authentiek stukje Nepal. Wat is dit genieten! Het regent een beetje, maar dat mag de pret niet drukken.

Na ruim een uur bereik ik mijn guesthouse. Gelukkig, net op tijd. De hemel breekt open en het stopt niet meer met regenen. 

bhaktapur kathmanduvallei

Tips voor reizen naar Bhaktapur

Reizen naar Bhaktapur

Bhaktapur ligt op slechts twintig kilometer van Kathmandu. De goedkoopste manier om er naar toe te reizen is met de bus. De bus vertrekt vanaf Ratna Park in Kathmandu naar Bhaktapur. Hoewel het ritje maar twintig kilometer is, dus de bus er vaak een uur over.

warerbassin durbar square

Accommodatie in Bhaktapur

Veel reizigers gaan maar een dagje naar Bhaktapur. Dit is haalbaar, zeker wanneer je eigen vervoer hebt. Toch heeft het ook zijn charme om in één van de koningssteden te overnachten.

Veel reizigers kiezen er voor om de koningssteden te bezoeken als dagtrip vanuit Kathmandu. Dit is haalbaar, zeker wanneer je eigen vervoer hebt. Toch heeft het ook zijn charme om in één van de koningssteden te overnachten.

festival nepal

In Bhaktapur slaap ik in het knusse Sunny Guest House and Cafe. Dit is een fijne budgetaccommodatie met kamers met fan, ontbijt, eigen badkamer en uitzicht op de tempel. Het personeel is vriendelijk en er is een voortreffelijk restaurant.

Stiekem is er één nadeel aan overnachten in Bhaktapur in de maand augustus: de stad staat in het teken van een lokaal festival. Heel gezellig, maar het is een vreemde manier van ontwaken wanneer er ’s ochtends om half 7 een drumband onder je (open!) slaapkamerraam door trekt. En wanneer je denkt bekomen te zijn van de schrik, komt er een half uur later nog een…. En nog een…

Ik bezoek de koningsstad Patan vanuit Kathmandu.