De leukste bezienswaardigheden in Zagreb Kroatië

Zagreb is de hoofdstad van Kroatië. De stad ligt in het noorden van het land, ver weg van de populaire Dalmatische kust. Zagreb is een levendige stad met veel festivals en verschillende gezichten. In deze blog deel ik tips voor een korte stedentrip: bezienswaardigheden in Zagreb, eten en meer.

Het hoogtepunt van Zagreb: de iconische St. Merkt Kerk

De beroemde St. Merkt Kerk is voor vele hét hoogtepunt van een Zagreb stedentrip. De 13de-eeuwse kerk is een van de oudste gebouwen van de stad, de glimmende tegeltjes op het dak zijn pas vervangen. Het icoon van de stad draagt op het dak het wapenschild van Zagreb en het middeleeuwse Triune koninkrijk van Kroatië, Slovanië en Dalmatië.

In het weekend vindt op het plein de wisseling van de wacht plaats. En ach, misschien is het enkel een ceremoniële vertoning, wanneer ik in de buurt ben kan ik het niet laten om een kijkje te nemen. Dus iets voor twaalven sta ik met de camera voor mijn neus te wachten op het plein. Maar waar is die wacht die gewisseld moet worden? 

Even later hoor ik tromgeroffel. Over het smalle weggetje loopt een aantal paarden met op hun ruggen en in hun kielzog een aantal wachten. Daar komt de oude wacht aanlopen en meteen ook de nieuwe. Daarna lopen ze met zijn allen weer weg. Lekker efficiënt zo’n wissel!Een andere kerk die de moeite van een bezoekje waard is, is de Sint Stefanus Kathedraal met voor de deur een standbeeld met een fontein en een gouden Madonna.

Doen in Zagreb: bezienswaardigheden in Zagreb Old Town

Bezienswaardigheden in Oostenrijks-Hongaarse stijl

Tijdens je Zagreb citytrip zul je al snel merken dat de stad uit twee delen bestaat. In het vlakke Donje Grad is veel groen. Wanneer je een blik op de kaart van Zagreb werpt zie je een groot groen hoefijzer wat een brug slaat tussen Old City Gorni Grad en het station. 

Donje Grad is relatief nieuw, alle gebouwen zijn gebouwd na 1850 in Oostenrijks-Hongaarse stijl, de overheerser van die tijd. In de winter is er een grote kerstmarkt te vinden in Old Town, terwijl in de zomer in een open paviljoen elk weekend gratis concerten worden gehouden. Bewoners van Zagreb en toeristen zijn welkom om te luisteren en dansen in het park.

museum zagreb

Art Paviljoen

Het barokke Art Paviljoen is oorspronkelijk gebouwd in millennium expositie in 1896 en vervolgens als een lego-huisje inclusief het stalen skelet opgepakt en verplaatst. Tijdens mijn bezoek aan de tentoonstelling is er een boeiende tentoonstelling van Rodin. Ook als je niet van kunst houdt, mag je het gebouw alleen al vanwege zijn architectuur niet overslaan. Weids. Grote kroonluchters. IJzerwerk en glas.

Het echte Old Town, de bovenstad

De bovenstad van Zagreb is heuvelachtig en bestaat uit een wirwar van kleine straatjes, oude kerken en huizen, kerkjes en fonteinen. In de meeste straatjes is volop leven, dit komt omdat het centrum van Zagreb geen duidelijke verdeling heeft in wijken om te wonen, te werken en te winkelen. De huisman zijn ding doet naast de zakenvrouw. Of andersom.

Zien in Zagreb: musea in Zagreb

Zagreb is een culturele stad en veel musea. Dat lijkt misschien niks bijzonders, want zichzelf respecterende hoofdstad heeft wel een plek met oude (of juist moderne) schilderijen, maar een schoolmuseum of een ‘mushroom museum’ zijn nieuw voor me. “Zagreb heeft drie concertgebouwen, meer dan twintig theaters en zestig musea en galerieën”, vertelt mijn gids met enige trots. Dat is nogal wat.

Museum of Broken Relationships

Ik bezoek een museum met de inspirerende naam ‘museum of broken relationships’. Ik kan me weinig voorstellen bij een dergelijk museum, maar het concept spreekt me aan. Misschien omdat een gebroken hart voor (bijna) iedereen wel herkenbaar is?

museum zagreb kroatie

Het concept van het museum of broken relationships is zeer eenvoudig: in iedere relatie heb je wel een voorwerp wat symbool staat voor deze relatie. Een voorwerp waar je niet direct afstand van kan doen wanneer de relatie voorbij is. De ‘relikwieën’ zijn tentoongesteld in het museum of broken relationships. Mét verhaal erbij, want de voorwerpen an sich zeggen de buitenstaander vaak niet veel. Verhalen recht uit het hart, waarvan sommige me echt raken. Verhalen uit de hele wereld, want liefde is universeel. Net als (helaas) het stoppen van vele liefdes. In gedachte denk ik terug aan mijn relaties uit het verleden en mijn niet-zo’n-succes-verhalen.

Festivals Zagreb, muziek en folklore

You love it or hate it. Folklore.

Ik heb geen uitgesproken mening wat betreft folklore. Naja, als ik MOET kiezen dan houd ik er stiekem wel een beetje van. Kinderen in klederdracht die een dansje opvoeren hebben iets aandoenlijks. Vrouwen met een stem waar ik alleen maar van kan dromen zingen meerstemmig een lokaal lied. Elders voeren mannen weer een show op. Allemaal kleine voorstellingen waar je toch even naar blijft kijken, al is het maar een paar minuten.

In Zagreb zijn jaarlijks tientallen festivals en is altijd wel muziek op straat. Openluchtvoorstellingen die de stad sfeer geven en de stad maken wat ze is. Jong en bruisend, maar ook een stukje nostalgie. Festivals voor iedereen, voor jong en oud en voor locals en toeristen.

Markten in Zagreb Kroatië

Zagreb is een heerlijke stad om rond te slenteren. Wil je shoppen in tijdens je stedentrip naar Zagreb? Op verschillende pleinen zijn markten met bloemen, groenten, fruit en souvenirs. Ik geniet van diverse lekkernijen en de mensen die vrolijk in het zonnetje hun weekendboodschappen doen.

Zagreb telt verschillende overdekte markten en façades met (kleine) winkeltjes. Ook als je niet van winkelen houdt mag je deze niet overslaan tijdens je citytrip, de sfeer in de oude gebouwen is geweldig. De vloeren zijn voorzien van kleurrijke tegeltjes die waarop zacht licht valt door de vele glas in lood ramen.

Koffie- en borreltijd

Ben ik in steden geweest met meer koffiehuizen dan Zagreb? Ik drink nooit koffie en ben geen fan van de Starbucks (al hebben ze lekkere thee), maar zelfs voor een niet-koffiedrinker als ik valt het op dat er overal koffie te krijgen is. Een snelle bak om mee te nemen. Een shot espresso aan een stijlvolle statafel. Een cappuccino vanuit een gemakkelijke stoel met een krantje erbij. In Zagreb kan het allemaal. En het kán niet alleen allemaal, het gebeurt ook daadwerkelijk!

Helaas ben ik niet op vrijdagmiddag in Zagreb, want blijkbaar is er in Zagreb een vrijdagmiddagborrel cultuur waar de gemiddelde Nederlander wat van kan leren! De lunch wordt overgeslagen zodat de vrimibo extra vroeg kan starten. Met collega’s en vrienden en natuurlijk met de nodige hapjes (verstandig als je niet luncht ;)). 

Veel barretjes serveren zelf geen fingerfood, maar zolang je een drankje bestelt mag je op veel plekken een pizzapunt van de buren meenemen.

koffie zagreb

Eten in Zagreb

Wil je meer op culinair gebied? Ook dat is geen probleem in Zagreb. Onder andere aan de Tkal?i?eva Street kun je heerlijk uitgebreid lunchen en dineren, al dan niet onder het genot van (lokale) wijn. Je kan zowel kiezen om aan de weg te zitten en je te vergapen aan de passerende mensen, maar je kan ook plaatsnemen op een meer beschut terras zoals bijvoorbeeld bij restaurant Agava. Zij serveren overheerlijke truffelrisotto. Houd vooral ook een gaatje in je buik over voor een toetje: ik koos voor een voortreffelijke chocoladetaart.

Wil je een kleiner en eenvoudiger restaurant dan kun je beter uitwijken naar de Ulice Nicole Tesle. In de hofjes die aan deze weg grenzen liggen verschillende kleine restaurants, van veganistisch restaurant tot visrestaurant en alles wat daar tussen zit.

Tip: Reis je vanuit Zagreb verder naar de kust? Overweeg dan zeker een bezoek aan Rovinj, het leukste stadje van Istrië.