Tips voor fotograferen in de woestijn

Overal zand. In je neus en in je camera (als je pech hebt). Maar ook mooie landschappen. Met deze tips over fotograferen in de woestijn kom je beslist thuis met mooie foto’s van je woestijnreis. En houd je je camera schoon!

De schoonheid van de woestijn

Ik lig op mijn rug en ik kijk omhoog. Langzaam zakt de maan weg achter de heuvels. Mijn ogen hebben even de tijd nodig om te wennen aan het gebrek aan licht, maar dan zie ik meer en meer sterren fonkelen boven mijn hoofd.

Deze nacht in de Sinaï-woestijn in Egypte zal ik nooit vergeten. Woestijnen zijn mooi, magisch en alles behalve saai.

Fotograferen in de woestijn

Alles wat mooi is, moet blijven. In mijn herinnering of op de foto. Fotograferen in de woestijn is niet heel moeilijk, maar er is toch een aantal dingen waar je op moet letten.

Hoe bescherm je je camera tegen zand?

Wees in de woestijn altijd voorzichtig dat er geen zand in je camera komt. De kleine korreltjes kunnen zorgen voor vlekjes op je sensor, maar kunnen in het ergste geval zelfs voor kleine krasjes zorgen. Zandkorrels die IN je lens zitten, krijg je er (bijna) niet meer uit.

Zand komt niet zomaar in je camera. Wanneer je een camera en lens met weather sealing hebt, is je camera vanuit de fabriek al beschermd. De Olympus OMD systeemcamera’s hebben weather sealing. Ook de Canon L-lenzen kunnen tegen een stootje.

Een goedkopere optie is een regenhoes. Deze is te koop voor elke camera plus lens.

Uiteraard moet je heel voorzichtig zijn met het verwisselen van je lens (liever niet doen!) en batterijen.

Tip: wil je perse je lens wisselen in de woestijn? Zorg dan dat je beschut staat met je rug naar de wind.

Warmte in de woestijn

Camera’s kunnen niet goed tegen warmte. Leg je camera NOOIT in de volle zon of op de hoedenplank van een auto. Smeermiddel kan voor vlekken op de sensor en op de foto’s zorgen – de camera is dan niet meer te gebruiken.

Het schoonmaken van je camera bij fotograferen in de woestijn

Wat moet je doen als je zand of stof op de camera hebt? Maak de camera dan voorzichtig schoon met een blaasbalg. Ga niet wrijven met een doekje, scherpe zandkorrels kunnen de coating van de lens beschadigen.

Het gebruik van een zonnekap beschermt de lens tegen vuil.

Tip: Lees hier meer over accessoires voor fotografen.

Landschappen fotograferen in de woestijn

In (bijna) iedere woestijn vind je unieke landschappen. Ga op zoek! Speel met de vele lijnen die de woestijn rijk is, en maak gebruik van de mooie kleuren van het zand en het gesteente.

Vergeet niet om soms ook een close-up te maken. Van de bewoners van de woestijn, van een passerende kameel of van zandpatronen in de zandduinen. Macro-opnames in de woestijn kunnen voor verrassende plaatjes zorgen.

Het gouden uurtje

Overdag is het meestal erg zonnig in een woestijn. Het licht is dan hard. Dit zorgt meestal niet voor de mooiste foto’s.

Fotograferen in de woestijn kan het beste in de vroege ochtend of late namiddag. Het licht is dan mooi zacht, wat resulteert in sprookjesachtige plaatjes. En vergeet de prachtige zonsondergangen niet!

Tip: lees meer over het fotograferen van de zonsondergang.

sterren woestijn

Het fotograferen van sterren in de woestijn

In de woestijn is het vaak helder. Ideaal voor astrofotografie! Met je camera op statief kun je vele sterren fotograferen. Met een zaklampje kun je eventueel de voorgrond bijlichten.

Een foto waar je geduld voor moet hebben, maar het resultaat wordt veelal beloond.