Tips voor de Perhentian Eilanden, de mooiste eilanden van Maleisië

De Perhentian Eilanden behoren tot de mooiste plekken van Maleisië. Op weinig plaatsen is het zand zó wit en de zee zó blauw als op dit bounty eiland. Echt, de Perhentian Eilanden zijn een exotisch paradijs. Op de Perhentian Eilanden kun je heerlijk niks doen, maar je kun je actief zijn.

In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over de veelzijdige Perhentian Eilanden. Lees snel mijn tips voor reizen naar de Perhentians, accommodatie, bezienswaardigheden en meer!

Wat te doen op de Perhentian Eilanden, Maleisië

De mooiste stranden van Maleisië

Do I need to say more? De Perhentian Eilanden hebben de mooiste stranden van Maleisië! Dat is een prima reden om naar de oostkust te rijden en de eilanden te bezoeken. Elk strand heeft zijn eigen sfeer. Kies wat bij je past: een dansje en een drankje, een gezinsvakantie of de romantiek van een verlaten strand.

De Perhentians zijn dé bestemming voor een strandvakantie in Maleisië, of je nu een backpacker of een luxedier bent.

Perhentian Besar of Perhentian Kecil?

Wil je overnachten op de Perhentians? Je hebt keus tussen twee eilanden: Pulau Perhentian Besar en Pulau Perhentian Kecil ofwel het grote eiland (besar) en het kleine eiland (kecil).

Perhentian Besar is vooral in trek bij families en stelletjes. Perhentian Kecil is populair bij backpackers in Maleisië. Houd je van een feestje? Dan moet je bij Perhentian Island Long Beach op Kecil zijn. Ik reisde met mijn gezin naar de Perhentian Eilanden en koos voor wat meer comfort. Ik heb de meeste tijd doorgebracht rondom Perhentian Besar.

Steeds meer reizigers kiezen er voor om van hotel naar hotel te hoppen en iedere dag te genieten van een andere strand op de Perhentian Eilanden. En dat is best een goed idee. Het is makkelijk om op en neer te reizen tussen de twee eilanden en tussen de verschillende stranden en bezienswaardigheden.

Na een paar dagen luxe in Tuna Bay Island Resort op Perhentian Besar neem je de boot naar Long Beach. Veel accommodatie op Long Beach Perhentian is niet online te boeken, een uitzondering is het goedkope Aina Garden Long Beach of het luxere Mimpi Perhentian vlak bij de jetty. Een korte wandeling door de jungle brengt je naar Perhentian Island Coral Bay waar je kunt overnachten het Ombak Resort Perhentian Island voor een spectaculaire zonsondergang.

Pulau Perhentian Kecil is het mooiste eiland van Maleisië dat ik heb bezocht.

Slaap in een hutje op het strand

Zoek je een houten hutje aan het strand? Kijk dan eens naar Samudra Beach Chalet op Perhentian Besar. Hier heb ik vier nachten vertoefd en het was heerlijk.

Het resort heeft een fijn restaurant met uitzicht op zee. Hoge bomen aan de rand van het strand zorgen voor voldoende schaduw – wel zo fijn! Achter het resort begint een jungle trail die je naar Perhentian Island Resort  aan de andere kant van Perhentian Besar brengt.

Duiken op de Perhentian Eilanden

De Perhentian Eilanden zijn een van de mooiste duikgebieden van Maleisië. Het maakt niet uit of je verblijft op Perhentian Besar of Perhentian Kecil: vanuit beide eilanden worden duik- en snorkeltrips aangeboden naar fantastische duikstekken rondom beide eilanden of zelfs van de Perhentians naar Redang Island. Wil je leren duiken in Maleisië? Op de Perhentian Eilanden is volop keus!

Ik ben zelf in zee gegaan met Octo Diver, een kleine duikschool op Samudra Beach op Perhentian Besar. Voor een duik met huur van een duikuitrusting betaal je 100 RM (ongeveer 25 euro). Wanneer je een duikpakket met meerdere duiken boekt gelden er interessante kortingen.

Het onderwaterleven rondom de Perhentian Eilanden is erg interessant. Voor de kust van de eilanden liggen verschillende riffen, wrakken en grote keien en rotsen met interessante swim throughs. Tussen de zachte koralen en zweepkoralen heb ik roggen, verschillende nudi’s, maanvissen en trigger fish gezien.

Snorkelen bij de Perhentians

Je hoeft niet te duiken om te genieten van het onderwaterleven! Voor 35-50 RM boek je een snorkeltrip en bezoek je met een bootje de mooiste snorkelplekken van de Perhentians. Hotspots voor snorkelaars zijn Perhentian Turtle Bay en Shark Point. De kans is groot dat je hier schildpadden ziet en misschien zelfs een haai!

Maak een boottocht langs bounty eilanden

De Perhentian Eilanden nodigen uit tot niks doen. Heerlijk! Zelf ik, die altijd dingen moet (van zichzelf) en wil, kan helemaal tot rust komen op de Perhentian Eilanden. Het klinkt dan ook verleidelijk om neer te ploffen op een strandstoel of een terras en niet meer in beweging te komen.

Toch is een boottocht rondom de eilanden een absoluut hoogtepunt tijdens je bezoek aan de Perhentian Eilanden. Met de watertaxi kom je simpel van strand naar strand. Je kunt een route uitstippelen die bij je past.

Reis je naar de Perhentian Eilanden en zoek je een goedkope bootexcursie? Ook dat kan – een trip van een dag start bij 35-50 RM per persoon. Daarnaast worden er dagelijks trips aangeboden van Perhentian naar Redang.

Kijk naar de ondergaande zon

Aan het eind van de dag kijken hoe de zon in de zee zakt. Is dat niet het ultieme vakantiegevoel? De beste plek om te genieten van de zonsondergang is Coral Beach op Perhentian Kecil.

Vertier in de avond: film en vuurspuwen

Ben je op zoek naar een beetje reuring in de avond? Op Long Beach op Kecil zijn elke avond vuurspuug shows en Ombak Dive Resort op Coral Beach op Kecil heeft een paar keer per week een filmavond.

Praktische tips Perhentians Islands

Reizen naar de Perhentian Eilanden

Hoe kom je op de Perhentian Eilanden? De Perhentian Eilanden liggen voor de oostkust van Maleisië. Je reist naar de Perhentian Eilanden van het plaatsje Kuala Besut. Vanuit Kuala Besut Jetty gaan er tussen 7 uur en 4 uur boten naar Perhentian Besar en Perhentian Kecil.

Bij het kopen van een bootticket naar de Perhentians merk je al snel dat er gesproken over een ferry. Stel je er niet te veel bij voor! De ‘ferry’ is niet veel meer dan een kleine motorboot voor ongeveer 15-20 reizigers met bagage. De boottocht kost RM 35. Daarnaast betaal je een ‘protection fee’ voor het behoud van de eilanden. De overtocht kan vrij hobbelig zijn. Ik kies voor een plekje achter in de boot: dat is het meest stabiel.

Er rijden (nacht)bussen van toeristische bestemmingen als Kuala Lumpur, Taman Negara en Penang naar Kuala Besut voor de ferry naar de Perhentians.

Wil je liever vliegen naar de Perhentian Eilanden? De Perhentian Eilanden hebben geen eigen vliegveld, de dichtsbijzijnde luchthaven ligt in Kota Bharu. Vanuit Kuala Lumpur (KLIA of Subang Airport) vlieg je in ongeveer een uur naar Kota Bharu. Op het vliegveld van Kota Bharu hoef je de bordjes ‘Perhentian Islands’ of ‘Pulau Perhentian Package’ maar te volgen voor vervoer naar de eilanden. Zelfs als je laat aankomt staan er taxi’s naar Kuala Besut klaar. Je kunt dan de volgende ochtend de eerste boot nemen.

Een taxi naar Kuala Besut kost ongeveer RM 80 (RM 50 per persoon voor een shared taxi). De taxirit duurt ongeveer een uur. Er rijden ook bussen, die doen er twee keer zo lang over.

Vervoer tussen de Perhentian Eilanden: eilandhoppen in Maleisië

Met de watertaxi reis je eenvoudig van strand naar strand. De prijzen van de watertaxi bedragen 10-30 RM per persoon, afhankelijk van de afstand. Op elk strand vind je een of meerdere borden met ‘watertaxi’, hier kun je eenvoudig reserveren. Reserveren hoeft niet ver van te voren, ook niet in het hoogseizoen. Er zijn voldoende boten op de Perhentian Eilanden.

Perhentian: beste reistijd

De beste reistijd voor de Perhentian Eilanden is het droge seizoen. Dit duurt van maart tot september/oktober. Zodra het regenseizoen begint stoppen de bootdiensten naar de Perhentian Eilanden, sluiten de accommodaties en gaan de locals ‘pulang kampong’ naar hun huis op het vasteland. Eind februari of begin maart komt het toerisme weer op gang en gaan de Perhentian hotels weer open.

De maand juli is de drukste maand op de Perhentian Eilanden. Ook toen ik er was (eind augustus) was het best druk en zaten veel accommodaties vol. Ik was blij dat ik ver voor mijn Maleisië vakantie al een familiekamer had gereserveerd. Hotels op de Perhentians zijn duurder in het hoogseizoen, voor sommige hotels betaal je bijna het dubbele in de zomermaanden. Ben je flexibel? Plan je reis naar de Perhentians dan buiten het hoogseizoen.

Geld

De Perhentians zijn iets duurder dan de rest van Maleisië. Logisch, want alles moet per boot aangevoerd worden. Ook de accommodaties zijn net iets duurder (en primitiever!). Daar krijg je echter een prachtig uitzicht en een onvergetelijke tijd voor terug.

Helaas, op de Perhentian Eilanden kun je niet pinnen! Het is daarom aan te raden om voldoende ringit op zak te hebben voordat je in Kuala Besut op de boot stapt. In het hoogseizoen zijn de pinautomaten in Kuala Besut soms leeg, het is daarom verstandig om zelfs voor die tijd al te pinnen.

Steeds meer (duurdere) hotels en restaurants accepteren creditcards. De internetverbinding op de Perhentians is slechter dan in andere delen van Maleisië waardoor je niet altijd op je creditcard kunt vertrouwen.

Internet en WiFi

Veel reizigers klagen over zeer slechte WiFi op de Perhentian Eilanden. Mijn ervaring is dat het 100% meevalt! WiFi werkt niet altijd, Netflix is meestal te hoog gegrepen – maar even niet online zijn op een prachtig tropisch eiland is toch geen straf?!?!

Perhentian Eilanden met kinderen

De Perhentian Eilanden zijn een paradijs, ook voor (kleine) kinderen. De stranden zijn uitgestrekt en lopen op veel plekken geleidelijk over in de zee. In het ondiepe deel is niet veel surf en kun je prima zwemmen.

Reis je naar de Perhentian Eilanden met een baby? Luiers, melkpoeder en potjes met babyvoeding heb ik niet kunnen vinden. Ook in Kuala Besut is het aanbod beperkt. Zonnebrandcrème en opblaasspeeltjes zijn overal te koop.

Tijdens mijn reis naar de Perhentian Eilanden is de kleine reiziger twaalf maanden. Naast haar melk (borstvoeding) heeft ze vooral vers fruit, noodles en soms een sandwich gegeten. Kinderstoelen zijn volop aanwezig, kinderbedjes helaas niet. De jungle trail op Perhentian Besar wordt afgeraden voor kleine kinderen (slechte weg, muggen) maar de wandeling van Long Beach naar Coral Beach Perhentian is redelijk te doen met de buggy. Een strandwandeling met een buggy is natuurlijk niet je-van-het, maar het grote voordeel van een kindje in de wagen is dat het nergens naar toe kan lopen of kruipen 😉 

Reis je met kinderen? Samudra Beach Chalet op Perhentian Besar heeft familiekamers met vier bedden.