Tips voor fotograferen in de lente: leg het voorjaar vast

Ieder seizoen heeft zijn schoonheid. Het is een feestje om kleurige herfstbladeren of vallende sneeuwvlokken te fotograferen. Ineens worden de dagen langer: de lente komt eraan. Fotograferen in de lente maakt me blij. Zonnige dagen, ontluikende lentebloemen, lentekleuren en bloesem zijn geliefde onderwerpen in de lente. Bij deze mijn tips voor lentefotografie! 

1. Fotograferen in de lente: leg lentekleur vast

In het vroege voorjaar steken de sneeuwklokjes, krokussen en blauwe druifjes kun knopjes boven de grond. Later volgen de tulpen, narcissen en hyacinten. Ik word blij bij het zien van het voorjaar. Elk najaar plant ik trouw bollen in mijn tuin, waar ik een paar maanden later de bloemen, ehhhh… vruchten van pluk.

Wil je de lente fotograferen? Leg deze explosie van kleur van voorjaarsbloeiers  en lente bloemen vast op je foto. Focus op de bloem en leg deze beeldvullend vast. Door te kiezen voor een rustige achtergrond laat je bloemen nóg meer spreken. In een mum van tijd heb je de ideale lente foto.

Waar vind je kleur in de lente?

Kleur vind je overal! In de tuinen, langs de weg of in openbare parken. Maak het niet te moeilijk: door dicht bij huis te fotograferen hóef je niet lang onderweg te zijn en kan iedereen tijd maken om naar buiten te gaan.

2. Fotografeer de bollenvelden

Een tulp is mooi, duizenden tulpen zijn vele malen mooier! De bollenvelden en tulpen in Nederland zijn een geliefd onderwerp voor lentefotografie. De tulpen zorgen voor kleurrijke lijnen en vlakken in het Nederlandse landschap.

Waar vind je bollenvelden?

Bollenvelden vind je onder andere in de Bollenstreek bij Hillegom/Lisse, in de Noordoostpolder en in Zeeland bij Zijpe.

Wanneer kun je de bollenvelden fotograferen?

De bloeitijd van de tulpenvelden is natuurlijk niet op de dag nauwkeurig te voorspellen. Eind maart/begin april beginnen de eerste tulpen te bloeien. Begin mei is het seizoen voorbij.

3. Portretfotografie in het voorjaar

Bloeiende bloemen vormen een fraai decor voor portretten in het voorjaar. Het voorjaar is maar kort, dus je krijgt geheid bijzondere foto’s. Het is extra leuk wanneer het model zijn of haar kleding afstemt op de kleurrijke achtergrond.

Ik sta zelf liever achter de camera dan ervoor. Toch wilde ik heel graag een aantal zwangerschapsfoto’s van mezelf in het Hallerbos. Een echt fotomodel zal ik nooit worden, maar ik koester het resultaat.

Een jaar later is mijn dochter een gewillig slachtoffer tussen de mooie lenteachtergronden.

Natuurlijk is het leuk om mensen te fotograferen tussen de bloemen in de lente. Maar wees voorzichtig met de bloemen. Respecteer andermans eigendom en verlaat niet de paden en banjer niet door de bollenvelden wanneer dit niet is toegestaan. Er zijn genoeg plekken waar je wél mag fotograferen.

4. Lente foto’s: wilde hyacinten in het Hallerbos

Vlakbij Brussel ligt het Hallerbos. Dit bos krijgt een magisch paarse kleur in de lente wanneer er een deken van hyacinten bloeit. Het Hallerbos is dan een heerlijke plek om te wandelen in de lente of om te fotograferen.

Wanneer bloeien de hyacinten in het Hallerbos?

Het bloeiseizoen van de paarse hyacinten is eind april. De bloei houdt maar een paar weken stand. Daarna verlies het Hallerbos zijn magie.

In deze blog lees je meer over fotograferen in het Hallerbos.

5. Voorkom storende elementen

Laat de schoonheid van bloemen en bloesem in de lente niet verpesten door de achtergrond. Voorkom dat je huizen, dikke takken, auto’s en andere elementen in je beeld krijgt. Deze maken een foto rommelig.

De camera hoeft vaak maar een paar centimeter verplaatst te worden voor een mooiere en rustigere foto. Lukt dat niet? Inzoomen en focussen op detail helpt.

6. Speel met scherptediepte en bokeh

Wanneer je bloesem fotografeert met een groot diafragma (klein F-getal) krijg je met een beetje geluk een mooie bokeh rondom de bloesem. Dit zijn kleine lichtgevende puntjes op de achtergrond.

7. Bloesem fotograferen in het Amsterdamse Bos of de Betuwe

Denk je aan voorjaar, dan denk je aan bloesem. Fruitbomen zijn enorm fotogeniek in de lente. Na elkaar krijgen pruimen-, kersen- en appelbomen een prachtige kleed van roze en witte bloemen.

Waar kun je bloesem fotograferen?

Op veel plekken zie je bomen bloeien in het voorjaar. Toch zijn er een paar interessante plekken waar veel fruitbomen bij elkaar staan. Dit zijn ideale plekken om de lente te fotograferen! Bekende voorbeelden zijn de fruitbomen op de Betuwe of het Kersenbloemenpark in Amsterdam.

Wanneer kun je bloesem fotograferen?

Op de Betuwe staan verschillende soorten fruitbomen. Vanaf eind maart kun je hier de eerste bloemen fotograferen. Het bloesemseizoen eindigt met de appelbloesem. Eind april is de bloesemperiode meestal ten einde.

De kersenbomen in het Amsterdamse Bos bloeien ongeveer twee weken per jaar in april.

8. Voorjaarsfotografie: Pak het moment!

De tulpenvelden, bloesem en wilde hyacinten kun je maar een paar weken per jaar fotograferen. Dat maakt het soms lastig om een bezoek in te plannen, zeker omdat je van te voren niet precies weet wanneer de bloei start.

Ik heb in mijn voortuin een heel mooi boompje staan dat elk jaar in april bloeit. Wanneer de eerst knopjes ontstaan dan maakt mijn hart een klein sprongetje. Wanneer de bloempjes open gaan dan maak ik een vreugdedansje. Helaas staat het boompje niet lang in de bloei. Een paar pittige buien zijn voldoende om de fragiele roze en witte blaadjes weg te spoelen. Bij hevige wind regent het kleine bloemetjes. Een week wachten kan fataal zijn: als je het moment in het voorjaar niet grijpt moet je soms een heel jaar wachten.

De belangrijkste tip voor fotografie in de lente bewaar ik tot het laatst. Aarzel niet te lang, de lente is maar kort. Als je de kans hebt om op een doordeweekse dag te gaan wandelen of fotograferen is dat een aanrader, want in de weekenden is het druk op populaire plekken.