De eerste keer vliegen met een baby is best een beetje spannend. Hoe maak je de vlucht zo comfortabel mogelijk voor de baby en voor jezelf? Waar moet je op letten bij het boeken van een vlucht?
De kleine reiziger vloog ruim twintig keer voor haar tweede verjaardag (dat is inclusief stopovers). In deze blog deel ik mijn ervaringen en tips voor vliegen met een dreumes en baby.
Vliegen met een baby op schoot
Baby’s en dreumesen (infants) zitten bij een van de ouders op schoot. Je krijgt een veiligheidsriem voor je kindje die je vastmaakt aan je eigen riem.
Heeft je kindje een eigen stoel? Dan nog moet de baby of dreumes op schoot tijdens het opstijgen en landen. Idealiter zit het kindje met de rug en het hoofd tegen de begeleidende ouder aan om schokken op te vangen – in de praktijk is dat niet altijd haalbaar.
Sommige moeders kiezen om de baby of dreumes borstvoeding te geven bij drukverschil om pijn in de oren tijdens het vliegen te voorkomen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een flesje of een speen te geven. Door het zuigen opent de buis van Eustachius en heb je minder last van pijnlijk oren.
Vliegen met baby: wat meenemen in de handbagage?
Het is even wennen, dat vliegen met een baby. Je moet ineens extra handbagage meenemen. De volgende zaken mogen niet ontbreken in je handbagagetas wanneer je gaat vliegen met een babay.
- Luiers (reken op één luier per uur)
- Reservekleding voor de baby
- Reservekleding voor jezelf (minstens één shirt)
- Evtueel een speentjes
- Wat speeltjes
- Hydrofiele doeken
- Geef je borstvoeding? Dan kunnen zoogkompressen handig zijn (tieten kunnen een jetlag hebben)
Tip: Op Travel With Kids vind je tips voor speelgoed in het vliegtuig.
Kleine kinderen in het vliegtuig: eten en drinken voor onderweg
Wanneer ik blogs lees over vliegen met een dreumes, wordt er bijna geen aandacht besteedt aan eten voor onderweg. Wanneer een kindje geen eigen stoel heeft, krijgt het geen maaltijd. Je moet eigen eten meenemen wanneer je gaat vliegen met een baby of een dreumes! Soms krijg je wat extra’s toegestopt van de stewardess, maar als het vliegtuig volgeboekt is kan dat vaak niet.
Afhankelijk van de leeftijd waarop je gaat vliegen met dreumes of baby zou ik het volgende meenemen:
- Flesje en afgepaste hoeveelheden nutrilon (als je geen borstvoeding geeft)
- Water (ik neem gewoon anderhalve liter mee, dat mag als je met kleine kinderen vliegt)
- Potjes babyvoeding (bij ons geen succes)
- Proviand als sultana, krentenbollen, soepstengels, rozijntjes, bananen, fruit in hapklare stukjes of knijpfruitjes enz. (ook handig voor jezelf wanneer je kindje er met de vliegtuigmaaltijd vandoor gaat)
De cabin crew kan melk opwarmen of kokend water aanleveren voor een flesjes melk. (Met koud water kun je dit op de gewenste temperatuur brengen.) Je kunt beter niet de melkpoeder en het water al mengen, dit is namelijk maar beperkt houdbaar.
Ik heb slechte ervaringen met het opwarmen van een potje olvarit. Dit wordt opgewarmd in een waterbad, wat heel veel tijd nodig heeft. Na ruim een half uur kreeg ik het potje terug, wat nog steeds koud was. De dreumes weigerde te eten.
Vliegen met kinderwagen, maxicosi of draagzak
Wanneer je gaat vliegen met een baby, dreumes of peuter mag je altijd gratis een kinderwagen (of buggy) en/of maxicosi meenemen.
Let op: de maxicosi mag alleen mee in de cabine wanneer de baby een eigen stoel heeft. Je kunt niet elke maxicosi in het vliegtuig bevestigen, in deze blog lees je daar meer over.
Draagzak in het vliegtuig
Een draagzak is onmisbaar wanneer je gaat vliegen met een baby of dreumes. Je kindje zit veilig tegen je aan en je hebt je handen vrij voor je paspoort, boarding pass en bagage.
Vaak (niet altijd) mag de kinderwagen of buggy mee tot aan de gate.
Tip: Voor een mini-baby is de Marsupi Breeze een aanrader. Deze is heerlijk compact en makkelijk weg te stoppen in de handbagage. Met 3 Ã 4 maanden ben ik overgestapt op de Tula Free to Grow voor meer draagcomfort.
Kinderwagen in het vliegtuig
Kinderwagens zijn groot en lomp. Toch kun je er voor kiezen om de kinderen mee te nemen op reis. Op de meeste vliegvelden mag de kinderwagen mee naar de gate. (Pas op: die mag NIET altijd.) Daar wordt de kinderwagen gelabeld en onder in het vliegtuig gedaan. Op de bestemming krijg je de kinderwagen terug aan de gate óf op de bagageband. Dit hoor je bij het inchecken.
Op het vliegveld wordt niet altijd zorgvuldig met bagage omgegaan. Het loont de moeite een beschermhoes voor de dure kinderwagen te kopen. Je kunt de beschermhoes van de kinderwagen opvullen met luiers – die nemen zo veel ruimte in in de bagage.
Buggy in het vliegtuig
Voor een buggy gelden de zelfde regels als voor de kinderwagen. De buggy mag mee tot aan de gate. Maar wist je dat er ook buggy’s zijn die mee kunnen als handbagage? De Babyzen Babyzen Yoyo is een ideale buggy voor op reis. Deze reisbuggy weegt slechts 6 kilogram en past in het bagagecompartiment van het vliegtuig.
Welke vlucht kies je: overdag of ’s nachts?
Een dagvlucht of een nachtvlucht, beide hebben zijn voor- en nadelen.
Nachtvlucht
- Het is donker en iedereen slaapt. Je kindje slaapt sneller
- Met een beetje geluk pak je zelf wat slaap
- Nadeel: het ritme van de baby komt zelden overeen met het ritme van de luchtvaartmaatschappij. Bij een late vlucht is je kindje niet zo vrolijk meer
Dagvlucht
- Meer vermaak (mensen kijken)
- Het is minder erg wanneer de baby of dreumes geluid maakt, je houdt andere mensen niet uit de slaap (ik vind dit een groot voordeel!)
- Het kindje kan lekker spelen
- Bij aankomst duik je met zijn allen het bed in. Heerlijk
Ik heb twee verre reizen met een baby gemaakt. Ik ging naar Bali met baby van drie maanden. Later zou ik naar Taiwan en Maleisië vliegen met een dreumes van nét een jaar. Mijn ervaring: het maakt niet veel uit wat je kiest. Bereid je voor op weinig slaap (voor jezelf), dan kan het alleen maar meevallen.
Geef je borstvoeding op reis? Door de hormonen slaap je makkelijker – ik heb nooit zo lekker geslapen als tijdens het vliegen met een baby van drie maanden!
Tips vliegen baby: directe vlucht of toch een stopover?
Eigenlijk gaat mijn voorkeur ALTIJD uit naar een directe vlucht. Maar dat is niet altijd mogelijk, soms is er geen (betaalbare) lijndienst.
Tijdens het vliegen met een dreumes kan een stopover fijn zijn. Het kindje kan dan even zijn of haar benen strekken en rondjes rennen. Met een beetje geluk slaapt de dreumes daarna beter! Wanneer je reist met een baby is er geen enkel voordeel van een stopover. Sterker nog: stijgen en landen is niet fijn voor de oortjes.
Ga je vliegen met buggy of kinderwagen? Bij een korte stopover wordt de buggy of kinderwagen automatisch doorgelabeld naar de eindbestemming. Dat betekent dat je onderweg GEEN buggy of kinderwagen tot je beschikking hebt! (Een draagzak is een life saver.)
Tijdens een lange stopover in Shanghai heb ik expliciet gevraagd of ik de buggy daar kon gebruiken. Ik verbleef 24 uur in Shanghai en wilde wat van de stad zien.
Hoe oud moet een baby zijn om te vliegen?
Wil je vliegen met een pasgeboren baby? Ja, dat kant! Als de baby gezond is, kun je veilig vliegen vanaf zeven dagen.
Je kunt vliegtickets kopen voor jezelf en een ongeboren baby. Zodra de naam en de geboortedatum van de kleine bekend zijn, kun je deze telefonisch doorgeven bij de luchtvaartmaatschappij.
Ervaringen KLM: vliegen met baby
Mijn eerste verre reis met kinderen is met baby van drie maanden. We vliegen met KLM naar Bali. Ik boek mijn tickets telefonisch en vraag gelijk om een bassinet. KLM wijst deze toe, wat een feestje!
Een bassinet is het reiswiegje dat wordt bevestigd voor de eerste rij stoelen. Er is maar een beperkt aantal bassinets. Een KLM bassinet is alleen beschikbaar op internationale vluchten. Tijdens het opstijgen, landen en bij turbulentie kan de bassinet niet gebruikt worden.
De KLM bassinet is geschikt voor baby’s van maximaal 65 centimeter en 10 kilogram. Onze mini-baby van drie maanden valt ruimschoots binnen de marges. We bevestigen een babygym voor op reis aan de bassinet, zo heeft ze wat te kijken als ze wakker is. Als het tijd is om te slapen leggen we een hydrofiele doek over de babygym. IDEAAL!
Luchtvaartmaatschappijen hanteren verschillende regels voor het gebruik van de bassinet. De kleine reiziger sliep met dertien maanden in de bassinet van Kuala Lumpur naar Schiphol. Ze was toen ongeveer 75 centimeter lang en 10 kilogram zwaar.
Tips vliegen met een dreumes
Vliegen met een baby is spannend, zeker die keer dat ik in mijn eentje naar Zürich vloog. Gelukkig is de KLM-crew zo vriendelijk de baby even vast te houden wanneer ik moet plassen.
Vliegen met een dreumes is een grotere uitdaging. De dreumes wil niet slapen, zelfs niet tijdens een vlucht van meer dan tien uur. Mensen kijken is veel leuker!
Leuke speeltjes voor een dreumes tijdens een lange vlucht zijn dingen als een magnetisch tekenbord, boekjes, doosjes rozijnen en knuffels. (Captain T van Transavia is een groot succes!) De iPad kan ook helpen een vlucht met een dreumes door te komen.
Zorg voor genoeg (extra) eten tijdens het vliegen met een dreumes.
Tip: goedkoop vliegen met gezin
Wil je goedkoop op vakantie met het gezin? Tot twee jaar vliegen baby’s en dreumesen (bijna) gratis. Dit is HET moment om goedkoop te vliegen met kinderen. Houd er rekening mee dat de baby of dreumes geen eigen stoel heeft. Tijdens lange vluchten kan dit een nadeel zijn.
Wanneer er plaats is in het vliegtuig zal de luchtvaartmaatschappij vaak proberen een baby of dreumes een eigen stoel te geven – maar dit is zeker geen vanzelfsprekendheid.
Vliegen met een dreumes op schoot scheelt veel geld, maar echt comfortabel is het niet.
Tip: In deze blog lees je alles over goedkoop reizen tijdens de schoolvakantie.