9 tips voor lekker eten in Praag

Plan je een stedentrip Praag? Wat een goed idee! Praag is een leuke stad: er zijn ontelbare historische bezienswaardigheden en er zijn veel toffe dingen te doen in Praag. Bovendien kun je lekker en goedkoop uit eten in Praag, de prijzen in Tsjechië liggen lager dan de prijzen in Nederland.

Waar kun je lekker eten in Praag? In deze blog deel ik mijn persoonlijke hotspots in Praag. Van ontbijt tot diner en van lunch tot tussendoortje: je leest het hier.

Goed eten in Praag centrum is duurder dan in de buitenwijken. Dat is een herkenbaar fenomeen in (bijna) elke grote stad. Onderstaande restaurants in Praag zijn door mij getest en goedgevonden.

1. Ontbijten in Praag bij Sousto Bistro

Tijdens mijn Praag citytrip overnacht ik in de gezellig wijk Mala Strana. Zodra de dagen langer worden en het weer in Praag beter wordt, poppen hier terrassen op als paddenstoelen uit de grond.

Sousto Bistro ligt pal onder mijn appartement in Praag. Op deze hippe plek worden fruit bowls, verse smoothies en verschillende soorten broodjes geserveerd. Na een gezond en voedzaam ontbijt op het terras ben ik klaar om mijn dag te beginnen.

Zoek je een leuke plek om te slapen in Praag? Het appartement ligt op loopafstand van de Karelsbrug en de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag. Het biedt ruimte voor 2-4 personen. Je kunt hier gratis parkeren – een wonder in het centrum van Praag.

Ik zou het bijna vergeten, Sousto Bistro is óók om leuke plek om te dineren in Praag. Op de kaart staan verschillende frisse salades, burgers, Mexicaanse gerechten en lekkere snacks.

Újezd 421/16, 118 00 Malá Strana, Tsjechië

2. Koffie in Praag: Koffiebar KAFÉRNA

Koffiebar KAFERNA is een hip koffietentje bij de burcht van Praag. De koffiebar ligt verscholen op een binnenplaats, je moet uitkijken dat je er niet aan voorbijloopt. Dit koffietentje is dan ook een zeer geschikte plek om te ontsnappen aan de drukte van Praag centrum. Er zijn maar een paar tafeltjes welke worden omringd door weelderige planten.

KAFERNA is dé plek in Praag voor heerlijke koffie en thee met wat lekkers erbij.

Nerudova 32, 118 00 Malá Strana, Tsjechië

3. Pastar: Italiaans eten in Praag

Pastar is een knus restaurant in Mala Strana aan de rand het centrum van Praag. Bij Pastar ben je aan het goede adres voor smaakvolle pizza’s, wijnen en veel soorten verse pasta. En de toetjes? Terwijl ik geniet van een lekker taartje, genieten manlief en de kleine reiziger van een goedgevulde kaasplank.

dinner praag pastar

Dit terras in Praag biedt uitzicht over de rivier de Moldau. Als je goed kijkt zie je zelfs het Dansende Huis tussen de bomen.

Malostranské náb?. 1, 118 00 Malá Strana, Tsjechië

Tip: Lees meer over Praag en mijn route door Tsjechië

4. Take away bij Mlýnská kavárna

Tijdens mijn fietstocht door Praag last de gids een pauze in op Kampa eiland aan de rivier de Moldau. We parkeren de fietsen en strijken neer in het park tussen de gezinnen met kinderen, hipsters en een enkele vijftigplusser. De sfeer is gemoedelijk, iedereen geniet van de zomer in Praag. Dit is een fijne plek om iets te eten in Praag.

Mlýnská kavárna ligt aan de zuidkant van het park. In het kleine etablissement vind je lekkere drankjes (mmmm, zelfgemaakte sapjes!), broodjes en meer. Alles wat op de kaart staat kun je meenemen en op je gemakje opeten in het park. Dit is een leuke plek om goedkoop te eten in Praag.

Všehrdova 449, 118 00 Malá Strana, Tsjechië

5. Kuchy?: dinner with a view

In het kasteel van Praag ligt Kuchy?, een traditioneel Tsjechisch restaurant met diverse lokale gerechten. Terwijl je vanaf het terras geniet van het uitzicht over de stad Praag worden op de buitengril verse gerechten bereid. Door zijn ligging is deze plek om te eten in Praag gemiddeld iets duurder dan de andere restaurants in deze blog/

Tijdens het wachten loopt het water in mijn mond. Het voorafje van brood met smeerseltjes is meer dan welkom!

Hradanské nám. 186/1, 118 00 Praha 1-Hradany, Tsjechië

6. Prague Medieval Tavern

Praag Medieval Tavern is een van de oudste restaurants en cafés in Praag centrum. De taverne ligt in een kelder onder Praag Castle. Op de kaart staan lokale gerechten. Een van mijn favorieten is een de goedgevulde soep, die geserveerd wordt in een stevig versgebakken brood. Zo is een soepkom overbodig!

Thunovská 184, 118 00 Malá Strana, Tsjechië

7. Doen in Praag: proef de Tridlnik

Rondom Starom?stské nám?sti in Prague Old Town, wordt op veel plekken Tridlnik verkocht, een zoete lokale lekkernij. De Tridlnik is een holle ronde deegvorm die je in kleine winkeltjes aantreft op roosters of aan het spit geregen. De winkeltjes zijn soms al generaties lang in de familie en hebben soms een beetje een ouderwets interieur – laat je hierdoor niet afschrikken.

De Tridlnik is in allerlei varianten te koop: met en zonder chocolade, gevuld met ijs of gevuld met room. Ik kies voor een Tridlnik met suiker en kaneel en terwijl de Tridlnik voor me bereid wordt geniet ik al van de heerlijke geur van karamel en smeltende specerijen. Ga niet weg uit Praag zonder een Tridlnik te bestelen.

james dean praag

8. James Dean Prague

Fans van Amerika, James Dean en de jaren vijftig komen aan hun trekken in James Dean Praag. Het interieur van dit stijlvolle restaurant in Praag is geïnspireerd op de ‘Chevrolet Bel Air’s armchairs’ uit 1952. Aan de muur pronken fraaie mozaïeken van James Dean en Marlyn Monroe terwijl uit een jukebox een passend muziekje speelt.

V Kolkovne 922, 110 00 Praha 1, Tsjechië

9. Goedkoop eten en drinken in Praag

Tijdens mijn rondreis door Tsjechië heb ik veel zelf gekookt. Wel zo handig tijdens een reis naar Tsjechië met kinderen. In Praag heb ik mezelf verwend, de restaurant hierboven zijn niet de goedkoopste opties.

Wil je goedkoop eten in Praag? Rondom de Zizkov televisietoren liggen veel leuke plekken die populair zijn bij expats. Dit is ook een van de goedkoopste plekken voor een drankje: bier in Praag kost hier slechts een euro per glas! In Praag centrum ben je al snel drie keer zo veel kwijt.

Ik ben zelf niet in deze wijk geweest, toch deel ik deze tip graag met iedereen die interesse heeft een goedkope(re) stedentrip naar Praag.