Street art in Mexico Stad: fietsen langs toffe plekken

Wat te doen in Mexico Stad? Zoek niet verder, want in deze blog lees je alles over de leukste excursie van Mexico! Ontdek al fietsend mooie street art in Mexico Stad en de leukste geheime plekken. Er zijn veel verschillende tours langs street art in Mexico Stad, hier lees je mijn ervaringen.

street art in mexico stad

Bezienswaardigheden Mexico Stad

Mexico Stad is een van de grootste steden van Centraal-Amerika. In de hoofdstad van Mexico wonen meer dan 27 miljoen mensen. Je bent even bezig om alle bezienswaardigheden van Mexico Stad te zien, zelfs wanneer je je beperkt tot de toeristische wijken Coyoacan, Polanco en Centro Historico.

Ik bezoek Mexico Stad tijdens mijn rondreis door Mexico. Ik voel niet de behoefte om lang te blijven, het is me te druk. Ik focus op Centro Historico (Historic Centre) waar ik slaap in een fijn hotel.

charlos alberto street art mexico

Tijdens mijn reizen maak ik vaak een stadwandeling met gids. Een local helpt je in korte tijd een beeld van de stad te vormen. Dat is leuk én handig, zeker wanneer je Mexico Stad aan het begin van je route door Mexico bezoekt. Ik wil vooral straatkunst zien en kies voor een street art tour. Omdat de werken verspreid liggen, ga ik op de fiets langs street art in Mexico Stad.

mexico straatkunst fietstour

Street art tours in Mexico Stad

Houd je van straatkunst? Er zijn verschillende leuke street art tours in Mexico Stad. Je kunt kiezen voor een stadswandelingen met gids of voor een fietstour langs street art in Mexico Stad.

Tip: Wil je street art, graffiti en murals spotten in Mexico Stad? Niet alle wijken in Mexico Stad zijn veilig, zeker niet voor een vrouw alleen in Mexico.

Fietsen langs street art in Mexico Stad

Wanneer ik aan kom lopen bij de kleine fietswinkel bij hotel Fontan Reforma, staat de gids al op me te wachten. We zijn vandaag met zijn vieren: een Canadees koppel, de gids en ik. Het is fijn om met een kleine groep te fietsen in Mexico, het verkeer is erg chaotisch in de miljoenenstad.

We moeten een stukje fietsen om bij de eerste murals te komen, in het sjieke business district lijkt er geen plek te zijn voor graffiti en street art in Mexico Stad. De lommerrijke parken, de verkoelende fonteinen en het bruisende China Town vormen een fijn decor om op gang te komen.

china town mexico stad

De eerste stop is de Callejon San Ignacio in het Federaal District met zijn oude barakken en fabriekshallen. Hier is een aantal legal wallls met mooie kunstwerken van lokale artiesten, maar er is ook veel ‘snelle graffiti’ die ik persoonlijk minder mooi vind. Het geordende business district lijkt mijlenver weg en ik zie een rauw stukje Mexico Stad.

De geschiedenis van Mexico

Sommige artiesten laten hun fantasie de vrije loop bij het maken van straatkunst in Mexico, andere nemen elementen uit de omgeving, politieke boodschappen of de lokale geschiedenis op in hun muurschilderingen.

legal wall grafitii mexico

De gids vertelt: Op deze plek van Mexico Stad lag ooit een groot meer. In het meer lag een eiland, dat is de plek waar de oude Azteken een stad stichten. Het meer verdween, net als de Maya’s. Mexico Stad werd groter en groter.” De geschiedenis van Mexico en de Azteken komt naar voren in verschillende murals. Deze metersgrote muurschilderingen zijn veelal samenwerkingen tussen verschillende street art kunstenaars, onder andere bij Playa Tlacoaque en bij de Calzada San Antonio Abad.

Mindere wijken Mexico Stad

Kleurrijke murals fleuren het straatbeeld op, trekken bezoekers en bevorderen de veiligheid in Mexico. Merced is een wijk met armoede, leegstand én straatkunst. De murals leiden de aandacht af van de skeletten van flatgebouwen, deze zijn na aardbevingen onbewoonbaar verklaard en mensen hebben hun huizen moeten verlaten.

kunstenaar atelier mexico

Kunstenaars aan het werk

Tijdens mijn street art tour kom ik op bijzondere plekken in Mexico Stad waar ik zelf nooit gekomen zou zijn. Een voorbeeld hiervan is het atelier van Obrera Art. Hier zien we verschillende kunstenaars aan het werk.

Het is bijzonder om te zien hoe spray art ontworpen wordt. Het ontwerp wordt veelal op de computer gemaakt en omgezet in verschillende mals. Daarna worden de kleuren gemengd en worden de werken gespoten.

Het kunstenaarscollectief heeft de ambitie kun hele straat van street art te voorzien. Een eerdere poging is helaas verdwenen onder een egale laag witte muurverf. Zo gaat dat helaas met street art in Mexico Stad.

sticker art mexico

Het speelgoedmuseum van Mexico

Bezoek je Mexico met kinderen? Breng dan zeker een bezoek aan het speelgoedmuseum van Mexico!

Tijdens mijn street art tour door Mexico bezoek ik het museum met een hele andere reden: direct rondom het museum is namelijk HEEL VEEL street art te vinden. Ik herken werken van Dal East, een kunstenaar die dieren weet te schilderen opgebouwd uit draadachtige structuren (hij maakt ook street art in Heerlen).

Deze bezienswaardigheid in Mexico Stad is tevens dé plek om sticker art te zien.

street food mexico

Van street art in Mexico Stad naar street food

Fietsen maakt hongerig, gelukkig hoef je in Mexico Stad nooit lang te zoeken naar een eetstalletje met taco’s, fruit en lekkere drankjes. Zo stoppen we aan het eind van onze tour bij een kraampje met lekker taco’s.

Dan zit het erop. We nemen afscheid van de gids – een mooie ervaring rijker. Er is veel mooie street art in Mexico Stad!

Tip: Wil je deze tour ook maken? Hier kun je eenvoudig boeken.