9 bestemmingen voor een stedentrip met een peuter

Ben je op zoek naar een leuke bestemming voor een weekendje weg met het gezin? Wil je weg met de auto of zoek je een stedentrip met de trein in Europa? DIt zijn leuke bestemmingen voor een stedentrip met een peuter (in binnen- en buitenland).

Deze stedentrips met kinderen zijn goedgekeurd door de kleine reiziger AKA de peuter.

1. Weekendje Utrecht: stedentrip met een peuter in eigen land

Zoek je een leuke citytrip in de buurt? Bij deze nodig ik je uit voor een weekendje weg in mijn woonplaats Utrecht.

In Utrecht zijn ont-zet-tend veel leuke musea voor kinderen. Denk hierbij aan het Spoorwegmuseum, het Nijntje Museum en het Museum Speelklok. Daarnaast zijn er in Utrecht veel toffe (bos)speeltuinen en kinderenboerderijen, ideaal voor een ontspannen moment tijdens een citytrip met peuter.

Is jouw kleine reiziger fan van Nijntje? Slaap dan in de Nijntje Kamer van Stayokay.

Meer tips voor Utrecht met kinderen? Lees dan snel deze blog.

het hygiene museum tijdens mijn stedentrip met een peuter

2. Dresden met kinderen

Dresden in Duitsland wordt vaak het Florence aan de Elbe genoemd. De stad mist het rauwe randje dat je in veel steden in de voormalige DDR vindt. De stad is eerder een sierlijke dame met een rijke geschiedenis, veel barok en bijzondere architectuur.

Dresden is een leuke citytrip met kinderen, al was het maar vanwege de vele parken in Dresden of bijzondere bezienswaardigheden als het Verkeersmuseum, het Hygiënemuseum (met veel informatie over het lichaam) of de glazen Volkswagenfabriek. De vele fonteinen en sproeiers in de stad vielen in de smaak bij onze peuter.

Tip: In deze blog lees je meer over een stedentrip naar Dresden Duitsland.

3. Hattem: een leuke bestemming voor een stedentrip met een peuter

Hattem is een leuke bestemming voor een dagje weg met de trein met kinderen. De oude Hanzestad leent zich prima voor een korte stadswandeling, alle bezienswaardigheden in Hattum liggen op loopafstand van elkaar.

Het echte hoogtepunt van een bezoek aan Hattum is echter bakkerij-museum: kinderen kunnen een speurtocht doen tussen het brood en banket óf ze mogen zelf aan de slag in de bakkerij! Wat wil je nog meer tijdens je stedentrip met een peuter?

Tip: Als je overnacht in Hattum kun je de volgende dag naar de orchideeënhoeve.

4. Fez met kinderen

Fez heeft eigenlijk geen leuke musea voor kinderen en er zijn weinig activiteiten voor kinderen. Toch is een stedentrip met kinderen naar Marokko een groot succes.

In Fez kijk je je ogen uit. De kans is groot dat je bij een wandeling door de oude medina van de stad in Marokko ezeltjes tegenkomt. Marokkanen zijn erg lief voor kinderen en kinderen krijgen regelmatig wat lekkers toegestopt.

In de riad in Fez waar wij overnachten werd mijn dochter als een prinses behandeld, thuis praat ze nog altijd over haar sprookjeskasteel in Marokko.

5. Liberec Tsjechië met kinderen

Onbekend maakt onbemind. Jaarlijke trekken veel mensen naar Praag, maar de Tsjechische stad Liberec wordt meestal vergeten. Zonde, want Liberec is een leuke bestemming voor een citytrip in de zomer.

Liberec is ont-zet-tend kindvriendelijk. De levendige stad aan de voet van het IJzergebergte heeft een toffe buitenspeeltuin voor kleine kinderen, een zwemparadijs (met indoorspeeltuin en bowlingbaan) en er is een heus dinopark. Daarnaast kun je in de buurt van Librec mooie wandelingen maken en historische kastelen bezoeken. Kortom: Liberec is een fantastische bestemming voor een stedentrip met een peuter.

Tip: In deze blog lees je meer over Liberec en het Boheems Paradijs met kinderen.

6. Citytrip Belgrado met kinderen

Belgrado in Servië is een leuke bestemming voor een stedentrip met een peuter. Vanuit je vliegt er heen vanaf Eindhoven met WizzAir.

Twijfel je wat te doen in de hoofdstad van Servië? Bezoek oude forten, ga street art spotten in Belgrado of strijk op een zondagochtend neer in Dorcol Platz, een plek met heerlijk koffie en een groot speelparadijs. Wat wil je nog meer tijdens een weekendje weg met een peuter?

7. Zurich: een leuke citytrip in de winter

Zurich is een leuke bestemming voor een citytrip met de trein. Vanuit verschillende stations in Nederland gaan er directe (slaap)treinen naar Zurich.

Tip: Boek hier je treinticket naar Zwitserland. 

Zurich is het hele jaar door een gezellige stad, maar Zurich in de winter is extra gezellig! In de weken voor kerst wordt Zurich versierd met duizenden lampjes. Er zijn veel knusse kerstmarkten met prachtig gekleurde kerstballen, geurende dennentakken, warme chocolademelk én ijsbanen. Daar wordt een kind toch blij van?

8. Kastelen in Bratislava

Bratislava is misschien geen voor de hand liggende bestemming voor een stedentrip met kinderen. Ik vind Bratislava echter een heerlijke stad voor citytrip!

Bratislava is klein en compact. Ideaal, want tijdens een stedentrip met een peuter wil je niet ver moeten lopen. De stad wordt gedomineerd door de burcht, een fraaie bezienswaardigheid uit de vijftiende eeuw. In de burcht zit een interactief museum over de geschiedenis van Slowakije, hier zijn jurken van prinsessen en harnassen van echte ridders te bewonderen. Vanuit de torens van het kasteel geniet ik van het uitzicht over de stad aan de Donau.

Voor kleine kinderen is Bibiana heel leuk, het huis van de kunst. Hier kun je boekjes lezen, lekker knutselen en je verkleden.

Oudere kinderen moeten beslist de UFO van Bratislava bezoeken. Aan de oever van de Donau staat een toren van 95 meter met een prachtig uitzicht. Ik geef het onmiddellijk toe: ik vond het zelf best spannend om op het dak van de toren te staan.

9. Gdansk: een leuke stedentrip in oktober

Gdansk is een leuke bestemming voor een stedentrip in de herfst. Je kunt een rondvaart maken met een heuse piratenboot, de beste pannenkoeken van Polen eten of rondzwerven door leuke oude straatjes.

In een oude burcht aan de rand van het centrum van Gdansk ligt het Hevelianum, een leuk en interactief museum voor liefhebbers van wetenschap en techniek. Er zijn diverse thematische tentoonstellingen: klimaat en biologie zijn geschikt voor jong en oud, terwijl de wiskundige zaal vooral geschikt is voor oudere kinderen en volwassenen.

Tip: lees meer over Gdansk Polen.