Trein naar Innsbruck (tips en ervaringen)

Ga je op wintersport in Oostenrijk? Of kies je voor een leuke stedentrip? Een reis naar Oostenrijk is altijd een goed idee! Neem de trein naar Innsbruck en geniet van de historische bezienswaardigheden in de stad en de fraaie uitzichten over de Alpen.

Vanuit Nederland gaan er directe treinen naar Oostenrijk. In deze blog lees je mijn ervaringen met de trein naar Innsbruck. Reis je liever naar Wenen met de trein? Hier lees je alles over de trein naar Wenen.

gekleurde huizen in innsbruck

jenny in de nachttrein

Met de trein naar Innsbruck: dagtrein of nachttrein?

Dagtrein naar Innsbruck

De reis vanuit Amsterdam of Utrecht naar Innsbruck duurt 9-11 uur. De precieze reistijd is afhankelijk van je vertrektijd, het aantal keer overstappen en de duur van de overstap. Met de trein naar Düsseldorf, door naar Frankfurt en verder naar Innsbruck is een logische reisroute naar Oostenrijk met de trein.

De snelle treinreis naar Innsbruck wordt uitgevoerd door de ICE/ICE internationaal. Dit zijn de roodwitte treinen met ruime zitplaatsen. Er is voldoende ruimte voor bagage en in veel treinen kun je zelfs (tegen betaling) een fiets meenemen.

Wanneer je een zitplaats reserveert kun je kiezen voor een stoel met of zonder tafel, in een stiltecoupé of in een normale wagon. In de ICE is een restauratiewagen, er is WiFi en er zijn stroompunten. Er zijn speciale coupés voor gezinnen.

Helaas gaat er overdag geen directe trein naar Innsbruck

alpen bij innsbruck

Nachttrein naar Innsbruck

Elke avond vertrekt de Nightjet van Utrecht Amsterdam naar Innsbruck. Deze trein doet er 13-14 uur over. (Je bent ’s nachts langer onderweg dan wanneer je overdag met de trein naar Innsbruck reist.) De nachttrein naar Innsbruck is een directe trein vanuit Utrecht.

De reis naar Innsbruck wordt uitgevoerd door Nightjet.

In de nightjet zijn er drie “klassen”, al worden die niet zo genoemd. Je kunt kiezen voor zitplaatsen, ligplaatsen of slaapplaatsen.

innsbruck naar amsterdam met de trein

Met de Nightjet naar Innsbruck: de zitplaatsen

Als je met de trein naar Innsbruck gaat en je kiest voor zitplaatsen, dan krijg je (zoals de naam doet vermoeden) een stoel tot je beschikking. Deze stoel kun je iets naar achteren klappen. Er zijn compartimenten voor 4 personen of voor 6 personen.

Ligplaatsen in de nachttrein naar Innsbruck

De trein naar Innsbruck beschikt ook over ligplaatsen. Op elke ligplaats ligt een laken en een kussen en er is een wasbakje en een toilet in elke wagon. Je krijgt wat te drinken en een klein ontbijt, maar het is handig zelf ook wat mee te nemen.

Voor een ligplek geldt een toeslag van minimaal 50 euro.

nightjet naar innsbruck

Meer luxe: slaapplaatsen in de nachttrein naar Innsbruck

Wil je in stijl reizen naar Innsbruck dan kun je kiezen voor een van de slaapplaatsen. Deze lijken op een echt bed! De slaapplaatsen zijn voorzien van een dekbed en een kussen. Je hebt een eigen wasbak in je compartiment en er zijn toiletartikelen. De WC is gedeeld.

In een eersteklascompartiment heb je zelf je eigen toilet en douche.

Voor een slaapplek geldt een toeslag van (minimaal) 80 euro.

bed in de trein naar oostenrijk

Tickets voor de trein naar Innsbruck

Tickets voor de trein naar Innsbruck koop je eenvoudig bij NS-internationaal. Prijzen starten bij 35 euro. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper je ticket. Vroege vogels kunnen goedkoop naar Innsbruck met de trein. De verkoop van de nachttrein naar Innsbruck begint in principe 180 dagen voor vertrek.

Een reservering voor een zit-, lig- of slaapplek is verplicht wanneer je met de trein naar Innsbruck reist.

Ga je interrailen naar Oostenrijk? Op de site van de ÖBB kun je eenvoudig je reservering kopen. Selecteer de gewenste trein en vul “interrail” in als kortingskaart.

met de trein naar oostenrijk

Nachttrein met kinderen

Mijn interrailvakantie door Zwitserland en Oostenrijk was de eerste lange treinvakantie met kind. Hoe is een nachttrein met kinderen? We hebben daarom gekozen voor de luxe van een slaapplek en dat is erg goed bevallen!

Een interrailpas is gratis voor kinderen van 4-11 jaar. Kinderen tot en met 5 jaar hoeven niet te betalen voor een lig- en slaapplaats wanneer ze deze met een ouder delen. Omdat het mij niet zo comfortabel lijkt om een smal bedje te delen, kopen we tóch een tickets voor onze kleuter. Bijkomende voordeel is dat we ons compartiment niet met andere reizigers hoeven te delen.

De kleuter vindt het net iets te spannend om “alleen” te slapen en we delen uiteindelijk een bed. Lekker knus, dat wel.

nachttrein met kind

Tip: Paklijst reizen met de trein

De volgende items zijn onmisbaar tijdens een reis naar Innsbruck met de trein.

  • (Noise-cancelling) koptelefoon
  • Laadkabel voor je telefoon/laptop enz.
  • Powerbank
  • Oogmasker voor de nachttrein
  • Oordopjes om lekker te slapen in de trein (ik zweer bij Alpine oordoppen)

Mijn ervaringen met de trein naar Innsbruck

Ik nam de trein van Utrecht naar Innsbruck als onderdeel van een reis met de trein door Zwitserland en Oostenrijk. De trein van Oostenrijk naar Nederland was het laatste deel van een fantastische treinreis met mijn man en dochter.

stoelen in de nachttrein

Vertraging met de trein

Wanneer de trein van Innsbruck naar Utrecht het station binnen rijdt, heeft deze wat vertraging. Geen probleem, aangezien ik niet over hoef te stappen hoef ik niet bang te zijn dat ik mijn aansluiting mis.

De wagons van de trein zijn duidelijk genummerd en ik heb mijn bedje snel gevonden. Er is voldoende ruimte voor de bagage. (Met drie personen hebben we twee backpacks, twee dagrugzakken en een klein tasje met speelgoed.)

Bij aankomst in de trein in Oostenrijk wacht er een welkomstpakket op me. Er zitten een paar snacks in, wat water, een pen en heuse ÖBB-sloffen.

sloffen van de obb

Bedden in de trein

Het is half tien ’s avonds wanneer de trein in beweging komt. Het duurt niet lang of een medewerker komt langs om de stoelen in ons compartiment om te bouwen tot bedden. Dat is fijn, de kleuter wil (en moet) slapen.

Ik slaap in een compartiment voor drie personen. Het is een vrij smalle ruimte met drie bedden boven elkaar. Voor de bovenste twee bedden is een soort net gespannen, je hoeft niet bang te zijn dat je uit bed valt wanneer de trein een beetje hobbelt. In het net is een klein vakje waar je bijvoorbeeld een bril of telefoon kan opbergen.

bovenste bed in de nachttrein

Het ontbijt

Het ontbijt is prima geregeld. Op de afgesproken tijd krijgen we wat te eten en te drinken. Wanneer het ontbijt op is arriveren we in Utrecht.

Ik heb genoten van mijn reis met de trein naar Innsbruck. Ik kan het iedereen aanraden.

ontbijt in de trein

Overnachten in Innsbruck

In de directe omgeving van station Innsbruck liggen verschillende hotels. Wil je dicht bij het station slapen? Dan is Motel One Innsbruck een goede optie.

Mijn oog is gevallen op het sfeervolle Kaiser Max Design Appartements . Dit is een fijn appartment met twee slaapkamers op ongeveer 15 minuten lopen vanaf station Innsbruck. Naast de fijne douche in de badkamer is er een enorm ligbad in en de masterbedroom. Dit is een heerlijke plek om even bij te komen na de nachttrein naar Innsbruck.

appartement in innsbruck

Kom je vroeg aan of vertrek je laat? Je kunt gratis je bagage opslaan in het eetcafé onder het appartment.

Het huis met het Gouden Dak, een van de bekendste bezienswaardigheden in Innsbruck, ligt schuin tegenover het appartement.

Tip: boek hier je treinticket naar Innsbruck