Tips voor een weekendje Mechelen

Mechelen België heeft een mooi centrum en veel historische bezienswaardigheden. Mechelen is daarom een perfecte kandidaat voor een stedentrip of weekendje weg. Mechelen is niet groot en zeker een aanrader! Heb je weinig tijd? Dan kun je in één dag de belangrijkste hoogtepunten van Mechelen zien.

Je hoeft niet ver weg om mooie dingen te ontdekken. Reizen met een baby van 7 maanden is avontuurlijk genoeg. Gelukkig ligt Mechelen op maar slechts anderhalf uur rijden van Utrecht. Tijdens mijn weekendje Mechelen kan ik in een rustig tempo de bezienswaardigheden van Mechelen ontdekken. In deze blog vertel ik je wat te doen in Mechelen België. 

Twijfel je over Mechelen? Hier vind je de leukste bezienswaardigheden, tips voor hotels, eten, parkeren in Mechelen en meer.

Altijd goed: een stadswandeling door Mechelen België

Mijn Mechelen stedentrip is een trip waarin ik weinig vast leg. Ik besluit om zelfs niet deel te nemen aan een georganiseerde stadswandeling. In plaats daarvan dwaal ik zonder vast plan door de stad en besluit ik spontaan wat te doen in Mechelen. En eigenlijk bevalt dat prima!

Wil je iets meer structuur aanbrengen tijdens je Mechelen Citytrip? Hier kun je een stadswandeling door Mechelen downloaden die je zonder gids kunt lopen.

Het hoogtepunt van Mechelen: de beklimming van de Sint-Romboutstoren

“Het is wel zwaar, de toren beklimmen met een baby.” Tja, ik kan haar moeilijk in kribbe leggen terwijl ik zelf de toren van de Sint-Romboutskathedraal beklim. Ik parkeer de kinderwagen in de kerk en met de kleine reiziger in de draagzak beklim ik de 538 treden van de toren. Hoewel mijn conditie niet je-van-het is, valt de klim me alleszins mee.

Op weg omhoog werp ik een blik op de verschillende vertrekken in de toren. Ik zie de klokken, het mechaniek van de klokken en een gapend diepe put met ver onder me de kerk. Ik voel mijn knieën even trillen en besluit een aanval van hoogtevrees voor te zijn en weg te gaan bij het randje.

Eenmaal boven in de toren wacht me een verrassing: de toren heeft geen puntdak, maar een platte bovenkant. Om over het randje te kunnen kijken is er een metershoog plateau gebouwd van RVS en glas. Het waait en het is bewolkt. Het uitzicht valt daardoor een beetje tegen. Dat had ik natuurlijk moeten bedenken voordat ik naar boven liep… Toch geniet ik van het uitzicht over de bezienswaardigheden van Mechelen.

Toegang tot de Rombouttoren bedraagt 8 euro, toegang tot Sint-Romboutkathedraal is gratis.

De Kruidtuin van Mechelen België

De Kruidtuin van Mechelen is een groene oase in de stad. Sinds de Middeleeuwen dient de tuin al als kruidentuin voor de Commendarij van Pitzenburg. De Kruidtuin van Mechelen is dan ook een plek met een rijke cultuurhistorische geschiedenis.

Tijdens je bezoek aan Mechelen moet je zeker een kijkje nemen in de Kruidtuin. Zelfs buiten het kruidenseizoen is de tuin een bezoekje waard.

Brouwerij Het Anker

Ik drink geen bier en ik drink geen whisky. Toch besluit ik op aanraden van HEEL VEEL mensen een rondleiding te volgen door Brouwerij het Anker. Ik kan het beamen: een bezoek aan Brouwerij Het Anker is écht heel leuk.

De brouwerij is de oudste brouwerij van Mechelen. Al in de middeleeuwen werd hier gebrouwen, toen nog door de oude begijnen. De brouwerij grenst dan ook direct aan de mooiste begijnenhoven. De kerkelijke vrouwen brouwden niet enkel voor eigen gebruik, maar vooral ook voor de zieken die zij verpleegden. Het bier was schoner en gezonder dan het drinkwater in die tijd.

Tijdens de rondleiding worden we meegenomen door het proces van het brouwen van bier. De gids laat ons ruiken aan de ingrediënten die kunnen worden toegevoegd aan de speciale biertjes. Ik zie de grote koperen vaten die worden gebruikt tijdens het brouwproces. En vanaf de koeltoren heb ik een mooi uitzicht over de stad Mechelen.

Na afloop van de rondleiding wordt iedereen getrakteerd op twee lokaal gebrouwen speciaalbiertjes van Brouwerij Het Anker. Naja, bijna iedereen. Ik drink een glaasje cola en de kleine reiziger kiest voor melk.

Je kunt een rondleiding aan Brouwerij het Anker combineren met een bezoek aan de destilleerderij. Je kunt hier je tickets kopen. Ik vind een rondleiding van anderhalf uur even genoeg en duik weer het stadje in.

Begijnen in Mechelen

Als gezegd, Brouwerij het Anker grenst aan de woningen van de begijnen van Mechelen. Terwijl de kinderwagen hobbelt over de klinkers kijk ik naar de schattige oude huisjes en mooie hofjes. Hoewel het weer een beetje tegen zit tijdens mijn Mechelen stedentrip hangt de lente in de lucht. Langzaam steken de eerste bloemen hun kopjes uit de aarde en staan de bomen weer in bloei.

Helaas is de tuin van de Refugie van de Abdij van Sint-Truiden niet toegankelijk voor het publiek. Ik gluur door het gesloten hek en vang een glimp op van de fraai aangelegde tuin. Een paar deuren verderop kan ik de tuin in: hier zit een tapijthandel.

Ga je naar Mechelen met een baby of kleine kinderen? De kinderkopjes zijn goed te bedwingen met een kinderwagen of buggy.

Musea in Mechelen: Court Busleyden

Court Busleyden is een paleis uit de Renaissance met een modern museum erin. Het museum vertelt op ludieke en interactieve wijze de geschiedenis van de stad Mechelen. Tussen eeuwenoude schilderijen is plaats voor moderne schilderkunst en fotografie. De collectie wordt versterkt door nieuwe media. Er is ook aan kinderen gedacht door de aanleg van speciale teken- en knutselzalen en zalen met kunst gemaakt door kinderen.

Naast de vaste collectie is er ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

Toegang tot het museum is 12 euro. Het museum is toegankelijk voor kinderwagens, buggy’s en rolstoelen. Met de (trap)lift kom je overal.

Mechelen Muurt: Street Art in Mechelen

Gelukkig is er in Mechelen ook gratis kunst te vinden! Dat is leuk, want zo is kunst toegankelijk voor iedereen.

De afgelopen jaren bezocht ik verschillende Belgische steden met gave street art, zoals Brussel, Charleroi en Luik. Natuurlijk mag Mechelen niet in dit rijtje ontbreken!

Er ligt een heel gaaf street art parcours in Mechelen Centrum. Een aantal nationale en internationale straatkunstenaars hebben de muren van Mechelen versierd met street art, murals en graffiti. Zo leuk. Ik wandel door kleine straatjes waar ik normaal niet snel zou komen. Mijn tocht voert me door een typische volkswijk en langs straten met leuke vintage winkeltjes.

Weekendje Mechelen: waar moet je Overnachten?

Tijdens mijn zoektocht naar een kindvriendelijk hotel in Mechelen beland ik bij Novotel Mechelen Centrum. Ik word blij van de ligging van het hotel: midden in het centrum vlak bij de rivier de Dijle. De kamer biedt plek aan vier volwassen personen: er is een groot bed en een slaapbank. Voor vier personen zou de kamer wat aan de krappe kant zijn, voor twee volwassenen en een baby is de kamer erg ruim. Naast het bedje van de kleine reiziger is er voldoende ruimte om op de grond te kruipen en spelen.

De badkamer is voorzien van een douche en een separaat bad.

Het hotel heeft roomservice en de supermarkt ligt een paar deuren verderop. Dat is fijn, want uit eten gaan tijdens een citytrip met baby heeft wat haken en ogen. Ze moet gewoon op tijd naar bed 😉 Begrijp me goed, ik klaag niet. Ik vind het prima om een heerlijke maaltijdsalade te eten uit de supermarkt of Belgische friet met stoofvlees van de roomservice.

Restaurants Mechelen België: dit zijn mijn tips!

Als je ’s avonds niet uit eten gaat heb je een goed excuus om uitgebreid te lunchen. Gelukkig is dat heel goed mogelijk in Mechelen!

Bij deze een paar suggesties voor je Mechelen stedentrip.

Croque ‘n Roll is een hippe lunchtent met tosti’s en wraps op het menu. Alle gerechten worden geserveerd met een salade met dressing naar keuze. Daarnaast kun je hier heerlijke verse sapjes krijgen en huisgemaakte icetea.

Il Cardinale is een burgerbar in hartje Mechelen vlak bij de bezienswaardigheden. Hier kun je kiezen uit een ruime selectie burger, zowel met vlees als vegetarische en veganistische burgers. Bij je burger krijg je friet en een slaatje.

Vrijbroekhof ligt een stuk buiten het centrum van Mechelen in een groot park, het Vrijbroekpark. Dit is een fijne plek om je weekendje Mechelen af te sluiten. Het park heeft verschillende thematische delen en in het restaurant kun je heerlijke eten, van pannenkoek tot wrap tot complete maaltijd.

Parkeren in Mechelen

In Mechelen Centrum en de omgeving van het station is er betaald parkeren. Er zijn hier zowel parkeergarages als betaalde plekken langs de weg.

Ik kies voor gemak tijdens mijn Mechelen citytrip en parkeer de auto in de parkeergarage onder het hotel (Q-park Mechelen). Deze garage kost 20 euro per 24 uur.

Achteraf gezien had ik misschien beter aan de buitenkant van de rondweg kunnen parkeren, bijvoorbeeld op de ruime parkeerplaats tegenover de Ankerbrouwerij op het Rode-Kruisplein. Op Parking Rode-Kruisplein en Parking Zandpoortvest kun je parkeren tegen een gereduceerd tarief (gratis in de nachten en in het weekend).

Verder buiten de ring kun je gratis parkeren, bijvoorbeeld bij Parking Oranjeplein of Overloopparking Nekker. De shopping shuttle brengt je vanuit hier naar het centrum van Mechelen.

Meer zien in België? Op Toffe Hotspots lees je wat te doen in Kortrijk.