Tips voor een onbezorgde vakantie naar Turkije

Heb je al een vakantie naar Turkije geboekt? Of je nu op zoek bent naar een bruisende stedentrip, een actieve wandelvakantie of een relaxte all inclusive: Turkije heeft het allemaal. Lees snel verder voor de beste Turkije vakantie tips voor een onbezorgde vakantie naar Turkije.

rotsen in cappadocie

“Vind je het lekker?” Een onbekende smaak prikkelt mijn tong. Ik weet niet precies wat ik aan het eten ben, maar het kan me weinig schelen. Dit tafereeltje is voor mij kenmerkend voor Turkije: een land met lekker eten, culturele bezienswaardigheden, mooie natuur en vriendelijke mensen. Meer heb je niet nodig voor een onbezorgde Turkije vakantie.

In deze blog vertel ik meer over de cultuur en bezienswaardigheden van Istanbul, Cappadocië en Antalya. Drie populaire vakantiebestemmingen in Turkije die totaal niet met elkaar te vergelijken zijn! Turkije is een veelzijdig land, je hebt meerdere reizen naar Turkije nodig om een goed beeld te krijgen. 

1. Istanbul – 2. Antalya – 3. Cappadocië

Stedentrip Istanbul Turkije: een aaneenschakeling van bijzondere bezienswaardigheden

Mijn eerste Turkije ervaring is een goedkope stedentrip naar Istanbul. Jaren later ontdek ik de stad opnieuw met mijn moeder. Ik kom op plekken waar ik niet eerder was en realiseer me hoeveel bezienswaardigheden in Istanbul er wel zijn.

Istanbul is een heerlijke veelzijdige stad met vele hoogtepunten. De stad is opvallend modern en westers. Aan de andere kant is Istanbul een stad met een rijke historie en culturele rijkdom. De sprookjes van 1001-nacht komen tot leven op levendige bazaars. Tijdens je Istanbul citytrip hoef je je niet te vervelen. 

wandelen in cappadocie langs gekleurde rotsen

Cappadocië: hét hoogtepunt van je vakantie naar Turkije

Mijn favoriete plekje in Turkije is het mooie Cappadocië. Misschien is dit zelfs een van de mooiste plekken ter wereld voor mij!

In Cappadocië Turkije komen turf en kalksteen samen. Dit heeft geleid tot wonderlijke karstformaties.  In deze formaties zijn huizen en kerken gevormd, deze zijn inmiddels eeuwenoud. In sommige kerken zijn oude rotsschilderingen te bewonderen. In andere grotwoningen word ik uitgenodigd voor een kop thee.

Gerijpt door de natuur heeft iedere vallei in Capadocië een andere uitstraling. Met een gids wandel ik door de valleien en geniet ik van de mooiste landschappen. Misschien is Turkije geen voor de hand liggende bestemming voor een wandelvakantie, toch kan ik dit iedereen aanraden. Zeker in het magische Cappadocië.

ballonvaart in cappadocie

En als je er dan toch bent: elke ochtend bij het krieken van de dag stijgen er tientallen luchtballonen op boven Cappadocië. Een fantastisch fenomeen om waar te nemen vanaf de grond, maar het is natuurlijk nóg leuker om zelf een ballonvaart boven Cappadocië te maken. 

Je kunt Cappadocië bezoeken vanuit de zuidkust van Turkije, als het moet zelfs als dagtrip. Ik vind Cappadocië echter zo mooi, dat ik er weken zou kunnen vertoeven.

antalya

De zuidkust van Turkije: dé plek voor een all inclusive Turkije vakantie

Tijdens een persreis naar Antalya snuffelde ik aan de zuidkust van Turkije. Ik verbleef in een luxe (maar betaalbaar) all inclusive resort in Antalya. Meteen bij aankomst in het resort snapte ik waarom goedkope vakanties naar Turkije zo populair zijn!

Voor een paar honderd euro kun je op vakantie naar Turkije. Je hebt dan een week lang een mooie hotelkamer, een groot zwembad en onbeperkt eten en drinken. Je hoeft de straat maar over te steken en je bent op het strand. Het zuiden van Turkije staat bekend om zijn vele zonuren: Antalya is daarom een fijne bestemming voor een zonvakantie.

Maar…. persoonlijk geniet ik toch meer van kleinschalige lokale accommodatie en restaurantjes.

all inclusive turkije in antalya

Culturele hoogtepunten in het zuiden van Turkije

Mijn resort in Antalya lag op een steenworp afstand van de de oude binnenstad. Iets verder buiten de stad ligt het Aspendos theater. Er zijn veel (Romeinse) opgravingen en eeuwenoude bezienswaardigheden in het zuiden van Turkije. Voor mij valt er nog een hoop te ontdekken. Na het lezen van deze inspirerende blog van Anniek zou ik graag meer willen zien van de culturele schatkamer van Turkije. Een goede reden om nog een keer op vakantie naar Turkije te gaan!

all inclusive turkije

Vliegen naar Turkije

Turkije heeft verschillende internationale vliegvelden. Het Attuturk vliegveld van Istanbul is de thuishaven van Turkish Airlines. Vanuit deze hub kun je verder vliegen binnen Turkije of naar het verre oosten als Thailand en Maleisië.

Daarnaast gaan er vanaf het voorjaar vele charters naar Turkije. Deze doen vooral de zuidkust aan.

Ik had 31 uur vertraging met Turkish Airlines. De service aan boord was goed, de service op de grond ronduit slecht. Ik ben dan ook geen fan van deze maatschappij, ook al kun je met hen goedkoop naar Azië vliegen. Hier lees je meer over mijn ervaring met Turkish.

palmboom

Vakantie visum Turkije

Nederlanders hebben geen visumplicht wanneer ze in een periode van 180 dagen maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. In die 180 dagen mag je meerdere keren het land in- en uitreizen. 

Veiligheid in Turkije

De meeste mensen gaan naar Turkije voor een all inclusive vakantie. Veel van hen verlaten het resort (bijna) niet en krijgen weinig mee van de politieke situatie in het land. Toch is enige voorzichtigheid geboden. Vermijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties in de grote steden.

Op de website van BuZa vind je het actuele reisadvies van Turkije.