Delft met kinderen: meer dan porselein en geschiedenis

Delft staat bekend om zijn Delfts blauw en historische grachten, én het is een fantastische bestemming voor een gezinsuitje! Met een mix van cultuur, geschiedenis en speelse activiteiten biedt de stad volop mogelijkheden voor een weekendje weg met kinderen.

In deze blog deel ik de leukste tips voor een bezoek aan Delft met kinderen.

mural met delfs blauw

Het regent wanneer we de trein uit stappen. En niet zo’n beetje ook. Op dat moment weten we nog niet dat het het hele weekend niet droog gaat worden. Gelukkig is er altijd veel te doen in Delft met kinderen. Óók in de regen.

plataan tijdens een bezoek aan delft met kinderen

Overnachten in Delft met kinderen

We zijn uitgenodigd om een nachtje te komen slapen in de Hotel de Plataan in het oude centrum van Delft. Dit bijzondere hotel combineert duurzaamheid, gastvrijheid en creativiteit op een verrassende manier. Geen enkele kamer is hetzelfde.

Wij slapen in de Schietwilg. De kamer is warm, maar de muurschilderingen geven het Hollandse klimaat van de dag passend weer: de wind ruist door de wilgenbomen en het water stroomt door het ouderwetse waterrad. Terwijl manlief en ik ons nestelen in het comfortabele tweepersoonsbed, heeft de kleine reiziger de nis met het stapelbed ontdekt. Ze ploft met een boek op bed, om even later enthousiast mede te delen dat er een MUIS in de kamer is. Het blijkt een kleine muurschildering te zijn. Wat een grappig detail!

Ga je naar Delft met kinderen? De familiekamers van de Plataan zijn ruim genoeg voor vier personen.

muurschildering in de plataan

Doen in Delft met kinderen

Er is veel te doen in Delft met kinderen. In de binnenstad zijn verschillende speeltuintjes voor kleine gasten. De kleine reiziger heeft andere plannen, zij wil naar het museum. (Stop de tijd, wanneer heeft ze bedacht dat ze groot is?)

Nieuwe Kerk

Voor avontuurlijke gezinnen is de klim naar de top van de Nieuwe Kerk een aanrader. De toren moet een geweldig uitzicht over Delft en de omgeving bieden. (Deze activiteit in Delft is niet geschikt voor kinderen onder de 5 jaar.) Helaas is het weer zó slecht tijdens onze stedentrip naar Delft, dat de toren gesloten is.

Op school heeft de kleine reizigers iets geleerd over het koningshuis en ze vindt het geweldig dat ze de graven van oude vorsten kan zien in de Nieuwe Kerk in Delft. Ik vind het mooi om te zien hoe ze dingen die ze op school leert, combineert met indrukken die ze op doet op reis.

delft in de winter

In de kerk ligt een soort rode loper langs verschillende graven van invloedrijke vorsten en Delftenaren. Bij de belangrijkste graven staan panelen met achtergrondinformatie en grappige weetjes en verschillende schermen met bewegend beeld maken de tentoonstelling interactief.

De Nieuwe Kerk valt goed in de smaak!

De Oude Kerk

Naast de Nieuwe Kerk is er een tweede iconische kerk die bepalend is voor de skyline van de stad Delft. Dat is de Oude Kerk. Met je ticket van de Nieuwe Kerk mag je ook bij de Oude Kerk naar binnen.

beeld in de oude kerk in delft

In de Oude Kerk bezoeken we een bijzondere grafschildering die is ontdekt tijdens de restauratie van het grafmonument van Piet Heijn. De bijzondere muurschildering ligt normaal verscholen achter het graf van de beroemde (en beruchte) zeevaarder en is nu tijdelijk te bezichtigen door een speciaal daarvoor geconstrueerde doorgang.

De kleine reiziger is niet echt geïnteresseerd in het graf (al vindt ze het liedje leuk). Ze vindt de tijdelijke tentoonstelling in de Oude Kerk interessanter.  

Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof is een museum over Willem van Oranje en de Nederlandse republiek met kunst en handwerk uit de 17e eeuw. Het museum is verrassend leuk!

porcelein in museum prinsenhof

Er zijn oude schilderijen te zien, er zijn antieke gebruiksvoorwerpen te bewonderen en er is natuurlijk aandacht voor Delfts Blauw en ander porselein. Dit alles wordt tentoongesteld in een statig oud gebouw met héle scheven vloeren en een kogelgat op de plek waar Willem de Zwijger vermoord is.

Kinderen van 9 jaar en ouder kunnen bij de entree een koffer huren, met daarin een speurtocht om de moord van Willem de Zwijger op te lossen. Jongere kinderen krijgen een bingo-kaart. Wanneer je alle voorwerpen op de kaart hebt gevonden, krijg je een leuk boekje.

Tip: kijk ook even op de website van het museum, er worden regelmatig activiteiten voor kinderen georganiseerd.

museum prinsenhof in delft met kinderen

Street art in Delft

Delft is een stad vol street art. We maken samen een stadswandeling en gaan op zoek naar mooie kunstwerken. Het is bijzonder om te zien hoe de geschiedenis van Delft in de straatkunst tot leven komt: we spotten verschillende uitvoeringen van het Melkmeisje van de Delftse kunstenaar Vermeer, we zien Antonie van Leeuwenhoek, Hugo de Groot en natuurlijk Willem de Zwijger.

Er komt nog een uitgebreide blog over street art in Delft. Hier vind je andere leuke steden met street art in Nederland.

straatkunst in delft

Royal Delft (De Porceleyne Fles)

De Royal Delft is een museum en fabriek van Delfts blauw aardewerk. Ook in dit museum is er een speurtocht uitgezet voor kinderen.

In het eerste deel van het museum zijn voorwerpen van Delfts Blauw tentoongesteld en is er oog voor de ontwikkeling van het ambacht door de eeuwen heen. In het tweede deel van het museum, de eigenlijke fabriek, kunnen kinderen zien hoe het schilderen en bakken werkt.

Er worden regelmatig workshops georganiseerd waarbij jong en oud zélf een witblauw baksel kunnen creëren.

royal delft

TU Delft Science Centre

Tijdens mijn zoektocht naar leuke plekken voor Delft met kinderen stuit ik op het TU Delft Science Centre. De museum ligt op de campus van de Technische Universiteit Delft, kinderen die houden van wetenschap en techniek kunnen hun hart ophalen. Ze kunnen hier experimenteren, zelf dingen bouwen en ontdekken hoe technologie werkt. Van robotica tot bouwkunde: het is leerzaam én leuk!

Helaas is het museum gesloten tijdens ons bezoek. Naar verwachting gaat het Science Centre in Delft in het voorjaar van 2025 weer open.

Tip: Het je een paar kleine onderzoekers thuis zitten en heb je geen concrete plannen voor een stedentrip naar Delft? Op de website van het museum staan ook leuke activiteiten voor thuis.

Niet ver van Science Centre Delft ligt Café X, een leuke plek om te lunchen in Delft. Het café heeft een bijzondere inrichting met veel groen, een klassieke caravan en andere vintage vervoermiddelen als decoratie.

delfs blauwe kerstbal

Eten in Delft: Gaia restaurant

Er zijn veel leuke plekken om te eten in Delft met kinderen. Onze favoriet is Gaia Restaurant, dit is tevens het restaurant bij ons hotel in Delft.

GAIA ligt een het Doelenplein, het allerleukste  en gezelligste plein van Delft. Het restaurant (met bar, wijnkast en fijne zithoek) beschikt over een menu met lekkere gerechten met een eigen twist. Naast een burger of een goed stuk vlees zijn er voldoende vegetarische opties.

jenny in gaia restaurant

Ik genoot van een burrata met perzik, radijs, dragon en vliegbloesem, gevolgd door de lekkerste pompoenravioli ooit! Als toetje heb ik voor peer met ijs, karamel en witte chocolade gekozen.

Bezoek je dit restaurant tijdens een weekendje Delft met minderen? Er liggen verschillende spelletjes voor het grijpen.

taart eten in delft

Meer tips voor Delft met kinderen

Ondanks de regen hebben wij veel leuke dingen kunnen doen. Heb jij ook pech met het weer tijdens je bezoek aan Delft met kinderen en weet je écht niet wat te doen in de regen? Weet dat er ook een Monkey Town is.

Bij lekker weer is Kinderboerderij Tanthof een fijne plek. Hier kunnen kinderen dieren aaien en voeren, er is een speeltuin én een waterspeeltuin. Bij Knus in recreatiegebied de Delftse Hout kun je lekker lunchen aan het water, terwijl de kindjes kunnen ravotten in de natuur.

Wist jij dat Delft zo leuk is? Laat je verrassen door de charme van Delft en geniet van een onvergetelijk bezoek aan Delft met kinderen.