Met de trein naar Berlijn: ervaringen en tips

Berlijn is een stad die leeft, de stad heeft een rijke geschiedenis en een levendige cultuur die overal voelbaar is. Er is altijd iets nieuws te ontdekken in het fascinerende Berlijn. Je reist eenvoudig met de trein naar Berlijn vanuit Nederland. Deze blog vertelt je alles wat je moet weten voor een reis naar Berlijn met de trein.

berlijnse muur

Stedentrip Berlijn met de trein of met het vliegtuig?

De afgelopen jaren reisde ik verschillende keren met de trein naar Berlijn. Één keer nam ik het vliegtuig. Dat laatste was eigenlijk geen succes.

Ik woon in Utrecht, voor mij is het het makkelijkste om te vliegen naar Berlijn vanuit Amsterdam. Maar omwille van de prijs besloot ik te vliegen vanuit Weeze. Ik kwam er pas later achter dat vliegveld Weeze helemaal niet goed te bereiken is met de trein vanuit Utrecht. Ik besloot met de auto te gaan en ik belandde in de file. Ik haalde nipt mijn vlucht – dit was alles behalve een ontspannen begin van mijn stedentrip naar Berlijn.

brandenburger toren in berlijn

Trein naar Berlijn route

Nee, dan kun je beter met de trein gaan. Er zijn verschillende routes van Nederland naar Berlijn. Hieronder vind je een paar voorbeelden. Ik heb zelf ervaring met een treinvakantie naar Berlijn vanuit Utrecht. Veel treinen van Nederland naar Berlijn gaan via Utrecht of Amersfoort.

Trein naar Berlijn vanaf Utrecht

Vanuit mijn woonplaats Utrecht gaat er helaas geen directe trein naar Berlijn. Reis je met de trein naar Berlijn vanaf Utrecht dan moet je minstens één keer overstappen.

Persoonlijk vind ik het het fijnste om over te stappen in Amersfoort. De trein naar Berlijn vanaf Amersfoort start in Amsterdam (zie hieronder). Vanuit Utrecht gaan vier treinen per uur naar Amersfoort, de trein doet er ongeveer een kwartier over.

Tijdens mijn interrail vakantie naar Roemenië had ik een overstap in Duisburg. De treinreis van Utrecht naar Duisburg duurt 1u28 en de trein van Duisburg naar Berlijn duurt vervolgens 4u6.

Voorbeeld van een treinreis naar Berlijn vanuit Utrecht (via Duisburg):

  • Vertrek Utrecht: 7.04
  • Aankomst Duisburg: 8.32
  • Vertrek Duisburg: 9.10
  • Aankomst Berlijn: 13.16

Totale reistijd: 6u12

Mijn ervaring: mijn trein van Utrecht naar Duisburg had ongeveer 15 minuten vertraging. Gelukkig had ik tijd genoeg om over te stappen. De trein van Duisburg naar Berlijn had ook vertraging, uiteindelijk kwam ik 22 minuten later aan in Berlijn.

informatiebord voor de trein naar berlijn

Voorbeeld van een treinreis naar Berlijn vanuit Utrecht (via Amersfoort):

  • Vertrek Utrecht: 7.50
  • Aankomst Amersfoort: 8.10
  • Vertrek Amersfoort: 8.36
  • Aankomst Berlijn: 13.51

Mijn ervaring: een kortere overstap is in theorie mogelijk, maar ik neem het risico liever niet. Ik wil de snelle trein naar Berlijn niet missen door een krappe overstap.

Trein naar Berlijn vanaf Amsterdam

Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks naar Berlijn met de trein. Deze trein naar Berlijn vanaf Amsterdam stopt ook in Amersfoort. (Amersfoort is een handig stop wanneer je vanuit Utrecht reist.)

Dit is een directe verbinding en daarmee de snelste trein naar Berlijn.

Voorbeeld van een treinreis naar Berlijn vanuit Amsterdam:

  • Vertrek Amsterdam: 7.59
  • Aankomst Berlijn: 13.51
jenny in de trein naar berlijn

Nachttrein naar Berlijn

Lang geleden nam ik een nachttrein van Berlijn naar Utrecht. Die trein is jarenlang uit de running geweest, maar sinds maart 2024 kun je ’s nachts reizen met de trein naar Berlijn met de Eurosleeper.

De Eurosleeper is een oude trein in een nieuw jasje. De Eurosleeper brengt je drie per week rechtstreeks naar Berlijn.

Let op: hoewel de nachttrein óók een directe trein is, is dit niet de snelste trein naar Berlijn.

De Eurosleeper stopt in Nederland in Amersfoort, Amsterdam CS, Den Haag HS, Deventer, Roosendaal, Rotterdam CS en Schiphol Airport.

Met de trein naar Berlijn vanuit België

Woon je toevallif in België? De Eurosleeper vertrekt vanaf station Brussel. Dat betekent dat je ook vanuit België een directe trein naar Berlijn kun nemen door te reizen met de trein van Brussel naar Berlijn.

Let op: de Eurosleeper is een trein rechtstreeks naar Berlijn, maar door de omweg is dit niet de snelste verbinding. Omdat je slaapt is de nachttrein geen verloren tijd, de Eurosleeper is een goed begin van je stedentrip berlijn met de trein.

De Eurosleeper stopt in België in Antwerpen CS en Brussel-Midi.

ice internatonale trein in duitsland

Goedkope treintickets naar Berlijn

Deutschland ticket

Wil je goedkoop met de trein naar Berlijn? En heb je geen haast? De goedkoopste trein naar Berlijn is de regionale trein. De Duitse spoorwegen heeft regelmatig een aanbieding dat je voor 49 euro een maand onbeperkt kunt reizen (in de zomermaanden) in regionale treinen. Voor zo’n goedkoop treinkaartje naar Berlijn moet je de website van de Duitse spoorwegen in de gaten houden.

Plan je een stedentrip Berlijn met de trein voor weinig geld? Hier vind je meer informatie over het zogenaamde “Deutschland ticket” voor 49 euro.

Via de website van de Duitse spoorwegen vind je meer informatie over de beste route naar Berlijn en de bijbehorende dienstregeling. Vergeet niet je instellingen aan te passen, je mag met een Deutschland Ticket immers alleen gebruik maken van regionale treinen.

station berlijn hbf

Goedkope internationale trein

Heb je geen in de stoptrein naar Berlijn? Kies dan voor een ticket met de intercity/ICE. De kosten van de trein naar Berlijn liggen dan hoger. Je kunt vanaf 6 maanden voor vertrek een gunstig treinticket naar Berlijn lopen. De prijs start bij 39 euro voor een enkele reis. (Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de trein.) Na betaling ontvang je de tickets in je mailbox.

Tip: je treinticket naar Berlijn boek je eenvoudig via NS-internationaal.

Zitplaatsreservering

Een zitplaatsreservering voor de internationale trein naar Berlijn is niet verplicht. Op sommige trajecten kan het echter druk zijn: vanaf 5 euro kun je een stoel reserveren.

de binnenkant van de trein in duitsland

De ICE naar Berlijn bestaat uit verschillende wagons. Zo zijn er compartimenten voor kinderen, maar ook stiltecoupés. Een treinreis naar Berlijn duurt minstens 6 uur, het is fijn om verzekerd te zijn van een plekje wat bij je past.

Verder reizen vanuit Berlijn

De afgelopen jaren ben ik verschillende keren met de trein van en naar Berlijn gereisd. Berlijn was daarbij niet altijd mijn eindbestemming.

Ik reisde onder andere naar Polen, Tsjechië, Hongarije en Roemenië met de trein. (Ik reisde ook met de trein naar Belgrado en Sofia, maar op dit moment rijdt er geen trein tussen Boedapest en Belgrado.)

trein naar belgrado

Van Berlijn naar Praag met trein

Er gaat negen keer per dag een directe trein van Berlijn Hbf naar Praag. De trein van Berlijn naar Praag doet er ruim 4 uur over.

Ook de Eurosleeper vanuit Amsterdam verbindt Berlijn en Praag, net als de Euronight slaaptrein tussen Berlijn en Boedapest.

Tip: in deze blog lees je meer over Praag.

karelsbrug in praag

Met de trein van Berlijn naar Boedapest

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen gaat er een directe nachttrein tussen Berlijn en Boedapest. Dit is de enige rechtstreekse trein tussen Berlijn en Boedapest. De trein stopt onder andere in Praag en Bratislava.

De Euronight trein doet er ongeveer 13 uur over. Je kunt kiezen tussen een zitplaats, een couchette voor vier personen of een couchette voor zes personen. Je kunt kiezen voor een couchette voor vier of zes personen (waarbij er couchettes zijn voor alleen vrouwen).

Tip: in deze blog lees je meer over Boedapest.

detail van buda in hongarije

Van Berlijn naar Warschau met de trein

Polen is een ultieme bestemmingen om per trein te ontdekken. Aan het eind van mijn lange reis door Azië en Europa reisde ik vanuit de Baltische Staten via Polen met de trein door Nederland. (Vanaf 2026 rijdt de Baltic Express en is deze route weer mogelijk.)

Vanuit Berlijn rijdt er zes keer per dag een directe trein naar Warschau.

paleis cultuur en wetenschap in warschau

Tip: in deze blog lees je meer over reizen met de trein naar Polen.