Tips en bezienswaardigheden voor Riga Letland

Zoek je een leuke stedentrip? Dan is Riga misschien wat je zoekt! Riga is een veelzijdige bestemming waar verschillende culturen samen komen op slechts een paar uurtjes vliegen. Riga heeft veel historische bezienswaardigheden, je kunt er lekker eten en Riga is niet te duur! 

Wat te doen in Riga? In deze blog lees je alles voor je Riga stedentrip. Ik deel de leukste Riga bezienswaardigheden, plekken om te overnachten en meer handige reistips voor Letland.

stadhuis riga bezienswaardigheden

Er zijn weinig echte bezienswaardigheden in het compacte centrum van Riga. Je kunt in één à twee dagen een goed beeld krijgen van de stad. Heb je tijd over tijdens je Riga stedentrip? Bezoek dan een van de vele bezienswaardigheden in de omgeving.

1. De middeleeuwse Hanzestad Riga, Letland

Riga is in 1201 gesticht door de Duitsers. Je leest het goed: Riga is een oude Hanzestad. Op de markt van Riga pronken de oude panden die gebruikt werden voor de handelsoverslag. Deze zijn aan het begin van deze eeuw in ere hersteld voor de achthonderste verjaardag van de stad. Deze panden behoren beslist tot de hoogtepunten van Riga en mag je echt niet overslaan tijdens je Riga citybreak.

vrijheidsbeeld riga

2. Milda waakt over Riga

Milda is het Vrijheidsbeeld dat uit toornt boven het historische centrum van Riga. De groen uitgeslagen dame houdt drie sterren vast, deze symboliseren de historische delen die samen Letland vormen. 

3. Het uitzicht vanaf de Sint Petrus kathedraal

De belangrijkste bezienswaardigheden van Riga liggen op een steenworp afstand van elkaar. Zo ligt de Sint Petrus Kathedraal vlak bij de Dom van Riga. Vanuit de toren van de Sint Petrus Kathedraal heb je een prachtig uitzicht over de stad. Dit kan ‘gewoon’ met de lift! Bij de restauratie van de kerk in de jaren vijftig is er een lift geplaatst – en die zit er nu nog.

uitzicht riga stedentrip

4. Het Kasteel van Riga

Ik zag het kasteel van Riga al vanaf het dak van Sint Petrus Kathedraal, maar natuurlijk wil ik dit hoogtepunt van Riga ook met eigen ogen bewonderen. Het kasteel van Riga is een van de verblijven van de president van Letland, een vlag verraadt zijn aanwezigheid. Uiteraard is het niet mogelijk hem gedag te zeggen tijdens je stedentrip naar Letland.

Toch kun je het Kasteel van Riga betreden, in het kasteel zit namelijk een aantal musea. Zonder al te veel vooronderzoek ga ik naar binnen. Ik ben aangenaam verrast door de collectie! Wil je Egyptische mummies zien in Letland? Dan is dit the-place-to-be. Mijn hart maakt een klein sprongetje wanneer ik Egyptische oudheden zie, ik ben namelijk dol op Egyptische kunst.

middeleeuws centrum kerk

5. Nederlandse invloeden in Riga, Letland

Dat ook de Nederlanders invloedrijk zijn geweest in Riga blijkt uit het Huis van de Zwarte Hoofden (House of the Black Heads). Dit is een reconstructie van een oud Hollands handelshuis.

Tegenover het huis ligt de Museum van de Bezetting, een van de lelijkste gebouwen van Riga. Het is groot, log en zwaar. Bij de ingang van het museum staat een van de weinige communistische standbeelden van de stad.

Tip: haal het maximale uit je citytrip en reserveer alsvast een ticket voor het Huis van de Zwarte Hoofden.

6. Jungendstil in Riga

Het middeleeuwse centrum van Riga is omringd door 19de eeuwse (en vroeg 20ste eeuwse) gebouwen. Het straatbeeld wordt gedomineerd door statige gebouwen met geometrische versieringen, engelen en draken. Jugendstil en Art Noveau floreren boven mijn hoofd. Het verschil met de degelijke en sobere middeleeuwse panden in de stadskern is groot.

rivier riga

7. De Russische wijk

Tot 1991 maakte Letland deel uit van de Sovjet-Unie. In Riga wonen veel etnische Russen, vooral in de Maskavas Forshtate langs de weg tussen Riga en Moskou. De architectuur in de wijk vertoond veel Russische elementen. Hier ligt ook een aantal orthodox Russische kerken én synagoges.

De Russische wijk (Maskachka) is een van de meest ongeziene wijken van Riga. De oorspronkelijke bewoners van de wijk hebben geholpen Riga groot te maken terwijl ze buiten de stadsmuren werden gehouden. Langzaam maar zeker stijgt de wijk in aanzien en is het een creatief centrum van kunstenaars en musici.

cuimair riga eten

8. Culinair Riga

Je zou het misschien niet verwachten, maar in Riga kun je heerlijk eten en drinken. De stad is hip en booming en groene initiatieven ploppen als paddenstoelen uit de grond. In Riga vind je de lekkerste vegetarische restaurantjes, fijne koffiebarretjes en plekken met allerhande lokale lekkernijen. Zoals ik al eerder zei: Riga is heel betaalbaar.

Een korte wandeling over de overdekte centrale markt van Riga voelt als een kijkje in de keuken van de stad. Ik zie welke streekproducten er beschikbaar zijn en geniet van vers fruit en kleine gerechtjes. En dat voor de prijs van een appel en een ei.

Wil je samen met een local de lekkerste gerechten proeven? Boek dan deze leuke food tour over de centrale markt van Riga.

9. Bezoek Riga in de winter

Het klinkt misschien koud, maar Riga in de winter is zó mooi! Veel mooier dan in het voorjaar of in de zomer (tenminste, dat is mijn ervaring). Wanneer eind van de middag de zon achter de horizon verdwijnt worden duizenden lichtjes in de stad ontstoken. Het zachte licht van kaarsjes en lampjes reflecteert in de witte sneeuw. Riga is een sprookje dat langzaam tot leven komt! Rondom de Dom ligt een gezellige kerstmarkt, Letse specialiteiten als barnsteen en wollen mutsen vinden hier gretig aftrek.

Volgens de meeste mensen is de zomer de beste reistijd voor Letland. Het kwik stijgt tot in de dubbele cijfers en het is lang licht. Ook valt er dan relatief weinig neerslag. Maar toch, als ik mag kiezen tussen Riga in de zomer of Riga in de winter dan staat Riga in de winter voor mij met stip op één!

sokken kerstmarkt riga

De gemiddelde temperatuur in Riga in de winter ligt rond het vriespunt, wat met een extra sjaal en muts prima te doen is. Bovendien heb je met die koude een extra goed excuus om in een van de vele knusse cafeetjes te genieten van een mok warme chocolademelk met slagroom!

Lees meer over kleding in extreme koude.

sigulda castle

Ben je na een paar dagen uitgekeken in Riga? Bezoek dan de leukste bezienswaardigheden in de omgeving van Riga! In de groene omgeving van Riga ligt een aantal imposante kastelen en natuurgebieden.

10. Met de trein naar Sigulda

Op ruim een uur van Riga ligt het stadje Sigulda. Aan de rand van het mooiste nationale park van Letland ligt een aantal oude kastelen. Wandel in de natuur en geniet van de betoverende landschappen van Sigulda in de winter.

Lees ook deze uitgebreide blog over mijn treinreis naar Sigulda.

rundale palace letland

11. Rundale Palace

Pils Rundale (het paleis van Rundale) is het belangrijkste barokke paleis van Letland. Het ligt op slechts 70 kilometer ten zuiden van Riga – en is daarom prima als dagtrip te bereiken.

Paleis Rundale is een van de architectonische hoogstandjes van Letland. Het paleis is gebouwd en ingericht met Versaille als voorbeeld. Het paleis heeft in totaal 138 vertrekken De beroemdste zijn de Witte Zaal, die vroeger als balzaal werd gebruikt, de Gouden Troonzaal en de Grote Galerij, die als banketzaal fungeerde. Ik voel me nietig wanneer ik door de (letterlijk!) schitterende en weelderige vertrekken loop.

Nadat ik de openbare vertrekken van Paleis Rundale bezocht heb wandel ik door de paleistuin. Deze is maar liefst 80 hectare groot, groot genoeg voor een mooie wandeling. Achter het paleis ligt het oude jachtdomein waar werd gejaagd op reebokken, zwijnen en vogels.

Je kunt het Paleis van Rundale met de bus vanuit Riga bezoeken. Op de officiële website van het paleis van Rundale lees je meer over de geschiedenis en openingstijden.

tuin rundale

Praktische tips voor je Riga stedentrip

Heb je bij het lezen van deze cityguide al meer zin in een stedentrip naar Riga? Dat is mooi! Hieronder vind je een aantal praktische tips.

Overnachten in Riga

Er zijn zo veel leuke plekken in Riga om te overnachten! Riga heeft geschikte accommodatie voor ieder budget.

Vlak bij de centrale markt (waar je goed kunt eten) ligt Yellow Hostel Central Riga. Je boekt hier een bed voor nog geen tien euro, inclusief ontbijt en gratis kaart. Dit is een fijne plek tijdens je backpackreis door Letland.

In het hart van het oude centrum van Riga ligt Hotel Forum. Het treinstation van Riga en de bezienswaardigheden van de stad liggen op loopafstand. Voor mij is dit de ideale uitvalsbasis voor mijn citybreak. Voor een trip naar Riga met kinderen liggen er volop appartementen in de binnenstad, bijvoorbeeld Old Riga Kaleju Loft Appartement met drie ruime slaapkamers.

riga centrum

Tips voor reizen naar Riga, Letland

Je kunt elke dag goedkoop vliegen naar Letland. Air Baltic en KLM hebben dagelijks directe vluhten naar Riga. Vanuit Riga kun je verder vliegen naar het middenoosten en Centraal Azië, zo startte ik mijn reis door Libanon en Oezbekistan met een vlucht naar Riga. Je kunt vaak kiezen voor een lange stopover met ruimte voor een stedentrip naar Riga.

Je kunt ook met de trein of auto naar Riga. De afstand Utrecht – Riga is ongeveer 1800 kilometer. 

Zelfs na drie bezoeken aan Riga blijf ik nieuwe dingen ontdekken. Riga is niet groot, maar zeer de moeite waard!