Ben jij helemaal fan van het fotograferen van de zonsondergang? Met deze tips worden je foto’s van de ondergaande (of opkomende) zon nóg mooier!
Compositie bij het fotograferen van de zonsondergang
Bij een mooie zonsondergang denk je vrijwel meteen aan een rode bol dien langzaam de zee in zakt. Niks mis met clichés! Let je er bij het fotograferen van de zonsondergang op dat de horizon recht loopt: anders zou al het water zomaar weg stromen.
Plaats de horizon niet precies in het midden van de foto: foto’s met 1/3 land en 2/3 lucht zijn vaak spannender om naar te kijken. Zeker wanneer de lucht bedekt is met fraai gekleurde wolken of zonnestralen.
Kies een spannende voorgrond
Natuurlijk, de zon staat centraal wanneer je een zonsondergang wilt fotograferen. Toch is de voorgrond van de foto ook belangrijk. Kies voor een mooie voorgrond: bijvoorbeeld de golven van de zee (hallo cliché!). Of kies een originele voorgrond als een tempel of een bergmassief.
Het draait om de zon bij het fotograferen van een zonsondergang. De zon en de lucht moeten correct belicht zijn, de voorgrond mag best wat donker zijn. Een silhouet op de voorgrond maakt de foto alleen maar spannend.
![](https://ikreis.net/wp-content/uploads/2023/12/indonesie-java-route-ijen-zonsopkomst-1024x576.jpg)
De witbalans bij het fotograferen van de zonsondergang
Bij de ondergaande zon denk je meteen aan warme gele en rode kleuren. De camera snapt echter niet dat de kleuren roder of geler moeten zijn dan bij een foto overdag (en een witbalans van 5500K), hierdoor worden de kleuren op de foto al snel flets.
Je lost dit op met een paar drukken op de knop. Ga bij fotograferen van de zonsondergang in het menu van je camera naar ‘witbalans’. Stel de witbalans in op ‘bewolkt’ of ‘schaduw’. De camera zal de kleurtemperatuur van je foto aanpassen, deze oogt dan warmer. Hier lees je meer over witbalans en fotografie.
Tip: vergeet niet je witbalans terug aan te passen na het fotograferen van de ondergaande zon
![](https://ikreis.net/wp-content/uploads/2023/12/griekenland-meteora-zonsondergang-1024x576.jpg)
Foto’s van een stervormige zon
Maak tijdens het fotograferen van de zonsondergang gebruik van de mogelijkheden van je camera. Lensflare (lichtvlekken) zijn vaak ongewenst, maar ze kunnen ook een speels effect aan je foto toevoegen.
Tip: Je kunt ook gebruik maken van software en filters om lensflair te creëren, maar is het niet veel leuker om het perfecte plaatje uit je camera te trekken?
Knijp je diafragma: bij een diafragma van F/11 en kleiner (wat dus een groter getal is), krijg je een stervormige zon. De stralen van de zon maken je foto compleet.
Tip: Lees meer over diafragma en scherptediepte.
Flitsen tijdens de zonsondergang
Flitsen tijdens de zonsondergang is meestal not done. De kleuren van de zon worden er niet mooier op. Je flitser is niet krachtig genoeg om het rotsblok in zee correct te belichten. Als je flitst op de automatische stand, is de voorgrond vaak te licht en de achtergrond te donker. Zet die flitser lekker uit!
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Wanneer je de zonsondergang in de verte wilt combineren met een (romantisch) portret, dan kun je de invulflits gebruiken. Heeft je camera daar geen standje voor? Je kan het makkelijk zelf instellen!
Om handmatig de invulflits in te stellen, zet je je camera eerst in de ‘P’ stand. Je spiekt wat de gewenste sluitertijd en diafragma zijn. Daarna zet je de camera op de ‘M’ stand, en je stelt het gemeten diafragma en de gemeten sluitertijd in. Daarna klap je de flitser op en kun je de foto maken. (Het kan zijn dat je via het flitsmenu een beetje moet spelen met de flitskracht.)
Tip: Lukt het niet om in te flitsen? Fotografeer dan de achterkant van je model. Een silhouet tijdens zonsondergang is ook heel mooi.
![](https://ikreis.net/wp-content/uploads/2024/01/indonesie-bali-yeh-gangga-1024x576.jpg)
Waar is de zon?
Het is een fabeltje dat de zon in beeld moet zijn voor mooie foto’s rond zonsondergang.
Wanneer de zon net onder is, verschijnen in de lucht vaak de mooiste kleuren. Ren niet meteen het restaurant in voor een wijntje, maar blijf nog even staan en wacht geduldig wat komen gaat.
Tip: Wil je de zonsopkomst fotograferen? Zorg dat je ruim op tijd bent om de kleurenpracht van de vroege ochtend vast te leggen.
Laat je niet afschrikken door wolken, wolken kunnen juist heel mooi verlicht worden door de ondergaande zon. Kijk om je heen en geniet van de luchten voor én achter je.
![](https://ikreis.net/wp-content/uploads/2024/01/fotografie-zonsondergang-argentinie-1024x576.jpg)
Handige apps voor het fotograferen van een zonsondergang
Apps als Magic Hour en SynCalc.net helpen je om de positie van de zon op een bepaald tijdstip te bepalen. De gemiddelde weer app geeft aan wanneer de zon opkomt en weer onder gaat. Super handig wanneer je een zonsopkomst of zonsondergang wilt fotograferen.
Het gouden uurtje
Vlak voor de zonsondergang is het zogenaamde gouden uurtje. Wanneer de zon bijna de horizon raakt, heb je mooi zacht licht om te fotograferen. Het ideale licht voor een romantische shoot!
![](https://ikreis.net/wp-content/uploads/2024/01/fotografie-long-exposure-zeelandbrug-bigstopper-1024x576.jpg)
Tip: moet je noodgedwongen foto’s maken met hard licht? Lees dan snel mijn blog over fotografie in de tropen.