Op weg naar Everest Basecamp in Tibet

De Mount Everest is de hoogste berg te wereld: deze reus ligt op de grens van Nepal en Tibet. Er zijn twee basiskampen op de Mount Everst: South Basecamp in Nepal en North Basecamp in Tibet. Tijdens mijn rondreis door Tibet bezocht ik het noordelijke kamp. 

In deze blog deel ik mijn tips en ervaringen met het Everest Base Camp in Tibet.

Lees meer over mijn reis door Tibet en Nepal.

Reis Nepal en Tibet: weg van de Friendship Highway

De Friendship Highway verbindt de Tibetaanse hoofdstad Lhasa met de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Het is een mooie route met duizenden bochten, honderden kloosters en ontelbaar vergezichten. De Friendship Highway is de meest populaire route tijdens een reis door Tibet.

Het Everest Basecamp wordt niet standaard bezocht tijdens reizen naar Tibet en Nepal. Ik wil héééél graag de Mount Everest zien en besluit onderweg een extra stop in te lassen. Wanneer ik de Friendship Highway achter me laat wordt de weg al snel smaller. Ik passeer verschillende controleposten, voor dit deel van Tibet is een speciaal permit vereist.

Bezienswaardigjheden Tibet: Gyatsula Pas

Gyatsula is een prachtige pas tussen Xigatse en Xegar in. Na een lange slingerweg door de bergen bereik ik de pas op een hoogte van 5200 meter. Mijn hoofd duizelt een beetje, een naar gevolg van de grote hoogtes in Tibet. 

Op deze mooie plek in Tibet word ik verrast door vrolijk gekleurde gebedsbriefjes en gebedsvlaggetjes die een fraai contrast vormen met de blauwe lucht. Deze religieuze uiting zie je op veel plekken in ‘Tibet buiten Tibet‘ in de Chinese provincie Yunnan, in Tibet zijn ze veelal verboden.

Na de pas wordt het land langzaam droger. Ik word omringd door berger, grzandHet land begint droger te worden. Wel zijn er nog overal grazende yakken en schapen.

Overnachten in Xegar Tibet

Je ontkomt er bijna niet aan om te overnachten in het dorp Xegar onderweg naar Everest Basecamp. Xegar 240 km van Shigatze aan de Friendship Highway. 

In Xegar is weinig te beleven. De stad bestaat uit een authentieke Tibetaanse wijk en een groeiend Chinees deel. Het vreemde is: Xegar lijkt uitgestorven. ’s Middags op straat zijn er nauwelijks mensen te vinden. Langs de hoofdstraat liggen een paar controleposten en in kleine winkeltjes langs de weg worden vooral spuitbussen met zuurstof verkocht. Gelukkig verblijf ik hier slechts een nachtje!

Beste reistijd Everest Basecamp

Vanuit Xegar is het een lange weg naar Ronbuk en het Everest Basecamp. Hemelsbreed is het maar 90 kilometer, maar via de hobbelige slingerweggen ben je bijna een hele dat onderweg. Ik passeer een aantal passen die boven de vijfduizend meter uitpiepen. Mijn lijf is nog steefs niet gewend aan de hoogte. Zolang ik stil zit, gaat het goed.

De uitzichten zijn fenomenaal, ondanks dat de lucht niet helder is en ik het uitzicht op de Mount Everest en de andere reuzen van de Himalaya’s heb moeten missen…. Op alle passen hangen gebedsvlaggetjes, vrouwen in traditionele Tibetaanse kledij verkopen kleine souvenirs. Ineens bereik ik het tentenkamp van Ronbuk. Na een lange reis ben ik aangekomen op een hoogte van 5200 meter en het regent. Waar zijn de bergen?

De beste reistijd voor basecamp mt Everest Is het voorjaar of het najaar. In de winter is het erg koud in de Himalaya’s en zijn sommige wegen ongegaanbaar. In de zomer kan het weer in Tibet wisselvallig zijn, wanneer je pech hebt zie je niks dan wolken en regen. Natuurlijk wist ik dit voor vertrek, vanwege mijn baan in het onderwijs zit ik vast aan de zomervakantie.

De regen komt met bakken uit de lucht. Ik wacht in de eenvoudige tent tot het iets droger is. Dat is na een paar uur….

De klim naar Everest Basecamp: mijn ervaringen

Ik loop een rondje om het tentenkamp in Rongbuk. De omgeving is adembenemend mooi – letterlijk! Ik geniet van het landschap met de kleine rivier en ik loop een kleine stukje in de richting het Everest Basecamp. Het lopen op 5200 meter valt me zwaar, zeker berg op. Ik rook niet, ik sport, en toch krijg ik nauwelijks lucht. 

Eenmaal terug bij het tentenkamp zie ik het topje van de Mount Everest tussen de wolken door piepen. Mooi! Ik doe een schietgebedje dat ik de volgende dag meer van de berg mag zien.

hike tibet

’s Ochtends zijn alle bergen weer verdwenen, het is mistig. Ik heb slecht geslapen en ik heb een licht gevoel in mijn hoofd. Mijn lichaam laat me in de steek. Ik besef me dat het onverantwoord is om in deze conditie vanuit Rongbuk naar het Everest Basecamp te lopen.

Gelukkig is er een alternatief, voor 20 yuan kan i met een minbus naar het North Basecamp. De gids gaat mee, ik mag niet zonder hem de controlepost passeren.

Het zit me niet lekker om naar het basecamp af te reizen zonder te wandelen. Ik besluit daarom om te voet terug te keren naar het tentenkamp. Er volgt een avontuurlijke wandelingen van ruim een uur waarbij mijn camera overuren maakt. Zo nu en dan trekken de wolken op en heb ik een prachtig uitzicht op de Himalaya’s. De Mount Everest laat zich niet echt zien.

Bezienswaardigheden EBC: Rongbuk Monastery

Vlak bij het tentenkamp van Rongbuk ligt het hoogste klooster ter wereld.

Rongbuk Monastery is een klein Tibetaans klooster waar een handje vol monniken woont. Het ligt idyllisch in het bergachtige landschap. Het pittoreske plaatje wordt een beetje verstoord door de afzichtelijke schotelantenne in de tuin…

Lao Tingri: het authentiek Tibet

Ik verlaat het Qololangma National Park (de officiële Chinese naam van het natuurgebied) en rijden naar Lao Tingri. Lao Tingri (het oude Tingri) ligt niet ver van Xegar, wat ook wel Xin Tingri (het nieuwe Tingri) wordt genoemd. Ik verwacht de zelfde lange route met de slingerwegen naar de Friendship Highway als een dag eerder, en dat is geen straf. De gids heeft echter een verrassing in petto: hij laat de hobbelige slingerweg voor wat het is en rijdt off road verder. 

Door de regenval van de laatste dagen is de ‘weg’ af en toe niet goed begaanbaar, ik kom twee keer vast te zitten. Met een beetje hulp van nieuwsgierig omstanders ben ik echter in een mum van tijd weer los. Reizen in Tibet is een groot avontuur!

Het Tibetaanse landschap in Qololangma National Park is erg gevarieerd, ik passeer veel mooie plekken. Wat een feestje is dit, ik rol van de ene verbazing in de andere. Dicht bij Ronbuk zijn de bergen overwegend wit en grijs gekleurd (en soms bedekt met sneeuw), wanneer ik lager raak is maken de ruige bergen langzaam plaats voor een groen en glooiend landschap. Langzaam wordt de grond vruchtbaarder, op sommige plekken worden gewassen verbouwd. 

Na een kort bezoek aan de markt van Lao Tingro rijd ik door naar de grensplaats Zhangmu aan de Friendship Highway. Ik ben nog niet weg en ik mis Tibet al!