Tips voor reizen naar Yogyakarta

Wie wil er niet reizen naar Yogyakarta! In Yogyakarta (Yogya) gaan oude tradities hand in hand met moderne flair. Yogyakarta, Yogya is de thuisbasis van de indrukwekkende tempels Borobudur en Prambanan, en biedt ook een levendige cultuur, heerlijk eten en warme gastvrijheid. Reizen naar Yogya is een feestje, plan minstens drie à vier dagen Yogyakarta om optimaal te kunnen genieten van de leukste stad van Java.

Tips: bezienswaardigheden in Yogya Indonesië

Steden in Indonesië. De gezellige chaos kan ineens té overweldigend zijn. De geuren van kruiden en specerijen worden dan overstemd door de indringende geur van benzine en afval. Het verkeer zorgt voor een ruis die niet stopt, slechts onderbroken door de vele claxons. Sommige steden kun je beter mijden. Maar Yogyakarta is een uitzondering!

kraton yogyakarta

Yogyakarta is de culturele hoofdstad van Java. De stad is een van mijn hoogtepunten van Indonesië. Reizen naar Yogyakarta loont de moeite! Wil jij Yogyakarta bezoeken? Lees dan mijn tips voor reizen naar Yogja en de leukste bezienswaardigheden in Yogyakarta en omgeving. Yogyakarta is een bruisende stad vol historische bezienswaardigheden

Het kraton van Yogyakarta Indonesië

Yogyakarta is een traditionele hofstad. In het kraton van Yogya wonen de Sultans van het Kasultanan-tak van het voormalige Mataram Koninkrijk.

Het kraton bestaat uit verschillende gebouwen, binnenplaatsen en paviljoens. Het bouwwerk is een weergave van de Javaanse kosmos. Elke toegang, gebouw, binnenplaats en boom heeft een specifieke betekenis. Het hof en het rijk zijn hierdoor in harmonie met het heelal, wat lijkt tot succes.

Overnachten in het kraton

Het kraton is een oase van rust. Ik vind dit een heerlijke plek om een paar uurtjes rond te dwalen. Even weg uit de drukte van de stad, de mensenmassa en het verkeer. Ik hoor de vogels tsielpen. In de verte hoor ik groepjes toeristen lachen en klikken hun camera’s. De geschiedenis van het sultanaat mengt met het heden.

Helaas, ik mag niet bij de sultan op de thee. (De woonruimtes van de sultan zijn afgesloten voor toeristen.) Er zitten een paar musea in het complex. In het centrale paviljoen staat een gamelan – een traditioneel muziekinstrument. Soms zijn er voorstellingen.

Binnen het kraton liggen verschillende toffe plekken om te overnachten. Ik kies voor Omah Pitoe Yogya Homestay. Deze authentieke homestay heeft zelfs een gamelan in de woonkamer staan!

De koninklijke stallen

Houd je van paarden? Dan moet je vooral naar de koninklijke stallen in het kraton. Houd je niet van paarden? Dan ook.

De koninklijke stallen staan vol met antieke koetsen. (Dus niet met paarden!) Een aantal ervan zijn in Europa gemaakt. Sommige zelfs in Nederland. Sommige koetsen zijn versierd met diamanten en goud. Hoe bizar.

taman sari jogja

Taman Sari: het waterpaleis van Yogyakarta

De vestigingsmuren van het oude Yogya zijn nog altijd zichtbaar. De muren zijn vervallen en op sommige plekken beklad. Binnen deze muren ligt Taman Sari, het waterpaleis.

“Hier had ik vroeger uren kunnen kijken”. Mijn gids Budi kijkt me aan met een ondeugende glimlach. We kijken uit over de baden van het waterpaleis. Hier badderde vroeger de 40 vrouwen van de sultan.

Wanneer ik wat verder kijk, zie ik ventilatietorentjes boven de huizen van het oude Yogyakarta uitsteken. De torentjes zijn verbonden met een ondergronds netwerk van gangen. De macht van de sultan reikt verder dan het kraton.

De vogeltjesmarkt (Pasar Burung)

Op de vogeltjesmarkt binnen de oude stadsmuren is het altijd gezellig. Verkopers maken graag een praatje en dit is misschien wel dé plek om goedkoop te drinken en te eten in Yogyakarta.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, worden er op deze markt geen vogels meer verkocht. In plaats daarvan zijn er kraampjes met eten en is er een overdekte markt waar je voor kleine prijsjes kleding en andere souvenirs kunt kopen. 

Fort Vredenburg

De Nederlandse bezetters hebben jarenlang de dienst uitgemaakt in Java. De stad heeft een aantal koloniale gebouwen. Één daarvan is Fort Vredeburg. Deze vesting is gebouwd ter bescherming van de gouverneur. In het fort kun je oude foto’s en historische voorwerpen bewonderen.

Pasar Malam Yogya

Als je in Yogya bent, moet je zeker een keer naar de Pasar Malam. Omdat het leuk is om te zien waar de locals hun boodschappen doen. Om te genieten van de geuren van tropische specerijen. Of om lekker te eten voor een appel en een ei.

Kleurrijke batik

Er wonen veel batik-kunstenaars in Yogyakata. Zij verkopen klassieke en moderne batik.

Batik is een bijzondere techniek: delen van een doek worden beschilderd met was. Vervolgens worden de doeken in een bad met verf gedompeld. Daar waar de was zit, zal de verf niet hechten. Pas na verschillende verfbaden wordt de afbeelding langzaam zichtbaar. 

Ik kijk gefascineerd toe hoe een batik-kunstenaar een doek beschildert. Natuurlijk, steeds meer doeken komen uit een fabriek. Massaproductie is snel en goedkoop. Veel toeristen zien het verschil niet. Als je een beetje goed zoekt, kun je ook handwerk bewonderen in de kleine ateliers.

Het batik is een bekende bezienswaardigheid in Yogyakarta. De verkoop ervan is een bekende scam. Toeristen worden met mooie praatjes naar binnen gelokt. De vraagprijs is te hoog, en afdingen is echt een must.

Reizen naar Yogyakarta: bezienswaardigheden in de omgeving

Yogyakarta is de ideale uitvalsbasis voor korte excursies in midden Java. 

borobudur yogyakarta java

Tempels rondom Yogyakarta

De Borobudur wordt wel eens een van de zeven wereldwonderen genoemd. Dat is niet raar, het is een prachtige tempel. De tempel is opgebouwd uit plateau’s met mooie muurreliëfs. 

Prambanan is een hindoeïstisch tempelcomplex. Veel toeristen bezoeken alleen de hoofdtempel. Deze is prachtig versierd met afbeeldingen uit de Ramayana. De vlakte van Prambanan bestaat echter ook uit talrijke kleinere tempels.

Tip: Lees meer over tempels in midden Java en het beklimmen van de Borobudur.

vulkaan java

De Merapi

Net buiten Yogyakarta ligt de vulkaan Merapi. Een grote jongen die zich niet altijd rustig houdt. In 2006 zorgde deze jongen voor doden en gewonden in midden Java. Op dit moment is de Merapi rustig. Outdoor liefhebbers kunnen de top van de vulkaan bedwingen. Ben je minder sportief? Dan kun je met een auto een heel eind de vulkaan oprijden, en vanaf een viewpoint of vanuit een restaurant genieten van het uitzicht.

Het strand van Yogyakarta

Ten zuiden van Yogya ligt Parangtritis, een zwart zandstrand. De zee is er vaak wild en zwemmen is er ten strengste verboden.

Tip: De bus vanaf Pojok Beteng rijdt in een uurtje naar Parangtritis.

Kotagede: zilverstad

Net ten oosten van Yogya ligt Kotagede, bekend om zijn zilver. Veel becakrijders en taxi’s proberen toeristen voor weinig geld naar Kotagede te brengen. Zij hopen op commissie. Er rijden bussen voor een vast bedrag. 

Ik ben niet van plan om zilver te kopen op Java. In plaats daarvan ga ik naar Kota Gede om een aantal historische bezienswaardigheden te bezoeken. In Kotagede liggen namelijk restanten van de eerste hoofdstad van het sultanaat Mataram uit de 16e eeuw. Ik zie de oude overblijfselen van het paleis, de koninklijke begraafplaats, de koninklijke moskee en verdedigingsmuren en grachten. Om de graven te bezoeken moet ik traditionele Javaanse kleding aan, deze wordt bij de ingang verhuurd.

Vulkanen en tempels bij het Dieng Plateau

Verder naar het noorden ligt het Dieng plateau. Dieng is net te ver weg om als dagtrip met het openbaar vervoer te bereiken vanuit Yogja. Gelukkig biedt bijna elk hotel een excursie aan.

Dieng is een vulkanische vlakte met oude tempels. Deze zijn gewijd aan Arjuna. Op verschillende plaatsen borrelt (giftig) zwaveldamp omhoog. Er zijn ook kokende en rokende modderpoelen te zien.

Tip: Heb je zin in een verfrissende wandeling? Dat kan bij Telaga Warna, het kleurenmeer.

Praktische tips voor reizen naar Yogyakarta

Slapen in Yogyakarta

In Yogyakarta is veel accommodatie beschikbaar voor elk budget. Rondom de drukke Jalan Malioboro en de rustigere Jalan Prawirotaman liggen veel mooie hotels.

street food yogyakarta tips

Reizen naar Yogyakarta

Yogyakarta is goed te bereiken per bus en per trein.

Vanuit Yogyakarta rijden er dagelijks treinen naar Jakarta, Surabaya en Malang. Kaartjes kun je kopen op het station, bij de supermarkt Indomaret of online via de KAI-app. De trein is niet de snelste manier om te reizen naar Yogyakarta. Landschappen zijn echter betoverend en de duurdere klassen zijn heel comfortabel. Reizen met de trein is alles behalve saai.

Tip: De rit van Jakarta naar Yogyakarta duurt 8 uur, vanuit Bandung doe je er 6,5 uur over. Hier lees je meer over de trein op Java

Reizen naar Yogyakarta en Bali

Veel reizigers boeken in Yogyakarta een 2- of 3-daagse tour naar Bali. De 2-daagse tour stopt bij de Bromo-vulkaan. De 3-daagse tour stopt bij de Bromo en Ijen vulkaan.

Deze tour is een aanrader voor mensen met weinig tijd. Je ziet twee prachtige vulkanen en alles is geregeld. Nadeel zijn de lange reisdagen: soms meer dan 16 uur per dag.

Tip: Ik zou meer tijd uittrekken voor dit traject, bijvoorbeeld door een extra stop te maken in Malang.