10x IJsland in de winter: tips en ervaringen

IJsland in de winter, is dat niet koud en donker? Nee hoor! Winters IJsland is zeker geen zonzekere bestemming. Maar toch kan ik je zo 10 redenen geven waarom IJsland in de winter een aanrader is! In deze blog deel ik mijn tips en ervaringen met het land van vuur en ijs.

1. IJsland is minder druk in de wintermaanden

De maanden april tot en met september is volgens de boekjes de beste reistijd voor een rondreis door IJsland. De wegen in het binnenland zijn niet meer bedekt met sneeuw en goed toegankelijk. De dagen zijn lang, fijn als je langere wandelingen wilt maken! Bovendien zijn de temperaturen relatief hoog (15-20 graden) en er is de meeste kans op zon. 

Door de voordelen hierboven kan het druk zijn in IJsland, vooral in de zomermaanden. En geef toe: het uitzicht op die gave waterval is meteen een stuk minder uniek, als je dit met honderden anderen moet delen.

IJsland in de winter is een stuk rustiger. Wel zo fijn! Met een beetje geluk sta je in je eentje bij een van de hoogtepunten van IJsland.

Lees alles over een bezoek aan het populaire Reykjavik en de Gouden Cirkel in de winter.

2. IJsland in de winter is goedkoper dan IJsland in de zomer

Hoe meer mensen, hoe duurder een land wordt. Dat is een kwestie van vraag en aanbod. En IJsland is sowieso geen goedkope bestemming!

In de wintermaanden liggen de prijzen van vliegtickets naar IJsland en accommodaties in IJsland een stukje lager. Vooral Wow-air stunt soms met prijzen. Alle beetjes helpen.

In deze blog lees je meer over mijn accommodatie en route in IJsland.

3. De koude valt best mee

Ijsland heeft een zeeklimaat. De warme zeestroom zorgt ervoor dat er nauwelijks extreme temperaturen voorkomen in IJsland, al helemaal niet in het zuiden.

De gemiddelde temperatuur in IJsland in januari (de koudste maand) is -7 tot -1 graden. In Nederland is het gemiddelde 0 tot 5 graden. Valt best mee, niet? Zelf heb ik de ‘pech’ dat het tijdens mijn rondreizen door IJsland in de februari WARMER is dan in Nederland op dat moment. En dan niet een beetje, maar 10-15 graden!

Mocht het toch koud worden: in deze blog lees je hoe je je kleedt bij extreme kou.

4. Winterse landschappen in IJsland zijn betoverend mooi

In de wintermaanden is IJsland gehuld in een betoverende laag sneeuw. Dit is een mooie periode voor fotografieliefhebbers. Met een beetje geluk zijn de watervallen (deels) bevroren wat mooie ijsformaties geeft. 

Ik vind het lastig om te zeggen wat mijn favoriete deel van IJsland is. Misschien wel de gletsjermeren in het oosten van IJsland. Al is het schiereiland Snaefellsnes ook erg mooi in de winter.

In deze blog lees je meer over de mooiste watervallen in IJsland.

5. IJsland in de winter is fotogeniek

IJsland is eigenlijk altijd wel een fotogenieke bestemming, maar in de winter al helemaal. Zowel vanwege de witte landschappen als vanwege het mooie zachte licht.

Wanneer je een auto huurt in IJsland kun je stoppen waar je wilt. Ideaal!

In deze blog lees je meer over een auto huren in IJsland.

6. Met een beetje geluk zie je het noorderlicht

In de periode september tot maart is er een kans om het noorderlicht te zien in IJsland. Geloof me, dat is voldoende reden om de kou te trotseren! 

Lees alles over het fotograferen van het noorderlicht.

7. Gletsjerwandelen en ijsgrotten

De winter is de mooiste periode om een gletsjerwandeling te maken, bijvoorbeeld in Skaftafell National Park. Gewapend met ijsijzers en een helm kun je met een gids op zoek naar de mooiste plekjes van IJsland. Dit is echt eens van de hoogtepunten van een reis door IJsland!

In de gletsjers zitten vaak bijzondere ijsgrotten. Deze natuurlijke ijsgrotten zijn alleen in de winter veilig toegankelijk. Helaas is zo’n wandeling niet goedkoop, maar ik vind het elke cent waard.

Ook in de omgeving van Vik kun je een gletsjerwandeling maken – je hoeft niet helemaal naar het oosten. Bovendien heb je het hele jaar door bijzondere watervallen, zwarte stranden én een verlaten vliegtuigwrak bij Vik langs de zuidkust van IJsland.

Ook in Vidgelmir Cave zijn ijsformaties te bewonderen – soms zelfs in de zomer!

8. Genieten in de thermale baden van IJsland in de winter

De geothermische activiteit van IJsland maakt dat er verschillende warmwaterbronnen zijn in IJsland, vooral in het zuidwesten van het land. Deze bronnen zijn zowel in de zomer als in de winter toegankelijk, maar in de winter zijn ze nét wat specialer.

Bevroren sneeuw knispert tussen mijn blote tenen. Ik voel niks dan kou en kippenvel. Ik ontspan pas wanneer mijn lijf in langzaam in het mineraalrijke water zakt. De ultieme beloning!

Lees meer over de Blue Lagoon en andere warmwaterbronnen.

9. Een private hottub

In IJsland zijn veel hotels en appartementen te vinden met een hottub. Vaak deel je deze met meerdere mensen.

In de winter is het minder druk in IJsland en is de kans groter dat je een hottub of jacuzzi voor jezelf hebt. En dat is heerlijk! Met een beetje geluk zie je ’s avonds het noorderlicht boven je hoofd dansen. Ik sliep in dit betaalbare hotel in IJsland met gedeelde hottub, die ik in de praktijk altijd voor mezelf had.

Wil je verzekerd zijn van een private hottub mét weids uitzicht? Kijk dan eens naar dit leuke vakantiehuis of deze luxe villa. De villa heeft bovendien meerdere slaapkamers, ideaal voor een reizen naar IJsland met kinderen of vrienden.

hottub ijsland

10. IJsland in de winter is avontuur!

IJsland in de winter is een groot avontuur. Binnen een paar uur tijd kan het regenen, sneeuwen, hagelen en dooien. De zon kan schijnen en plots verdwijnen. Elke minuut kan het weer omslaan.

Er rijden bussen over de rondweg, maar IJsland met de huurauto is pas echt een feest! Zo kun je stoppen bij de mooiste plekken van IJsland in de winter.

In principe wordt de rondweg van IJsland sneeuwvrij gehouden en heb je geen 4wd nodig voor een rondreis door het zuiden van IJsland. Avontuurlijk als ik (niet) ben, nam ik het zekere voor het onzekere. Ik boek een auto met vierwielaandrijving via Sunnycars. Sunnycars is een betrouwbaar verhuurbedrijf met een unieke all in formule. Zo weet ik precies waar ik aan toe ben en kan ik optimaal genieten.

Ik ging twee keer in februari in de voorjaarsvakantie naar IJsland.