Tips voor Lissabon in de herfst

Ik ga in de herfst naar Lissabon. Ik geniet van de laatste zonnestralen op mijn huid. De zon maakt me blij en een beetje verliefd. Bij deze twaalf redenen waarom JIJ zo snel mogelijk een ticket naar Lissabon moet boeken – voor welk seizoen dan ook! Geniet van de meest bijzondere plekjes tijdens een stedentrip naar Lissabon in de herfst.

Trappen en kleine straatjes op de heuvels

Lissabon, stad op de heuvels. Lissabon, stad met je vele trappen. Het oude centrum van Lissabon is niet gemaakt voor auto’s, de kleine straatjes met hun gladde keien laten zich bij uitstek te voet verkennen. Om elke straathoek wacht je een nieuwe verrassing.

Mirodoures in Lissabon

De mirodoures zijn de ramen over de stad. Hoe romantisch klinkt dat?

Op de heuvels rondom Lissabon liggen prachtige parken en tuinen. Vanuit deze oases van rust heb je een fenomenaal uitzicht over de stad. Begeef je onder de locals, neem een hapje en een drankje mee en geniet op gepaste hoogte van de zon die langzaam verdwijnt.

De stad heeft meer dan tien mirodoures en stadsparken. De Miradouro das Porto Sol en de Miradouro do Sao Pedro Alcantara zijn het meest populair, ook omdat ze dicht bij de belangrijkste bezienswaardigheden liggen. Wil je meer rust? Ga dan naar de Miradouro do Parque Eduardo VII in het noordelijke deel van het centrum.

Liften vermomd als tram

De gele trams van Lissabon zijn wereldberoemd. Maar wist je dat Lissabon drie liften heeft, die vermomd zijn tram? Ze rijden op rails onder bovenleidingen. De wielen zitten onder een hoek zodat de cabine mooi horizontaal de heuvels op en af kan glijden.

Slimme jongens, die Portugezen.

Liften van Lissabon

Geen zin om een heuvel op te lopen? Neem de lift! Lissabon heeft het zeldzame fenomeen dat het drukke winkelstraten en woonwijken met een lift verbindt. De Santa Justa-lift is de oudste stadslift én een belangrijke toeristische attractie van de stad Lissabon. Deze verbindt de Santa Justa-straat in het centrum van Lissabon met het hoger gelegen Carmoplein. Een kaartje voor deze lift kost 5 euro.

Tip: Heb je geen zin om in de rij te staan? Naar boven lopen gaat bijna net zo snel!

Stad van de street art

Lissabon kent veel bijzondere plekjes voor liefhebbers van street art. Kleine pareltjes, legal walls en grote werken van nationale en internationale kunstenaars. Het Crono-project bij metrostation Picoas is misschien nog wel net bekendste project van Lissabon met kunstenaars als Os Gemenos en Blue.

Tip: Lees meer over street art in Lissabon.

Street art tours in Lissabon

Natuurlijk kun je zelf street art in Lissabon spotten, maar een staatwandeling met gids is veel leuker. Zo leer je de verhalen achter de straatkunst en kom je meer te weten van de geschiedenis van leuke wijken in Lissabon.

Castello Sao Jorge in Lissabon

De burcht van Lissabon is een bijzonder plekje voor grote volwassenen en kleine kinderen. Waan je even een ridder en wandel over de muren van Castello Sao Jorge. Tuur door de kantelen over de stad en omgeving en ontdek verborgen hoekjes in kleine torentjes.

Tip: Bij de poort van de burcht worden bij World of Nata de lekkerste pastei nata verkocht.

Het klooster van São Vicente de Fora

Het klooster van São Vicente de Fora is een bijzonder plekje in Lissabon. De kerk en het klooster dateren uit de 17de eeuw. Ook het Pantheon met de koninklijke graven maakt deel uit van het complex.

Ik dwaal door de kloostertuinen, beklim het dak, zwerf door fraaie gallerijen en bewonder de kunstige azulejos tegels in het kloostermuseum.

Het dakloze Carmoklooster

Een kerk zonder dak, waar vind je dat? Juist, in de wijk Chiado in Lissabon!

De aardbeving van 1755 verwoestte delen van de stad, ook het Camoklooster en de naastgelegen kerk moesten het ontgelden. Het houten dak van de kerk verdween, wat rest is het stenen geraamte.

Als ik omhoog kijk, kijk ik de hemel in. Een dak beschermt gelovigen tegen weersinvloeden, maar vormt het niet een extra barrière met hetgeen hierboven? 

In het kleine museum bij de kerk vind je een bijzondere collectie boeken én een mummie.

Golven in Lissabon

Het Rossioplein is een van de mooiste pleinen van Lissabon. 

De golvende tegels op het plein zijn een ode aan de oude Portugese ontdekkingsreizigers. De fonteinen kletteren en het geluid van het water laat me deinen over de golven van het plein. 

Ik ga zitten op een bankje en geniet van de mensen om me heen. Wat een schouwspel! Groot voordeel: Lissabon is niet te warm, ’s zomers zou ik hier niet graag willen zitten.

In de avond wordt me van alle kanten softdrugs aangeboden. Ehhhhh, nee. Daarom kom ik dus NIET naar het plein.

Andere pleinen in Lissabon

Lissabon is de stad van mirradouro’s, parken én pleinen.

Vlak bij de Taag ligt de Praca do Comércio. Ooit was dit dé toegangspoort voor de zeevaarders tot Lissabon en Portugal. Het plein stond symbool voor handel en rijkdom.

Midden op het plein pronkt een standbeeld van Vasco da Gama, de lokale trots.

Het stadsstrand van Lissabon

Vlak bij de Praca do Comércio ligt een van de stadsstranden van Lissabon. Een klein zandstrandje met uitzicht op de Taag. Aan de overkant van de rivier ligt nog een aantal stadsstranden.

Tip: Wil je een groter strand? Dan kun je beter uitwijken naar de badplaatsen Cascais en Estoril. Met de trein ben je er snel.

San Francisco en Rio de Janeiro

Hoe bijzonder is dat? San Francisco en Rio de Janeiro komen samen in Lissabon. Vanaf de voet van de Ponte 25 Abril, een kopie van de Golden Gate Bridge in San Francisco, zie je het Christusbeeld van Rio de Janeiro liggen. Althans, een kopie ervan. In Lissabon komen de continenten samen. 

Tips omgeving Lissabon in de herfst

Vanuit de Portugese hoofdstad Lissabon kun je een trip maken naar sprookjesachtig Sintra met zijn kastelen. Als je Lissabon in de herfst bezoekt, zie je met een beetje geluk de gekleurde steden van Sintra tenmidden van bomen in herfstkleuren.

Een tripje naar Belem, de stad van de ontdekkingsreizigers, mag ook niet ontbreken tijdens je bezoek aan Lissabon. Ik maak een fietstour van Lissabon naar Belem.

Tip: excursies vanuit Lissabon en Porto

Tip: overnachten in Lissabon