Interrail Oost-Europa: de trein naar Belgrado, Servië

Soms loopt een reis niet zoals gepland. Dat is soms even slikken, maar je kunt er beter het beste van maken. Wanneer mijn vlucht van Sofia in Bulgarije naar Nederland gecanceld wordt, besluit ik spontaan om met de trein naar huis te gaan. Zo reis ik met de trein naar Belgrado, Servië.

belgrado sofia trein

Interrail Oost-Europa

Ik wil al heel lang een treinreis door Europa maken. Interrailen. Al heel lang komt het er niet van. Tot mijn vlucht gecanceld word en ik ‘noodgedwongen’ per trein naar Nederland moet reizen. Stiekem is dat helemaal geen straf, met de trein door Oost-Europa is een prachtig avontuur. Onderweg glijden de mooiste landschappen aan je voorbij. Daar hoef je niks voor te doen: alleen je ogen open houden. Vanuit Sofia maar ik een citytrip in Belgrado en Wenen voordat ik in Nederland beland.

De snelste route is de nachttrein naar Wenen en dan de trein naar Boedapest. Tussen Boedapest en Belgrado rijden op dit moment (2023) geen treinen, je kunt een bus naar Belgrado of Novi Sad in Servië nemen.

Tijdens mijn treinreis door Oost-Europa koop ik losse treinkaartjes en reserveringen voor stoelen en bedjes. Het is echter veel voordeliger om een interrailpas te kopen. Met deze pas kun je binnen een bepaalde tijd onbeperkt door dertig Europese landen reizen. 

In deze blog lees je meer over interrailen in Zwitserland en Oostenrijk.

Route trein Oost-Europa: Sofia – Belgrado – Wenen – Utrecht

Het nadeel van een spontane interrail trip is dat je niet onbeperkt de tijd hebt. Ik passeer interessant Europese hoofdsteden maar ik besluit alleen te stoppen in Belgrado en Wenen. Steden als Praag, Boedapest en Berlijn bezocht ik o een ander moment.

De afstand van Sofia naar Belgrado is maar 328 kilometer, toch doet de trein er de hele nacht over. Mijn bedje ligt best comfortabel en ik pak zowaar een paar uurtjes slaap. Dat is fijn – zo kom ik toch nog een beetje uitgerust in de hoofdstad van Servië aan. Ik heb een hostel vlak bij het station, ideaal wanneer je reist met de trein. Na een snelle douche ben ik klaar om de stad te ontdekken.

DOEN IN BELGRADO: DE LEUKSTE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN ÉÉN DAG

Vanaf het station loop ik min of meer langs het water richting het fort. Dit fort is een van de hoogtepunten van Belgrado. Er is veel verkeer is in de stad. Op veel plekken staat het verkeer muurvast. Ik voel de geur van uitlaatgassen in mijn neus terwijl ik door de stad wandel. Het stinkt en veel gebouwen zien grijs en zwart.  

Maar Belgrado is niet alleen maar grijs en zwart! Belgrado heeft vele bezienswaardigheden. De stad heeft een interessante geschiedenis en deze verschillende invloeden zie je terug in het straatbeeld. Langs de rivier de Donau vind je hippe cafeetjes en prachtige gebouwen in klassieke art nouveau stijl.

Wil je meer zien dan Belgrado? Lees hier alles over de leukste bezienswaardigheden in Belgrado met veel praktische tips.

Religieus Belgrado: de Saborna Kerk

Op weg naar het fort van Belgrado bezoek ik een tweetal kerken, de Saborna kerk en het tegenovergelegen patriarch van de Servische orthodoxe kerk. Ik neem een kijkje in de kerk. Deze blijkt van binnen mooi beschilderd te zijn.

Belgrado Fort

Het fort van Belgrado is een oase van rust. Er loopt een enkele hardloper, een enkel oud mannetje (m/v) dat zijn hondje (m/v) uitlaat, maar daar blijft het dan ook bij. Dit heeft als gevolg dat een aantal dingen die in het fort gevestigd zijn helaas (tijdelijk?) gesloten zijn. Voor diegene die meer geluk heeft, is er een wapenmuseum en er zijn musea met kunst en een kleine dierentuin.

Ik loop langs de muren van het oude fort. Zelfs wanneer je nergens in kan is het fort een bezoek waard. De rust die het uitstraalt, de dikke muren, de verschillende torentjes en de uitzichten over de nieuwe stad. Door het fort lopen verschillende paden en er zijn fraai mooi aangelegde tuinen. En op verschillende plaatsen bloeien de tulpen in overvloed. Het is niet moeilijk om de rijke historie van het fort op te zuigen. Ooit opgericht in de vierde eeuw voor Christus door de Kelten, staat er nu nog veel overeind. 

Hoogtepunten van Belgrado Fort zijn de Sahat toren en poort. Deze liggen vlak bij het Militair Museum.

Bezienswaardigheden in het oude centrum van Belgrado

Na een bezoek aan het fort loop ik de heuvel af naar de oude stad. De Knez Mihaljova straat is een oude en ‘beroemde’ straat, zeg maar DE winkelstraat van Belgrado, en alle grote internationale merken zijn hier wel te vinden. Bovendien zijn er vele bars en restaurant, maar aangezien de regen weer uit de lucht komt gesijpeld laten alle terrasjes een troosteloze indruk achter. Neemt niet weg dat veel van de gebouwen qua oude architectuur best interessant zijn, al is het frappant dat alleen de onderste verdiepingen van de panden enigszins onderhouden zijn, en de bovenste etages soms nagenoeg op instorten staan.

Niet ver van deze winkelstraat ligt het studentenplein, waar (een deel van de) universiteit gevestigd is. Het plein en het park doen communistisch aan, veel beton (maar ook bloemen) en natuurlijk standbeelden van volkshelden. Dit plein schijnt het oudste plein van Belgrado te zijn.

De kathedraal van de heilige Sava

Vanuit de oude stad loop ik naar de tempel Sava. Deze kathedraal ligt net buiten het centrum van Belgrado. Het is een van de grootste orthodoxe kerkgebouwen ter wereld. De kerk biedt plaats en meer dan 10.000 mensen.

Een bezoek aan het monumentale pand is volgens velen een must do tijdens je stedentrip naar Belgrado. 

Op een online plaatje ziet de kerk er imposant uit, maar in werkelijkheid hij me een beetje tegen. Van buiten oogt het gebouw grauw (hoewel het wit is). In de kerk is een knus hoekje waar gelovigen kunnen bidden en waar prachtige fresco’s tentoongesteld zijn. In het schip van de kerk speelt een CD met orgelmuziek.

centrum belgrado stedentrip servie

De Saint Sava kerk ligt in een communistisch park met fonteinen, veel beton en een paar standbeelden. Als ik bij een fontein een paar foto’s maak, word ik verzocht door een paar politieagenten om me te legitimeren. Paspoort en visa worden grondig bestudeerd – iets wat men wel vaker doet volgens de hoteleigenaar.

Winkelen in Belgrado

Doordat ik spontaan besloot van Sofia met de trein naar Utrecht te gaan, had ik al snel geen schone kleren meer bij de hand. Gelukkig kun je prima betaalbaar shoppen tijdens je citytrip naar Belgrado!

Kneza Mihaila Street is één van de oudste straten van Belgrado. Hier liggen veel (grote) winkels. Al snel vond ik een paar goedkope T-shirts om de week meer door te komen. Ook als je niet van winkelen houdt is Kneza Mihaila een aanrader tijdens je stedentrip naar Belgrado.

Een rondleiding door Belgrado

Achteraf gezien heb ik het idee dat ik de mooiste bezienswaardigheden van Belgrado heb gezien, maar dat ik niet het maximale uit mijn stedentrip naar Belgrado heb gehaald. Zeker als je maar kort in een stad bent, loont het de moeite om op stap te gaan met een lokale gids. Zo kom je in korte tijd meer over een plek te weten en zie je behalve de hoogtepunten ook andere interessant plekken.

Begrade Walking Tours organiseert gratis stadswandeling door Belgrado. Kies je liever voor een alternatieve rondleiding langs minder bekende interessante plekken in Belgrado? Dan is de Belgrado Underground Tour misschien iets voor jou. 

Trein naar belgrado en dan naar wenen

Vanuit Belgrado vervolg ik mijn treinreis naar Wenen. Dit keer kies ik niet voor de nachttrein, maar reis ik overdag. Wat zijn de landschappen van de Balkan mooi! Ik zie eerst de Donau en later de Elbe. Ik geniet van de natuur in de Balkan. Op het treinstation van Boedapest moet ik een paar uur wachten op mijn aansluiting naar Wenen – het is niet anders. Na Wenen passeer ik Praag en Berlijn, een kleine omweg maar dat is deel van het avontuur. Reizen met de trein duurt langer dan vliegen, maar wanneer ik na drieënhalve dag thuis de sleutel in het slot steek heb ik het idee dat de tijd gevlogen is en dat mijn treinreis door de Balkan best wat langer had mogen duren.

En dan is dit niet eens de mooiste treinreis in Oost-Europa, dat moet de Balkan Express naar Bar in Montenegro zijn.