Tips en reisinformatie voor Bosnië en Herzegovina

Voorjaar 2019 reisde ik met de huurauto door Bosnië en Montenegro. Het was een fantastische reis! Ik merk dat veel mensen vragen hebben over reizen naar Bosnië. Wat te doen in Bosnië en Herzegovina? Is Bosnië veilig? 

In deze blog deel ik een hoop praktische tips en reisinformatie voor je vakantie in Bosnië.

Waar ligt Bosnie-Herzegovia?

Bosnië ligt in de Balkan in het zuidoosten van Europa. De regering van Bosnië riep in 1992 de onafhankelijkheid uit, wat helaas leidde tot de Bosnië oorlog (en de beruchte val van Srebrenica). Sinds 1995 heerst er vrede in Bosnië en is het land hard op weg om de littekens van de oorlog weg te poetsen.

Sarajevo is de grootste stad en tevens de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina.

Visum voor Bosnië

Bosnië maakt geen deel uit van de EU. Voor Bosnië en Herzegovina is echter geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Je paspoort of ID-kaart moet bij vertrek nog minstens zes maanden geldig zijn.

Welke taal spreken ze in Bosnië?

Bosnië heeft drie officiële talen, het Bosnisch, Servisch en Kroatisch. Gelukkig spreken vooral de jongere inwoners van Bosnië heel goed Engels.

In het grootste deel van Bosnië zijn alle bewegwijzeringsborden in het Romaanse alfabet. In de Republiek Srpska, tegen de grens met Servië, zijn er soms borden in het Cyrillisch.

Geld en budget in Bosnië

De BAM, de Bosnisch mark, is de officiële munteenheid van Bosnië-Herzegovina. De Bosnische Mark heeft een waarde van EUR 0,50. In de praktijk kun je BIJNA overal met de euro betalen in Bosnië, alleen overheidsinstanties weigeren soms euro’s. In de meeste restaurants, supermarkten en musea krijg je wisselgeld in euro’s.

Voor een overnachting in Bosnië betaal je 15-50 euro. Ik koos vaak voor een iets duurder appartement, het is gewoon heel fijn om meerdere kamers te hebben wanneer je Bosnië met kinderen bezoekt. Mijn wensen en eisen zijn duidelijk veranderd ik niet alleen in mijn accommodatie zit om te slapen.

Eten in Bosnië kost 4-7 euro. Voor nog geen 10 euro heb je een complete maaltijd inclusief drankjes.

De entree voor Bosnië en Herzegovina bezienswaardigheden bedraagt vaak 2-6 euro.

Met de auto door de Balkan

Het is mogelijk om met het openbaar vervoer te reizen door Bosnië. Er rijden dagelijks bussen tussen de belangrijke steden. Een aantal bezienswaardigheden is echter alleen met een excursie of eigen vervoer te bereiken, zoals de Kravica Watervallen.

Je kunt er voor kiezen om op vakantie in Bosnië te gaan met de eigen auto. Zelf heb ik er echter voor ge-komen om een auto te huren op het vliegveld van Sarajevo.

Er gaan dagelijks vluchten naar Bosnië.

Auto huren Bosnië

Op het vliegveld van Sarajevo stond een huurauto op me te wachten. Ik huurde deze via Sunny Cars. Heel fijn, want door hun unieke all inclusive formule hoef je je geen zorgen te maken over de kleine lettertjes en extra verzekeringen.

Onderweg maakte ik gebruik van Maps.me voor de navigatie. Maps.me werkt niet altijd even goed in Bosnië, maar dat houdt je rondreis door Bosnië avontuurlijk. De hoofdwegen in Bosnië zijn van goede kwaliteit. De B-wegen zijn daarentegen prut. In de avond zijn de wegen slecht verlicht, ik zorgde dat ik ruim voor zonsondergang op mijn bestemming geraakte.

In deze blog lees je meer over mijn avontuur door te verdwalen in Bosnië.

De benzineprijzen in Bosnië liggen iets lager dan in Nederland. Ik was ongeveer EUR 1,30 per liter kwijt (prijspeil 2019). In de steden zijn meerdere tankstations, tussen de steden zijn de tankstations ver te zoeken – vooral in de bergen. Gelukkig is Bosnië niet zo groot, als je ’s ochtends met een volle tank vertrekt dan kom je een heel eind.

Met de huurauto de grens over

Wil je vanuit Bosnië-Herzegovina met de huurauto de grens oversteken? We moesten hiervoor 30 euro betalen. Zorg er voor dat de papieren van de auto en de groene kaart in orde zijn, deze worden aan de grens gecontroleerd.

Ik heb verhalen gehoord van horror aan de grens en lange wachttijden. Dat is absoluut niet mijn ervaring!

Een huurauto en kinderstoeltjes

Bij de auto huur ik een stoeltje voor de baby. Bij het zien van het stoeltje breekt mij echter het angstzweet uit: het stoeltje wordt niet achterwaarts in de auto bevestigd zoals in Nederland gebruikelijk is. Binnen een fractie van een seconde jojo ik van overbezorgde moeder naar loedermoeder en weer terug. Wil ik mijn kind echt blootstellen aan de gevaren van een stoeltje waar ze in Nederland niet in mag zitten? Om een lang vervallen kort te maken: ja, ik dat heb ik gedaan. (Al raad ik iedereen aan om een maxicosi of kinderstoel vanuit Nederland mee te nemen.)

Veiligheid in Bosnië-Herzegovina

Hoewel de oorlog in Bosnië in de jaren ‘90 de infrastructuur heeft aangetast, zou ik Bosnië willen omschrijven als een veilig land. Mensen zijn echt heel vriendelijk en gastvrij. Toch kun je ook in Bosnië het slachtoffer worden van zakkenrollers of berovingen.

Op sommige plekken liggen nog landmijnen van de Bosnië oorlog. Wanneer je gaat hiken in de bergen kun je dat het beste met een lokale gids doen – die weet waar het veilig is.

Check voor vertrek altijd het actuele Bosnië reisadvies op de site van Nederland Wereldwijd.

Bosnië: geloof en religie

De meerderheid van de bevolking van Bosnië is Slavisch moslim, gevolgd door orthodox christenen en katholieken. Het geloof staat bij de meeste mensen op een laag pitje, al zijn er her en der moskeeën en kerken te bewonderen.

De Ottomaanse invloed van Bosnië is vooral goed zichtbaar in Mostar Old Town en in delen van Sarajevo. In Trebinje is een aantal orthodoxe kerken en kloosters.

Bereikbaarheid: telefonie en internet

Bosnië ligt niet in de EU, wat betekent dat bellen en internetten niet automatisch uit je bundel gaat. De aanschaf van een buitenlandse bundel voor Bosnië is vrij prijzig. Een beter alternatief is een lokale SIM-kaart. Hoef je niet continu bereikbaar te zijn? Veel hotels en restaurants hebben gratis WiFi voor hun gasten. De kwaliteit van openbare netwerken is wisselend, maar zeker in hotels is een snelle verbinding. Voor mij was dit meer dan genoeg.

Het klinkt misschien raar voor een reisblogger, maar ik hoef niet de hele tijd online te zijn. Even rust van het hele online gebeuren is soms best fijn.

Wil je toch een lokale SIM-kaart kopen voor onderweg? Op het vliegveld koop je een prepaid SIM-kaart voor 15 of 30 dagen speciaal voor toeristen. Voor een paar euro koop je 5 GB aan data – voor het geld hoef je het niet te laten.

Bosnië-Herzegovina met (kleine) kinderen

Ik reisde door Bosnië-Herzegovina met een baby van 9 maanden. Wat kreeg ze veel aandacht! Ik kreeg vaak de vraag of mensen mijn dochtertje even mochten vasthouden. Anderen pakten ongevraagd haar voetjes of handjes vast. Sommige moeders en kinderen vinden dat niet fijn, maar wij maken er geen probleem van 😉

In (grotere) supermarkten zijn veel soorten luiers, potjes eten en opvolgmelk te krijgen. De potjes zijn vaak van Duitse fabrikanten. De smaken zijn soms net wat anders dan in Nederland, vooral de fruithapjes. Ik wil mijn kind zoveel mogelijk verschillende smaken laten proeven en dat is goed gelukt in Bosnië! (Mijn kleine reiziger is met 9 maanden verzot op citroen en zwarte olijven).

Één keer stond er geen babybed klaar maar een ‘normaal’ eenpersoonsbed. De eigenaar bood toen aan om snel een babybed te kopen op de markt – stiekem vond ik dat heel fijn.

Volgens sommige websites is het raadzaam om ingeënt te zijn tegen de mazelen wanneer je naar Bosnië-Herzegovina reist. De GGD ondersteunt dit advies niet. (Mijn dochter had tijdens de reis nog geen BMR-vaccinatie gehad, deze zit pas later in het rijksvaccinatieprogramma.)