Tips voor een rondreis door Letland

Letland wordt steeds populairder, zeker in de zomermaanden. Riga is een verrassende en betaalbare bestemming voor een stedentrip. Maar Letland heeft veel meer interessante bezienswaardigheden.

Ik ben verschillende keren in Letland geweest. Ik maakte onder andere een rondreis door Letland in de winter én ik reisde naar Letland met de trein. In deze blog vertel ik je meer over deze reizen en deel ik leuke tips voor Letland.

letland tips rigs

Letland met de trein

Als je goed zoekt, vlieg je voor een paar tientjes met Ryan Air of Air Baltic naar Letland. Maar reizen naar Letland met de trein is veel avontuurlijker! Ik heb mooie herinneringen aan mijn bezoek aan Letland met de trein.

Even eerlijk, stiekem reisde ik alleen van Letland met de trein naar Nederland. Deze treinreis was onderdeel van een lange treinreis vanuit China. Mocht je ooit met de Trans-Mongolië Express willen reizen? Sla dan Letland zeker niet over!

Letland en de andere Baltische Staten zijn een prachtige bestemming als je gaat interrailen. Onderweg kun je diverse stops maken in Duitsland, Polen en Litouwen.

trein letland

Mijn route door Letland

Ga je naar Letland? Met deze tips voor Letland zie je meer dan alleen Riga!

Ik combineer mijn rondreis door Letland met een bezoek aan de andere Baltische Staten. De rondreis door Letland die op de kaart hieronder staat weergegeven duurt ongeveer een week. 

De meeste reizigers starten hun rondreis door Letland in de hoofdstad Riga. Hier komen de internationale bussen en treinen aan. Hier ligt het internationale vliegveld van Letland.

Vanuit Riga kun je in een paar uur naar de kust reizen. Ik koos er voor om een paar dagen naar Ventspils te gaan. Het stadje Sigulda bezocht ik als dagtrip vanuit Riga. 

letland route rondreis

Bezienswaardigheden van Letland: de hoofdstad Riga

Riga is de knusse hoofdstad van Letland. Vooral het oude centrum van Riga met zijn kleine straatjes en kleurrijke huizen is erg leuk. De meeste bezienswaardigheden van Riga liggen op loopafstand van elkaar. 

Letland was tot 1991??? deel van de Sovjet-Unie. Op sommige plekken zie je nog gebouwen en memorials in Sovjet-stijl. Toch heeft Riga als oude Hanzenstad een opvallend westeuropees uiterlijk. Riga heeft een aantal heerlijke groene parken om te relaxen. Ook de innerlijke mens komt aan zijn trekken in een van de hippe koffietentjes en restaurants.

In 2 à 3 dagen kun je de meeste bezienswaardigheden van Riga zien. Lees meer over een reistips voor Riga in deze blog.

Met de trein van Riga naar Sigulda

Langzaam schuift de trein vooruit door het sprookjesachtige winterse landschap. Om de paar minuten komt de trein piepend tot stilstand. En ineens ben ik op mijn bestemming: ik ga met de trein van Riga naar Sigulda.

Sigulda is een kleine stadje aan de rand van het Gauja National Park. Sigulda staat bekend om zijn kastelen. De sneeuw knispert onder mijn voeten wanneer ik naar de kastelen loop. De sneeuw dempt de geluiden en ik geniet van de rust om mij heen.

trein l;etland hoogtepunten

De badplaats Ventspils

Letland is vanwege zijn noordelijke ligging misschien geen voor de hand liggende bestemming voor een strandvakantie. Al helemaal niet in de wintermaanden wanneer de dagen kort en ijzig koud zijn. Toch is de badplaats Ventspils aan de Oostzee een leuke bestemming voor een dag.

Je kunt hier heerlijk wandelen over de stranden van Letland en eeuwenoude kastelen bekijken. Dat maakt Ventspils een beetje bijzonder.

Heb je weinig tijd tijdens je rondreis door Letland? Dan zou ik Ventspils overslaan.

Beste reistijd voor Letland

Letland ligt in noordoost Europa aan de Oostzee. Letland is de middelste van de drie Baltische Staten: Estland grenst aan het noorden van Letland en Litouwen aan het zuiden. 

Letland heeft een gematigd zeeklimaat. Dit klimaat kenmerkt zich door koele winters en milde zomers. Toch kan in de zomer de temperatuur oplopen tot ruim 25 graden. Neerslag kan het hele jaar door vallen.

Ik heb Letland bezocht in de winter (december), het voorjaar (mei) en in de zomer (augustus). En geloof het of niet: voor mij is de winter de beste reistijd voor een bezoek aan Letland! Het land is dan vaak gehuld in een dik pak sneeuw wat er betoverend uit ziet. Het wordt vroeg donker, maar de lichtjes en versieringen zorgen voor een gezellige sfeer. Hoewel Letland nog niet overspoeld wordt door vele toeristen, is het in de winter extra rustig. En dat vind ik heerlijk.