bezienswaardigheden en tips voor Boekarest

Is Boekarest leuk? Jazeker! Boekarest is een originele bestemming voor een stedentrip in Europa. Door zijn Ottomaanse invloeden, socialistische bezienswaardigheden, kunst en uitgestrekte parken is Boekarest zeer veelzijdig. Het absolute hoogtepunt van Boekarest is het megalomane parlementsgebouw uit de tijd van president Ceausescu, een van de grootste gebouwen te wereld.

Hier lees je mijn tips voor Boekarest.

Boekarest is de hoofdstad van Roemenië. De stad is nog niet ontdekt door de grote stroom toeristen. En dat terwijl er veel interessante bezienswaardigheden in Boekarest zijn. Waarom moet je niet te lang wachten met reizen naar Boekarest? Lees mijn tips voor Boekarest en reis naar Roemenië!

1. De lieve mensen tijdens een stedentrip naar Boekarest

Oost-Europeanen hebben de naam nors te zijn. Getekend door het communisme lijkt er bij sommigen geen glimlach vanaf te kunnen. Niets is minder waar!

De mensen in Boekarest zijn aardig en behulpzaam. Het maakt niet uit wat je wilt, zodra ze ook maar even het idee hebben dat je je weg niet helemaal kan vinden dan snellen ze al te hulp. Iedereen lijkt zijn best te doen om mijn stedentrip naar Boekarest tot een succes te maken.

Is het spitsuur en is het voor de taxi onmogelijk om je voor een redelijke prijs en binnen een redelijke tijd te vervoeren? De taxichauffeur vraagt geen woekerprijs, maar geeft je instructies hoe de metro werkt. Zo zie je in no time de leukste bezienswaardigheden van Boekarest.

Zie je door de bomen het bos niet in het veel te drukke metrostation? Weet je de weg niet naar de leukste bezienswaardigheden in Boekarest? Je hoeft maar een vragende blik op een bord te werpen en de hulptroepen stappen op je af. De meeste mensen in Boekarest spreken Engels. Zij die het niet doen proberen je met handen en voeten te helpen.

roemenie boekarest

2. Bezienswaardigheden in Boekarest: prachtige oude gebouwen

In Boekarest vind je veel statige oude Romaanse en Gotische huizen en mansions uit de 17de en 18de eeuw. Bezienswaardigheden van wit blinkend marmer. Imposante pilaren. Gebouwen met ornamenten boven de ramen. Old town Boekarest herinnert aan een tijd van welvaart.

Veel van deze gebouwen zijn geconfisqueerd door de communisten in de tweede helft van de twintigste eeuw. Ze werden gebruikt als partijgebouwen en woonhuizen voor hoge functionarissen. De oude eigenaren hadden het nakijken.

Na de val van het communisme en het wegvallen van het ijzeren gordijn kregen de oorspronkelijke bewoners hun huizen terug. Eind goed, al goed, op het eerste gezicht. Maar niks is minder waar. Na decennia communistisch regime beschikken rijke Roemenen niet meer over de financiële middelen om de panden te onderhouden. De statige panden raken in verval. Het gipswerk bladdert beetje bij beetje af. Met het communisme verdwijnt langzaam ook de oude rijkdom van de stad.

Tip: Wil je meer zien dan de hightlights van Boekarest? Ik liet de bezienswaardigheden van Boekarest achter me. Samen met een gepassioneerde gids ontdekte ik urban Boekarest.

3. Het hoogtepunt van Boekarest: het paleis van Ceausescu

Ik was 11 jaar oud en keek het journaal. In Roemenië, een arm land in Oost-Europa, werd dictator Ceausescu afzet. De woedende media drongen door tot in zijn paleis in Boekarest en daar troffen te een badkamer vol marmer en gouden kranen aan. GOUDEN KRANEN. Als 11-jarig meisje snapte ik niet dat de heerser van een arm land gouden kranen had. Zo jong als ik was vond ik dit onrechtvaardig.

Ik heb de gouden kranen niet gezien, maar ik ben wel in het paleis van Ceausescu geweest. Op het Pentagon in de VS na is dit paleis het grootste gebouw ter wereld. Je kunt een rondleiding door het parlementspaleis in Boekarest krijgen. In het Engels, Frans of Roemeens.

Tijdens de rondleiding in het paleis van Boekarest zie je slechts een klein deel van het gebouw. De rondleiding voor het parlementspaleis voert door grote zalen en kamers. Door brede gangen. Ik zie schilderijen en dikke hoogpolige tapijten. Een conferentiehal met stoelen van velours. Er zijn kroonluchters met glaasjes van kristal en honderden lampen. En niet te vergeten de brede marmeren trappen en de balzaal.

Vanaf het balkon van het parlementspaleis in Boekarest kun je uitkijken op de Bulevardul Unirii. Dit is een paradepaardje van de communisten. Historische gebouwen en zelfs een ziekenhuis moesten wijken voor de aanleg van deze boulevard, welke in totaal zo’n 3,5 kilometer lang is. Deze boulevard is net wat langer dan de Avenue Champs Élysées in Parijs. Daarnaast is de Bulevardul niet alleen net iets langer, maar ook een meter breder. Verschil moet er zijn…

Na een rondleiding langs de luxe en weelde van het parlementspaleis daal ik af in de kelder. Wat een contrast! Ik daal af langs een smalle donkere trap. Door de ruimte lopen de kolossale buizen van de verwarming en via een aantal deuren leiden smalle geheime gangen naar buiten. Helaas blijven de geheime gangen ook voor mij geheim. Ik klauter een trap op naar de zijingang van het paleis.

Voordat ik goed en wel door heb waar ik ben sta ik in een klein museum in het paleis. Ik ben niet in de stemming om te genieten van de hedendaagse kunst die tentoongesteld wordt. Het contrast met hét hoogtepunt van Boekarest is te groot.

Tips om het parlementspaleis van Boekarest te bezoeken

  • Wil je niet in de rij staan? Boek hier je ‘skip the line’ ticket
  • Als je een tour wilt doen moet je je melden bij de ingang aan de rechterkant van het gebouw. Dit is een zijingang aan de noordkant van het parlementspaleis aan de Natiunile Unite
  • Je moet je paspoort afstaan tijdens het bezoek, vergeet dat niet mee te nemen
  • Tassen en dergelijke worden gescand. Het is geen probleem als je eten en drinken in je tas hebt
  • In het hoogseizoen kan het druk zijn

4. De fijne parken van Boekarest

Boekarest is een groene stad. Wil je tijdens je stedentrip niet alleen door een betonnen jungle lopen maar ook wat groens zijn? Dan is Boekarest the place to be!

Parcul Izvor en de Gradina Cismigiu

In de zomer kun je heerlijk picknicken in de stad. Het weer in Boekarest is dan warm en droog en de schaduwrijke bomen brengen verkoeling. Net ten noorden van het paleis van Ceausescu liggen het Parcul Izvor en de Gradina Cismigiu. Zet een wandeling door het park maar op je lijstje met fijne dingen om te doen in Boekarest: hier vind je brede lanen, gras, oude beuken, sparren en eiken. Borstbeelden van oude helden uit marmer, rozen, vijvers met watervogels en speeltuinen. Een oude heer met een stoffige baret kijkt lachend toe en voert wat brood aan de duiven. Een oase van rust.

Parcul Unirii

Aan de Bulevardul Unirii ligt het gelijknamige Parcul Unirii. Dit levendige park ligt tussen twee metrostation ingeklemd, aan beide kanten raast het verkeer. Op de hoogbouw rondom het park flikkeren grote neonreclames terwijl voorbijgangers haastig een snack naar binnen schuiven bij een van de (bekende) fastfood ketens. Binnen de kakofonie van geluiden geeft het kabbelende water van de fontein geen rust.

Het communistische Parcul Carol en het techniekmuseum in Boekarest

In het Parcul Carol staat een groot communistisch memorial. Een breed pad met glimmende tegels leidt de argeloze voetganger naar de trappen van het monument en de obelisk midden in het park. Dit is een bijzonder staaltje communistische infrastructuur en architectuur.

De reden voor mij om naar het Parcul Carol te gaan was niet het park an sich Hoeveel parken wil een mens zien in een paar dagen? Ik ging deze kant op voor het Muzeul Tehnic Profesor Inginir Dimitrie Loenida. Wat? Nou, eigenlijk gewoon een techniekmuseum.

Het techniekmuseum in Boekarest bestaat uit twee delen. Aan de ene kant een afdeling vol oude motoren en andere machines, en aan de andere kant een opstelling voor natuurkundige experimenten waar de gemiddelde school een puntje aan kan zuigen. Opstellingen voor demonstratieproeven uit de negentiende eeuw, tja, daar gaat mijn juffenhart toch echt wel sneller van kloppen. Ook de medische apparatuur uit de jaren vijftig was op een bepaalde manier heel aandoenlijk.

5. Fresco’s en religieuze kunst in Boekarest: de fraaiste kerken en musea

Hoewel ik niet kerkelijk ben opgegroeid en weinig heb met de kerken in Nederland, moet ik zeggen dat ik toch wel een zwak heb voor de fresco’s in muurschilderingen in Oost-Europese kerken. Niet voor thuis aan de muur, maar wel om een snelle blik op te werpen in een stad als Sofia in Bulgarije of Pesca in Kosovo. De ingetogen sfeer in schril contract met de warme kleuren en de geur van wierook.

Sant Demetrius Kerk

De Sant Demetrius Kerk in het oude centrum van Boekarest is prachtig sfeervol kerkje. Ingepakt in een hoekje van de winkelstraat, omgeven door oude bomen. Op de panelen van hout zijn heiligen geschilderd en ook de daken die de patio omringen zijn afgewerkt met houten ornamenten. Met twee stappen ga je eeuwen terug in de tijd.

Baserica Sfantul Gheorge Nou

Ook de Baserica Sfantul Gheorge Nou is een religieuze bezienswaardigheid in Boekarest. Ik ben maar weinig kerken tegengekomen met afbeeldingen van de duivel, deze kerk heeft het!

Liefhebbers van kunst moeten ook zeker het National Museum of Art of Romania niet overslaan. Het museum begint met een grote collectie fresco’s en andere religieuze kunst, maar via oude portretten en landschappen beland je op een afdeling met eigentijdse kunst. Er is ook nog een vleugel met West-Europese kunst, maar wat mij betreft was de Roemeense afdeling zo groot en uitgebreid dat ik de rest maar heb gelaten voor wat het is.

Het museum ligt om de hoek bij het Atheneum, het muziektheater van Boekarest.

6. Restaurant tips voor Boekarest

Boekarest is een paradijsje voor foodies. Tussen de volkscafés met een eenvoudige daghap serveren ploppen steeds meer hippe restaurants in Boekarest op. Het eten smaakt voortreffelijk en is niet duur. Dat maakt Boekarest een goede bestemming voor een goedkope stedentrip!

Wil je meer lezen over restaurants in Boekarest? In deze blog vertel ik je waar je lekker kunt eten 

PRAKTISCHE TIPS VOOR JE BOEKAREST STEDENTRIP

Goedkope vluchten Boekarest

Je kunt goedkoop vliegen naar Boekarest. Vanuit Amsterdam, Eindhoven en Charleroi gaan iedere dag vluchten naar Boekarest. 

Ik heb zelf gekozen voor een Wizz Air vlucht naar Boekarest. Hun tijden vond ik het fijnste. Zij vertrekken vanuit Eindhoven. Vlieg je liever van Amsterdam naar Boekarest? Dan kun je vliegen met KLM of Tarom.

Het openbaar vervoer in Boekarest

Boekarest heeft een netwerk van metro’s en bussen. Daarnaast werkt de app Uber heel goed in Boekarest. Uber is ideaal voor ritten van en naar het vliegveld Otopeni van Boekarest.

Hotels in Boekarest

Ik wilde zonder veel poespas een beetje goedkoop naar Boekarest. Ik koos daarbij niet voor de luxe van een hotel. Hoewel er goedkope hotels in Boekarest zijn, koos ik voor een appartement in Boekarest met een vriend. Het appartement lag lekker centraal in Old Town Boekarest.

Waarschijnlijk heb je nu voldoende informatie wat te doen in Boekarest. Wil je verder reizen in Roemenië? Combineer Boekarest dan met het kleurrijke Singhisoara.